Aktiviteler ile Boğulan Çocuklar

Çocuk gelişimi söz konusu olduğunda oyun oynamanın önemine dikkat çeken birçok çalışma olmasına rağmen, çocuklar aşırı derecede aktivitelere boğulur.
Aktiviteler ile Boğulan Çocuklar

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Küçük yaşlarda, birçok çocuk, ders dışı etkinliklerle aşırı yüklenir. Çocuklarıyla ilgilenen ebeveynlerin çoğu iyi niyetli olsalar ve çocukları için en iyisini yaptıklarına ikna olmuş olsalar da, yavrularına verdikleri zararın farkına varmazlar. Aktiviteler bu konuda çok önemlidir.

Yapısal olarak, faaliyetlerin aşırı yüklenmesi çocuğun ilgi alanlarına ve tercihlerine bile uymaz. Üstelik, okul saatinin bitiminden sonra ebeveynlerin boş zamanlarının bir kısmını çocuklarıyla birlikte geçirememesine neden olur.

Diğer bir bakış açısıyla ise, bazı ebeveynlerin çocuklarının “rekabetçi olmaları” ve “en iyi fırsatlara sahip olmaları” için saplantılı bir arzuları vardır. Bu çok güzel bir dilek olsa da, bu tür otoriter ebeveynlerin fark etmedikleri şey, çocuklarını çok fazla stres ve baskı altına almış olmalarıdır.

Ayrıca, bu şekilde çocukların özgürce oyun oynama hakkı ellerinden alınır. Ders dışı etkinliklerle onları aşırı yüklemek pratik olarak çocuklukta sahip oldukları özgürlükleri kısıtlamak anlamına gelir. Kulağa sert gelebilir ama bu dünya böyle bir yer ve söylenmesi gerekiyor.

Aktivitelerle Dolu Bir Program

sportif çocuklar
Aktivitelerle aşırı dolu olan çocuklar genellikle arkadaşlarıyla vakit geçirmeye ve çocukluklarından zevk almaya zamanları kalmaz.

Çocuklardaki aşırı doygunluk, ders dışı etkinliklerle başlar. Çocuklar düzenli olarak okula gider, ödevlerini yapar ve daha sonra çeşitli spor etkinlikleri, dil eğitimi, sanat ve bilgisayar etkinlikleri gibi faaliyetleri içeren yoğun bir program takip ederler.

Çoğu zaman çocuklar bu tür arayışlarla ilgilenmedikleri halde ebeveynleri onlara kulak vermez. Bazı üzücü durumlarda, çocuklar gerçekten ne istediklerini bilemezler çünkü ebeveynlerini onları her zaman bir şeyler yapmaya zorlamıştır.

Ebeveynlerin çoğu, çocuklarının en iyisini başarmasını, yaşamlarına ve rekabetçi iş piyasasına iyi bir başlangıç yapmalarını ister. Ancak, “cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir”.

Bu yoğun aktiviteler, çoğu zaman hafta sonlarına kadar uzanır ve çocukların arkadaşlarıyla kendi seçtikleri oyunları oynayacak boş vakitleri kalmaz. Çünkü o günlerde ders dışı etkinliklerin bir parçası olarak sunumlara ve yarışmalara katılmak zorunda kalırlar.

Ayrıca çocukların yaz tatili dönemleri de aktiviteyle doludur. Bu süre zarfında, birçok çocuk, kapsamlı etkinlik programlarıyla dolup taşan çeşitli yaz kamplarına katılmaktadır. Daha sonra da çocuklara yönelik kültürel etkinliklere ve sunumlara katılırlar.

Çocuklar çoğu zaman bu yaptıklarından zevk alır, ancak faaliyetlerinin katı program yapısı, diğer çocuklarla kendiliğinden etkileşime girmeleri için onlara yeterince fırsat vermez. Bu durum daha sonra gelişigüzel arkadaşlık kurmalarını ve özgürce oynamalarını zorlaştırır.

Özgürce Oynamadan Çocukluk Yaşanamaz

sıkılmış kız

Burada ders dışı etkinlikleri önemsizleştirmeye çalışmıyoruz. Anlatmaya çalıştığımız durum çocukların her şeyi yapmak için yeterli vakti olmadığıdır.

Bu arada, diğer çocuklarla yapılan anlık ve özgür oyunlar gelişimleri için hayati öneme sahiptir. Bununla birlikte, ebeveynlerin çocuklarının boş zamanlarını doldurma istekleri çocuklara oynamak için daha az zaman bırakır.

Burada öğretici, rekabetçi veya özel bir pedagojik amacı olmayan anlık gelişen bir oyundan bahsediyoruz. Burası kuralları yetişkinlerin değil çocukların tanımlandığı yerdir. Bu sadece çocukların sağlıklı büyümesi için değil sosyalleşmek, duyguları yönetmeyi öğrenmek, yaratıcılığı teşvik etmek, özgüveni geliştirmek ve stres atmak için mükemmel bir temel formüldür.

Çocuklar belirli öğrenme amacı için değil sadece oyun oynamak istedikleri için oynamalıdırlar. Bu öğrenme varsayımının kaynağı çocukların devamlı bir öğrenme sürecinde olduğunu göz önüne almasıdır.

Bununla birlikte, bir çocuğun diğer çocuklarla özgürce oynamak için harcadığı zaman özellikle kentsel alanlarda gün geçtikçe azalmaktadır. Bu genellikle oyun alanları olmayan mahallelerde ve her iki ebeveyn de çalıştığı için çocukların evlerinin içinde sıkışıp kaldıkları durumlarda geçerlidir.

Çocuklar günümüzde anne ve babalarının küçüklüklerinde mücadele etmek zorunda kalmadığı ve sosyal becerilerinin gelişimini etkileyen şeylerle karşı karşıyadır. Küçük çocuklar beyin gelişimlerini hızlandırmak adına kendilerinden büyük çocuklarla oynamaları gerekir.

Ayrıca, yetişkinlerin yönlendirmelerinden uzak bir şekilde yaratıcılık ve paylaşma becerilerini geliştirmeleri için dışarıda oynamaları gerekir.

Üzerlerinde Aşırı Yük Olan Çocukların Aktivitelerini Azaltın

Ebeveynler çocuklarının günlerini çeşitli aktivitelerle doldurmak isterler çünkü büyük olasılıkla başka seçenekleri yoktur veya “çocuklarının iyiliği için” bunu yapmak isterler. Ancak, çocukların günlük programlarını tıka basa doldurmadan da çeşitli aktivitelerle uğraşmaları sağlanabilir.

İşte bunu yapmak için bazı ipuçları:

  • Çocuğun ilgi alanlarını ve mizacını göz önünde bulundurun. Boş zamanlarını doldurmanız gerekiyorsa, o zaman bunu sevdikleri ve kolayca adapte olabilecekleri etkinliklerle yapın. Okuldaki derslerin içeriğini güçlendiren tüm aktiviteleri atlayın çünkü zaten okul bunlara yeterince vakit ayırıyor.
  • Günlük aktivitelerini çok sıkışık hazırlamayın. Çocukların ödevlerini yapmak, rahatlamak, aileleriyle vakit geçirmek ve konuşma fırsatı için bolca zamana ihtiyaçları vardır. Ayrıca sıkılmak için bile fırsat bulmaları gerekir. Çocuk haftada en az iki gün ders dışı etkinliklerden arındırılmalıdır.
  • Bir etkinlikten hoşlanmıyorlarsa, onları yapmaya zorlamayın. Onları bir şey yapmaya cesaretlendirmek için uğraşmak ile ne zaman geri çekilmeniz gerektiğini bilmek arasında bir denge kurmalısınız. Belirli bir etkinliğe tam olarak başlatmadan önce birkaç defa denemelerini sağlayın. Bu aktivite ile vakit geçirmekten keyif almalıdırlar.
  • Çocuğunuz için bir stres kaynağı haline gelmeyin. Yorgunluk, uykusuzluk veya genel sıkıntı belirtileri gösterirlerse, belki de artık yapamıyorlardır. Onlara, sadece eğlenmeleri için ve seçtikleri takdirde hiçbir şey yapmayacakları belirli bir alan bırakmalısınız.
  • Oyun zamanlarını düzenleyin. Çocuklarınızın sadece oyun amacıyla diğer çocuklarla vakit geçirebilecekleri fırsatlar bulmalarına yardımcı olun. Çok fazla plan yapmanıza gerek yok. Diğer çocuklarla vakit geçirdiklerinde nasıl ve ne yapılacağına serbestçe karar verebilmeleri yeterlidir.

Oyun Oynamak Nefes Almak ve Yemek Yemek Kadar Önemlidir

aktiviteler ve çocuklar
Ders dışı etkinliklerin aşırı olması, çocukların özgürce oynama zamanlarını azaltır.

Anlık gelişen oyunlar, çocuklar için nefes almak ve yemek yemek kadar önemlidir. Bu oyunlar çevrelerindeki dünyayla ilişkilerinin kapılarını açan anahtar gibidir.

Ders dışı etkinliklerin organizasyonu temel olarak ebeveynlerin ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Bunun yerine, çocukların ilgi alanları göz önüne alınmalıdır. Programlarında oyundan keyif almaları için özel alanlar bırakılmalıdır.

Aktiviteler ile aşırı yüklenmiş çocuklar mutlu ve başarılı değildir. Başarıları için yüksek beklentilerinizle çocuklarınıza işkence etmeyi bırakın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Acuña, Marciano, and María José Rodrigo. “La organización de las actividades cotidianas de los niños. Un análisis del currículum educativo familiar.” Cultura y educación 8.4 (1996): 19-30.
  • Feldman, Jean RAutoestima para niños: juegos, actividades, recursos, experiencias creativas. Alfaomega, 2002.
  • Fernández, Isabel Castillo, and Isabel Balaguer Sola. “Patrones de actividades físicas en niños y adolescentes.” Apunts. Educación física y deportes 4.54 (1998): 22-29.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.