Akciğer Sağlığını Düzeltmek Mümkün mü?

Tıbbi gelişmeler sayesinde, kronik ve akut solunum yolu hastalıklarından etkilenen hastalarda akciğer sağlığına yeniden kavuşmak mümkündür. Bunu yapmak için birçok ülkede zaten mevcut olan bir pulmoner rehabilitasyon tekniği vardır.
Akciğer Sağlığını Düzeltmek Mümkün mü?

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2021

Akciğer sağlığı hem akut hem de kronik hasar görebilir. Ancak rehabilitasyon tekniklerindeki gelişmeler sayesinde akciğer sağlığını düzeltmek, yani kısmen hatta tamamen iyileştirmek artık mümkün.

Akciğer hastalıklarının çok yaygın olduğunu unutmamalıyız. KOAH veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı, 40 yaşın üzerindeki yetişkin nüfusun %10’unu etkiler.

KOAH’lı hastalar, yapmaları gereken sürekli solunum çabasıyla yaşam kalitelerinin değiştiğini görürler. Birçoğunun akşamları ve en kötü durumlarda tüm gün boyunca ek oksijene ihtiyacı vardır.

Yakın zamana kadar tek çözüm bu oksijen ve bronkodilatörler de dahil olmak üzere bazı ilaçlardı. Bununla birlikte, akciğer sağlığını geri kazanma olasılığını düşünmek için önemli ilerleme kaydedilmiştir. Pulmoner rehabilitasyon kavramı böyle ortaya çıktı.

Pulmoner rehabilitasyon, solunum yolu hastalıkları olan hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan adım adım bir süreçtir. Programın sağlık merkezlerinde uygulanan çeşitleri ve hastaların evlerinde uygulayabilecekleri çeşitleri bulunmaktadır.

Kimler akciğer sağlığını düzeltebilir?

Pulmoner rehabilitasyonun belirli bir hedef grubu vardır. Bu böyledir, çünkü tanı konmayan çok sayıda hasta vardır ve tedavileri zordur. Bu nedenle, öneriler yalnızca genel nüfusa uygulanabilir.

Aşağıdaki gruplar, akciğer sağlığını rehabilitasyonla iyileştirebilir:

  • KOAH: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişiler bu programlar için ideal adaylardır. KOAH astım, kronik bronşit, amfizem ve atelektaziyi içerir.
  • Kas distrofileri: Göğüste solunum kafesinin kapasitesini değiştiren kas hastalıkları olan hastaların da buna ihtiyacı vardır.
  • Kistik fibroz: Bu genetik patoloji, bronşlarda kalın viskoz maddelerin birikmesine neden olur. Yapılması gereken tüm destekleyici tedaviler arasında pulmoner rehabilitasyon da vardır.
  • İnterstisyel hastalık: Bazı bozukluklar akciğer dokusunu etkiler ve solunum kapasitesini azaltan fibrozise veya yaralara neden olur. Örnek olarak sarkoidozdan bahsedebiliriz.
  • Akciğer ameliyatı geçiren hastalar da bu tedaviden yararlanabilir.
akciğerler ve doktor
KOAH hastaları pulmoner rehabilitasyon programları için ideal adaylardır.

Pulmoner rehabilitasyon sırasında neler olur?

Akciğer sağlığını iyileştirmek için rehabilitasyon bir dizi aktiviteyi içerir. Multidisipliner bir ekip, hastanın iyiliği için koordineli bir şekilde işbirliği yapar ve çalışır.

Bunun önemli bir kısmı egzersizdir. Genel olarak, akciğer sağlığı konusunda uzmanlaşmış fizyoterapistler, hastanın olanaklarına uyum sağlayan bir programa rehberlik etmekten sorumludur.

Akciğer hastalığı olan kişinin kilo sorunu varsa o zaman bir beslenme uzmanı da sürece katılır. Yağ dokusu fazlalığı solunum dinamiklerini büyük ölçüde etkilediğinden, fazla ağırlığın ortadan kaldırılması önemlidir.

Beslenme de, pulmoner rehabilitasyon programının bir parçası olan sağlık eğitimine dahildir. Düzenli toplantılarda hasta nasıl yemek yeneceği, akut atakları olduğunda ne yapması gerektiği ve rehabilitasyonu en üst düzeye çıkarmak için çabalarını nasıl düzenleyeceği hakkında bilgi alır. Ayrıca hastayı ilaç kullanımı konusunda eğiten bir doktor da bulunur.

Psikolojik yön de önemsiz değildir. Pulmoner rehabilitasyon ekiplerinde, bireysel veya grup seansları sırasında değişiklikleri ve hastanın durumunu yorumlamasını destekleyen bir psikolog bulunur.

akciğerler için rehabilitasyon
Pulmoner rehabilitasyon programlarına çeşitli alanlardan profesyoneller katılmaktadır. Hastalar psikolojik destek bile alır.

Evde akciğer sağlığını düzeltmek mümkün mü?

Bizi evde akciğer sağlığını iyileştirme stratejileri hakkında düşünmeye sevk eden iki konu var. Biri akciğer sorunlarının yetersiz teşhisi, diğeri ise hastanın seanslar için kliniğe sürekli gidip gelmesiyle rehabilitasyonu sürdürmenin ne kadar zor olduğudur.

Bu nedenle akciğer sağlığını iyileştirmek için evde uygulanabilecek teknikler vardır. Anahtarlardan biri, elbette, fiziksel egzersizdir. Avrupa Akciğer Vakfı, haftada en az 5 kez, günde yarım saat orta derecede egzersiz yapılmasını önerir.

Islık çalar gibi nefes vermek de evde uygulamak için geçerli bir tekniktir. Bu, ciğerlerimizden çıkmak istediğinde havanın geçişine karşı direnç oluşturabilmemiz için nefes aldığımızdan daha uzun süre nefes vermekten ibarettir. Bu bir solunum yolu egzersizidir.

Balon şişirmek de aynı şekilde çalışır. Kısacası, yaptığımız şey nefes verme direncine karşı savaşmaktır. Solunumla ilgili kaslar güçlenir ve nefes verme görevlerinde daha verimli hale gelirler.

Akciğer sağlığının yeniden kazanılması uzun bir süreçtir

Pulmoner rehabilitasyon sihir değildir ve bir gecede gerçekleşmez. Hastanın ve tedavi ekibinin aktiviteleri uzun bir süre boyunca sürdürmesini gerektirir. Sonuçlar aşamalı olarak görünecektir. Ancak, bu küçük gelişmeler hastaları devam etmeye motive eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Miravitlles, Marc, et al. “Prevalence of COPD in Spain: impact of undiagnosed COPD on quality of life and daily life activities.” Thorax 64.10 (2009): 863-868.
  • Peña, Jhonatan Betancourt, et al. “Caracterización de pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica que inician un programa de rehabilitación pulmonar.” Movimiento Científico 11.2 (2017): 47-54.
  • Gómez, Vilma, and Alejandro Casas. “Rehabilitación pulmonar en hipertensión pulmonar.” Revista Colombiana de Cardiología 24 (2017): 84-88.
  • Betancourt-Peña, J., et al. “Diferencias de la rehabilitación pulmonar en pacientes con EPOC, con y sin indicación de oxígeno domiciliario a largo plazo.” Fisioterapia 40.4 (2018): 169-177.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.