Ahşap Mobilyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahşap mobilyaların düzenli olarak temizlenmesine ek olarak, bozulmamaları ya da parlaklıklarını yitirmemeleri için bu mobilyalarınıza ekstra bakım yapmalısınız.
Ahşap Mobilyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yeni mobilyalar alınacağında, insanlar genellikle aynı zamanda şık ve modern görünen rahat mobilyaları tercih ederler. Yine de bazıları konu hakkında bir fikirleri olmaması ve her ahşabın bakım yöntemlerine aynı şekilde yanıt vermemesi sebebiyle, ahşap mobilyaların nasıl muhafaza edileceği konusunda endişe ederler.

Farklı mobilya ya da materyaller bakım yöntemlerine farklı şekillerde tepki verse de, yine de harika durumda olduklarından emin olmak için mobilyalarınıza bakım yapmalısınız.

Ahşap Mobilyalar Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Esasında bu iş için belirli bir zamanlama yok. Fakat mobilyalarınızı en azından haftada bir kez etraflıca temizlemekte fayda var. Bu derinlemesine temizlik sırasında ahşaba zarar verebilecek toz ve kalıntılardan da kurtulmuş olursunuz.

Mobilyalarınızı düzenli olarak temizlemek daha uzun süre dayanmalarını ve parlak ve şık kalmalarını sağlayacak.

Ahşap Mobilyaların Temizlenmesi İçin Bazı Doğal Alternatifler

Bozulmalarına yol açmadan ahşap mobilyaları evde kendi yöntemlerinizle temizlemek için pek çok yol bulunmaktadır. İşte elinizin altında olan bazı maddelerle yapabileceğiniz ilginç ev hilelerinden bazıları:

Ahşap Mobilyaların Temizlenmesi İçin Yumurta Beyazı

mobilyalar için yumurta beyazı

Yumurta beyazı artık kuru ve mat görünen ahşap mobilyaların yeniden harika görünmesini sağlar. Bu madde, mobilyaların yenilenmelerini, cilalı ve parlak görünmelerini sağlar.

  • Bu yöntemden düzgün şekilde yararlanabilmek için yumurtanın beyazı ve sarısını ayırmalısınız. Ardından yumurtanın beyazını çırpın.
  • Sonrasında, bir kaşık dolusu (15 ml) amonyak ekleyin ve doğrudan ahşaba uygulayın.
  • Son olarak, birkaç dakika boyunca dinlenmeye bırakın ve kuru bir bez yardımıyla temizleyin. Bu sayede mobilyalarınız parlaklıklarına yeniden kavuşacak.

Zeytinyağı ve Limon

Bu yöntem ahşap mobilyaların bakımında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Verniklenmiş mobilyalar dahil olmak üzere, ahşabın yeniden parlak ve cilalı görünmesini sağlar.

  • Yapmanız gereken tek şey eşit miktarda zeytinyağı ve limonu karıştırmak, mobilyaya uygulamak ve kurumasını beklemek.

Zeytinyağı ve Tuvalet İspirtosu

mobilyalar için zeytinyağı

Bu yöntem verniklenmiş mobilyaların parlaklıklarına yeniden kavuşması ve pürüz ve çiziklerinden kurtulması için kullanılır.

  • Önceki yöntemde de olduğu gibi, eşit miktarda malzemeyi karıştırmalı, ahşaba uygulamalı ve doğal bir şekilde kurumasını beklemelisiniz.

Zeytinyağı ve Kırmızı Şarap

Bu yöntem sıradan ahşap mobilyalar için olduğu kadar opaklıklarından dolayı parlatması oldukça zor olan koyu renkli ahşap mobilyalarınız için de ideal bir yöntemdir.

  • Tek yapmanız gereken biraz zeytinyağı ve kırmızı şarabı karıştırıp ahşabın üzerine uygulamak.
  • Ardından mobilyaya koruyucu ve parlaklık verici bir etki yaratması için bir kat gliserin uygulayabilirsiniz.

Alternatif Bakım

Ahşap mobilyaların ürün, onarım ve alternatif bakım anlamında devamlılığa ihtiyaç duyduklarını unutmayın:

Ahşap Mobilyaların Güneşten ve Isıdan Korunması

ahşap mobilyaların

Isı ve çok fazla güneş ışığına maruz kalmak ahşap mobilyalara oldukça zarar verebilir. Renkleri solabilir, yok olabilir ve hatta yüzeylerinde lekeler oluşabilir.

Bu sebepten ötürü, ahşap mobilyalarınızı korumak için üstlerine yastık ya da örtüler yerleştirmelisiniz.

Uygun Çevre Koşullarını Sağlayın

Ahşap mobilyalar çevre koşullarındaki değişikliklere karşı hassastırlar. İçerisi ya da dışarı çok kuru ya da nemliyse, çatlayabilir ya da başka şekillerde etkilenebilirler. Bu gibi sorunlardan kaçınmak için, sıcaklığın 23ºC  ve nem oranının da %42 olmasını sağlamalısınız.

Ani Hareketlerden Kaçının

Mobilyalarınızın yerini değiştirirken, bozulmalarına ya da hasar görmelerine sebep olmamak için ani hareketler yapmaktan kaçınmalısınız.

Mobilyalarınızın yerini sağlıklı bir biçimde değiştirmek için, onları kaldırarak taşıyın ya da mobilya taşıyıcı makara kullanın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.