Aile İlişkileri için Yıpratıcı Olan 6 Hata

Ne olursa olsun, ailemizin ve kardeşlerimizin her zaman yanımızda olacağını unutmamalıyız. Bu yüzden aile bağlarını güçlendirmek çok önemlidir.
Aile İlişkileri için Yıpratıcı Olan 6 Hata

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Aile ilişkileri sevginin, anlayışın, kabul görmenin ve desteğin ana kaynağı olmalıdır. Ne yazık ki, aile ilişkileri kötü durumda olan bir çok aile vardır. Bu durum aile bağlarını zedeler ve herkesi rahatsız eder.

Sebebini bulmak için yapmanız gereken ilk şey sorunun kaynağına inmektir. Daha sonra çözüm aramaya başlayabilirsiniz. Bu yazımızda, siz farkında bile olmadan aile ilişkilerini zedeleyen 6 hatadan bahsedeceğiz.

1. Aile İlişkileri için Yıpratıcı Hatalar: Aşağılama ve eleştiri

tartışan çift

Kelimelerin gücü vardır ve çok ihtimal vermeseniz de, kelimeler insanların hayatlarında izler bırakır. Desteğinizi ve cesaretinizi ailenizden almalısınız; böylece negatif eleştiriler aile ilişkilerine zarar veremez.

Çoğu zaman bir tartışmanın ortasında laf ağızdan düşünülmeden çıkar. Bu durum genellikle göz ardı edilir; çünkü o anın sonucu olarak söylenmiştir. Ancak bu tür sözler aile bireyleri arasındaki ilişkilerde derin yaralar bırakabilir.

Bu tür durumlardan kaçınmak önemlidir; çünkü iyileşmesi uzun zaman alabilir. Unutmayın “Söyleyecek iyi bir şeyiniz yoksa susmak en iyisidir.” Eğer söylecekleriniz bitmediyse, diğerlerine saldırmak yerine yapıcı olmak için sakin kafayla konuşmak en iyisidir.

2. Dedikodu

Dedikodu her durumda ilişkilere zarar verir. Dedikodu genelde dedikodusunu yaptığınız insan hakkında bir şeye kızgın olduğunuzda yapılır. Dedikodu yapmak geçici olarak iyi hissetmenize yardımcı olabilir; ancak problemi ortadan kaldırmaz.

Hatta karakterinize yansır ve karşınızdaki kişinin güvenini kaybetmiş olursunuz. Dedikodu, aile bireylerinin taraflaşmasına neden olur ve aileyi daha da bölmekten başka bir işe yaramaz. Ortadaki problemi, sorun yaşadığınız insanla özel olarak konuşmalısınız.

3. Başınıza buyruk davranmak

Herkesi dahil etmek ailenin birliği için önemlidir. Bir karar alınırken bütün aile üyelerini dahil ettiğinizden emin olun. Böylece, kendilerini gerçekten ailenin bir parçası gibi hissedeceklerdir.

Bir aile üyesi dışlandığında, o kişi kendini değersiz hissedecek ve darılacaktır. Bir parti vermeyi ya da bir seyahate çıkmayı planlıyorsanız, ailenizdeki herkesi davet edin. Katılıp katılmamak onların kararı olsun. Ailedeki herkesi önemli hissettirmek aile ilişkileri için kaçınılmazdır. Ne de olsa aile bireyleri olmadan aile, aile değildir.

4. Kandırma ve yalan

bir çifte kıskanarak bakarak kadın

Bir insani kandırmak her türlü ilişkiye zarar verir. Bir yalanın ortaya çıkması bazen yıllar alırken, bazen nesiller sürebilir. Ancak gerçeğin elbet orataya çıktığını unutmayın.

Ailenize karşı dürüst olamıyorsanız kime karşı dürüst olacaksınız? Ailenize yalan söylemek, hatta küçük şeyleri saklamak aile ilişkilerine zarar verir. Çünkü aile bireyleri arasındaki güven zedelenmiştir.

Yalan ne kadar büyükse, zararı da o kadar büyük olur. Unutmayın, eylemlerinizin sizi ve etrafınızdakileri ilgilendiren sonuçları vardır. Hatalarınızı anlayıp, ailenizle birlikte zararı onarmaya çalışmak en iyisidir. Ailenize karşı dürüst olmak onlara saygı duyduğunuz anlamına gelir.

5. Tahammülsüzlük ve farklılıklar

Büyürken ailenizin kurallarına göre yaşarsınız. Hem siz hem de kardeşleriniz aynı disiplinle ve aynı rehberlikle yetiştirilirsiniz. Ancak bu durum birbirinizin kopyası olduğunuz anlamına gelmez.

Aynı çatının altında yaşamak aynı düşüncelere, siyasi görüşe, hatta dini inanca sahipsiniz demek değildir.Herkes diğer aile bireylerinin fikirlerine, zevklerine ve tercihlerine saygı duymalıdır.

Eğer farklılıklar yüzünden kendinizi sürekli diğer aile bireyleri ile çatışma içinde buluyorsanız, aile ilişkilerine zarar veriyorsunuz demektir. İnsanları oldukları gibi kabul etmek sevginin en önemli ayağıdır.

6. Affedici olmamak ya da affedilmeyi istememek

iki çocuğa sarılan adam

İçten bir özür, zarar görmüş aile ilişkilerini iyileştirmenin en güçlü yollarından biridir. Hiç kimse mükemmel değildir ve en iyi aile ilişkilerine sahip aile bireyleri arasında bile anlaşmazlık çıkabilir.

“Özür dilerim,” gibi basit bir cümle bile aile bağlarını güçlendirir. Özür dileyerek karşınızdaki insanı önemsediğinizi ve ikiniz arasında bir dargınlık olmasını istemediğinizi gösterirsiniz.

Aile bireylerinin birbirlerine ihtiyacı vardır. Ayrıca birine karşı kin tutmak, daha çok zarardan başka bir işe yaramaz. Affetmeyi öğrenmek ve affedilmeyi istemek aile ilişkilerini güçlendirmek için çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Villaluenga, L. (2012). COMO RESOLVER LOS CONFLICTOS FAMILIARES. LA SUMA DE TODOS, 11-62.
  • Aquilino, W. S. (2006). Family relationships and support systems in emerging adulthood.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.