Adet Döngüsünü Düzenleyen Doğal Reçeteler
Birçok kadın adet döngüleri söz konusu olduğunda birtakım düzensizliklerden muzdariptir. Bunlara, regl döneminden önce ya da dönem sonrasında yaşanan ağrı ve acılar, düzensiz ya da eksik dönemler, aşırı kanama ve benzerleri örnek olarak verilebilir.
Bu yazıda, adet döngüsünü düzenlemek ve yaşam kalitenizi artırmak için kullanabileceğiniz en etkili doğal ilaçları bir araya topladık.
Regl Ağrısı Normal Mi?
Regl dönemi öncesinde ya da sonrasında yaşanan ağrı kadınlar arasında oldukça yaygındır. Bununla birlikte, bu, ağrının normal olduğu anlamına gelmez. Ağrı, bir organın veya bir sistemin arızalı olduğu konusunda bizi uyarmak için vücudumuz tarafından kullanılan bir semptomdur.
Bu ağrı mutlaka ciddi bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, muhtemel kötü sonuçları önlemek ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için kontrol altına almaya çalışmanız gereken bir şeydir.
Jinekologlar, genellikle, regl ağrısına belirli bir çözüm önerisi getirmese de (kontraseptif hap hariç; bu sorunu tedavi etmez), bu ve benzeri birtakım dengesizlikleri tedavi etmek için önerilen çeşitli doğal reçeteler vardır.
Hormonal sisteminizi dengeleyerek, regl dönemiyle alakası olduğunu bilmediğiniz diğer birçok konuda da sağlığınız açısından fayda göreceksiniz.
Adet döngüsünü nasıl düzenleyebiliriz
Yazının devamında, hormonal sistemlerin yanı sıra adet döngüsünü düzenleyen bazı gıdalara, takviyelere ve doğal reçetelere odaklandık.
Maça
Maça, kökenini Peru’nun And dağlarından alan ve orada çokça tüketilen yumru bir bitkidir. Maça, hormonal bir düzenleyici görevi görür ve saç, cilt ve tırnaklarınıza fayda sağlar.
Şalgam veya turp benzeri bu sebze, aminoasitler, B, C ve E Vitaminleri ve çinko, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Genel olarak, bu özellikleri onu adet döngüsü düzensizlikleri için mükemmel bir seçenek haline getirir. Ayrıca, adet semptomları ve menopoz döneminde bile kadınlara yardımcı olur.
- Günde üç kez 500 ila 1.000 mg arasında, kapsüller halinde veya bir içeceğin içinde çözünen toz haliyle onu tüketebilirsiniz.
- Her zaman küçük miktarlar alarak işe başlayın, çünkü bazı durumlarda sinirliliğe neden olabilir.
Çuha Çiçeği Yağı
Bu, adet döngüsünü düzenlerken orta vadeli bir çözümdür
Çuha çiçeği yağı, hem fiziksel hem de duygusal açıdan bireye rahatsızlık veren, periyot öncesinde ya da süresince yaşanan semptomları rahatlatmaya yardımcı olur.
Ayrıca, çuha çiçeği yağı menopoz döneminde de çok faydalıdır ve cilt bozuklukları için mükemmel bir doğal tedavi yöntemidir.
Avokado
Avokado, herhangi bir sağlıklı diyetinin vazgeçilmez bir parçası olan çok besleyici bir meyvedir. Buna ek olarak, bu meyve aynı zamanda bitkisel sterol içeriğiyle de bilinir. Bunlar, düzenli olarak tüketirsek eğer vücudun hormon seviyelerini dengeler.
Avokado tüketmek progesteron hormonu üretimini desteklemenize yardımcı olur. Böylece, diyet, hava kirliliği, stres ya da kötü alışkanlıklarınızdan kaynaklanan aşırı östrojen üretimini dengelemeye yardımcı olur.
İncir
İncir, yumuşak, leziz ve oldukça tatlı bir meyvedir ve çok şifalı bir besindir.
Kadınlar için incir, hormonal dengeleyici etkisi gösterir ve rahim ve adet döngüsü düzensizliklerini iyileştirir.
Taze veya kuru olarak yiyebileceğiniz meyvesine ek olarak, incir ağacının yaprakları da bitkisel hormonlar içerir. Bunlar da kadınlar için çok faydalıdır.
Günde üç inciri direkt olarak yiyebilir ya da salatalara, meyve sularına ekleyebilir veya garnitür olarak tüketebilirsiniz.
Bira mayası
Son olarak, bira mayası, beslenme planınızı zenginleştirmek ve biraz çeşnilendirmek için tercih edebileceğiniz bir süper gıdadır. Ve hormonal dengeleyici etkiye sahip çinko gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Ayrıca, özellikle tiroid hormonları (progesteron ve testosteron) üzerinde oldukça etkilidir.
- Her gün, yoğurt, meyve suyu veya herhangi bir yiyecekle karıştırılmış bir çorba kaşığı (8 g) toz bira mayası tüketebilirsiniz.
- Onu tablet halinde ya da sıvı maya olarak da bulabilirsiniz. Benzer şekilde, besin mayası da çok faydalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baker, F. C., & Driver, H. S. (2007). Circadian rhythms, sleep, and the menstrual cycle. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2006.09.011
- Hawkins, S. M., & Matzuk, M. M. (2008). The menstrual cycle: Basic biology. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1196/annals.1429.018
- Janse De Jonge, X. A. K. (2003). Effects of the menstrual cycle on exercise performance. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200333110-00004
- Hausmann, M., Slabbekoorn, D., Van Goozen, S. H. M., Cohen-Kettenis, P. T., & Güntürkün, O. (2000). Sex hormones affect spatial abilities during the menstrual cycle. Behavioral Neuroscience. https://doi.org/10.1037/0735-7044.114.6.1245