Bu Gıdaları Tüketerek Akciğerlerinizi Optimize Edin

Kronik hastalıklara karşı akciğerlerinizi korumak için iyi beslenmeli, omega 3 yağ asitleri ve aminoasitlerin yeterli miktarda alımını gerçekleştirmelisiniz.
Bu Gıdaları Tüketerek Akciğerlerinizi Optimize Edin
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akciğerlerinizi temizlemek için bir diyet uygulamak, zorlayıcı değişiklikler yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Bununla birlikte, tükettiğiniz yiyeceklerin kalitesini artırmanız gerekir. Genel olarak, mümkün olduğunca farklı ve çeşitli besin grubunu içeren dengeli bir beslenme planına ihtiyacınız vardır.

Ne yersek oyuz. Bu nedenle, solunum sisteminiz de dahil olmak üzere bütün vücudunuzun sağlığının temelini beslenme alışkanlıklarınız oluşturur. Dengeli beslenerek sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda akciğer dokularınızı korur ve yenilersiniz.

Çok az insan ne yediğine dikkat eder ve televizyonda reklamları dönenen “pratik” ancak besin değeri düşük gıdaları tüketmeye devam eder. Ek olarak, yerleşik bir yaşam tarzına sahip olmak da bireylerin akciğer hastalıklarını geliştirme riskini tetikler.

Peki, diyetimizi nasıl geliştirebiliriz?

Akciğerlerinizi temizleyen gıdalar

Akciğerlerinizi temizleyecek bir diyet başlatarak büyük faydalar elde edersiniz; özellikle de herhangi bir akciğer hastalığınız varsa veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız. Yine de, diyetinize kaliteli yiyecekler eklemek için illa ki hasta olmanız gerekmiyor, unutmayın.

Her durumda, solunum yolu enfeksiyonları ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) semptomlarını hafifletmek adına size birtakım önerilerde bulunacağız.

Bunun, tam olarak tarif edildiği gibi uygulanması gereken sıkı bir rejim olmadığının tekrar altını çizelim. Yalnızca, bir akciğer hastalığınız olsun ya da olmasın, temel beslenme alışkanlıklarından oluşan ve dengeli bir diyete tekabül eden bir derleme.

Not almaya hazır mısınız?

Omega 3 Yağ Asitleri

akciğerlerinizi temizlemek için omega 3 yağ asitleri

Akciğerlerimizi sadece korumakla kalmaz aynı zamanda temizler.

Bu yağ grubu, akciğer kanseri ve kronik hastalıkların gelişme riskini azaltır. Buna ek olarak, astım, grip veya soğuk algınlığı durumunda, akciğer işlevlerini iyileştirmek için anti-enflamatuvar maddelerin ayrışmasını başlatır.

Temel omega 3 kaynakları şunlardır:

  • Yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalye, ton balığı, vb.)
  • Siyah fasulye
  • Keten tohumu
  • Kuru yemişler
  • Zeytinyağı. Piyasada çok sayıda sahte ve düşük kaliteli yağlar olduğunu unutmayın. Koyu renk şişelerde satılan ekstra sızma olanları tercih edin. Hasat tarihini kontrol edin; zira yakın tarihli olanlar daha iyidir. Menşe ülke, bölge ve eyaletin listelenip listelenmediğine bakmayı unutmayın. Etiket üzerindeki “… ürünü”, yağ o ülkede şişelendi demektir, mutlaka zeytinlerin orada yetişip işlendiği anlamına gelmez.

Glutamin ve Arjinin

Akciğer hastalıkları aminoasitlerin kalitesini düşürür, özellikle de glutamin ve arjininin. Bu nedenle, akciğer hastalıklarının gelişimini önlemek için bu proteinlerin gıda yoluyla emilimini arttırmak önemlidir.

Tedbir almak adına, bunları, önerilen günlük protein alım miktarının bir parçası olarak diyetinize ekleyin. Bununla birlikte, hali hazırda bir akciğer hastalığınız varsa alım miktarının daha yüksek olması gerekir.

Bu proteinlerin en iyi kaynakları:

  • Balıklar
  • Yumurtalar
  • Süt ürünleri

Karbonhidratlar

akciğerlerinizi optimize etmek için kompleks karbonhidratlar

kompleks karbonhidratları tercih etmeniz gerekir.

Serbest radikallerin yarattığı tahribatı onarabilmek adına beslenme planınızda bol miktarda antioksidan kaynağı bulunmalıdır. Oksidasyon ve toksinlerin yıkıcı etkileri karşısında akciğerler çok savunmasız kaldığı için bu tarz bir takviye olmazsa olmazdır.

Genel olarak, en iyi karbonhidrat ve antioksidan kaynakları baklagiller, kurutulmuş meyveler, sızma zeytinyağı, sebzeler, kepekli tahıllar, kuru yemiş ve tohumlardır.

Sodyumu ölçülü tüketin

tuz

ot ve baharatları tercih edin.

Hem sofra tuzu hem de işlenmiş gıdalarda yüksek miktarda sodyum bulunur; bu da, sıvı tutulumu ve zayıf dolaşıma yol açarak akciğer hastalıklarını kötüleştirir. Bu şekilde akciğerlere aşırı yüklenme gerçekleşir ve nefes almakta zorluk yaşanır.

Diğer öneriler

Diyet değişikliklerine ek olarak, akciğerlerinizi en iyi şekle sokabilmek için başka sağlıklı alışkanlıklar da benimsemeniz gerekir. Buradaki temel gaye, özgürce nefes alabilmek ve geniş bronşlara sahip olmaktır. Bu nedenle, aşağıdaki önerileri aklınızda bulundurun:

  • Yemeklerinizi günde beş küçük öğün halinde tüketin (üç ana öğün ve iki atıştırmalık).
  • İçecek, tatlandırıcı ve “enerji vericiler” de dahil olmak üzere işlenmiş, paketlenmiş, konserve gıdaların tüketimine bir sınır koyun veya hepten bir son verin.
  • Öğünler arasında açlık hissederseniz, o zaman kuru yemiş, sade yoğurt, meyve ve sebze yiyin.
  • Narenciye meyveleri tüketerek C vitamini alımını artırın.

Son olarak, solunum sisteminizi güçlendirip akciğerlerinizi temizlemeye yardımcı oldukları için bol bol su içmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir ...
Kas Spazmlarını Rahatlatmak İçin Ev Yapımı 7 Reçete
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Kas Spazmlarını Rahatlatmak İçin Ev Yapımı 7 Reçete

Burada paylaştığımız reçeteler oldukça basit fakat kas spazmlarını hafifletmede ve ortadan kaldırmada da bir o kadar etkilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pizzini A., Lunger L., Sonnwber T., Weiss G., Tancevski I., The role of omega 3 fatty acids in the setting of coronary artery disease and COPD: a review. Nutrients, 2018.
  • Pena de Oliveira G., Kitoko JZ., Lima Gomes PS., Cadaxo Rochael N., et al., Glutamine therapy reduces inflammation and extracellular trap release in experimental acute respiratory distress syndrome of pulmonary origin. Nutrients, 2019.

Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.