Akut Ağır Astım: Belirtileri ve Tedavisi

Akut ağır astım acil servislere gitmenin çok yaygın bir nedenidir. Çocuklar ve gençler bu durum için en ciddi tıbbi bakıma ihtiyaç duyan kesimdir.
Akut Ağır Astım: Belirtileri ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tüm astımlı hastalar yaşamlarında akut ağır astım atağı geçirme riski altındadır. Aslında, bu ataklar ölümcül olabilir. Bu yüzden hastaneye gitmek ve uygun acil bakım almak astım bakımının temel parçalarıdır.

Ağır akut astım hastaneye gitmek için yaygın bir nedendir. İster inanın ister inanmayın, çocuklar ve gençler genellikle en çok tıbbi bakıma ihtiyaç duyanlardır. Ayrıca, kadınlarda erkeklerden biraz daha yaygındır.

Astım nedir?

akut ağır astım

Astım, solunum yollarının kronik bir enflamatuar hastalığıdır. Astım ile hastalar nefes almakta zorluk çekerler ve diğer solunum semptomları yaşarlar.

Astım esas olarak solunum sisteminin bronşlarında ve bronşiyollerinde görülür. Burada hava akciğerlere girip çıkmaktadır. Astım ile olan şey, bu yapıların duvarının iltihaplanması ve kalınlaşmasıdır. Daha az mukus üretir. Ayrıca, bronşların duvarlarını çevreleyen kas kasılır. Bu nedenle, daralırlar ve nefes almayı zorlaştırırlar.

Bazı astımlı hastalarda burun ve sinüslerle ilgili sorunlar da vardır. Buna rinosinüzit denir.

Astım atağı için farklı tetikleyiciler vardır. Örneğin, iltihaplanma, düz kas kasılması veya her ikisinden de oluşabilirler. Alerjenler, hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonları ana tetikleyicilerdir.

Ağır akut astım belirtileri nelerdir?

Genel olarak, semptomlar her insanda farklıdır. Bununla birlikte, en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Nefes almada ciddi zorluk.
  • Ayrıca, göğüste sıkışma veya ağrı ve nefes alırken öksürme veya hırıltı olabilir.
  • Nefes verme zorluğu.

Genellikle, bu belirtiler hızlı etkili bir astım spreyine cevap vermez.

Akut ağır astım tedavisi

Akut ağır astım, hızlı bir şekilde değerlendirmeniz ve tedavi etmeniz gereken tıbbi bir acil durumdur. Değerlendirmenin iki adımı vardır:

  1. Astım atağının şiddetini belirleyen statik bir değerlendirme.
  2. Tedaviye yanıtı değerlendiren dinamik bir değerlendirme.

Tedavinin yoğunluğu, atağın ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Bununla birlikte, tedavi ne olursa olsun, aynı hedeflere sahiptirler. Bu hedefler:

  • Oksijen uygulayarak vücuttaki düşük oksijen seviyelerini (hipoksemi) düzeltmek.
  • Bronkodilatörlere solunum yaparak hava yolu tıkanıklığını gidermek.
  • Enflamasyonu azaltmak ve sistemik kortikosteroidler vererek nüksü önlemek.

Oksijen

oksijen alan adam

Doktorlar düşük oksijen seviyelerini düzeltebilir. Genellikle hastaya oksijen maskesi veya burun bantları verir.

Hızlı etkili astım spreyleri: Beta-agonistler

Bu ilaçlar akut ağır astımı tedavi etmek için en iyi ilaçlardır. Aslında, yaklaşık 5 dakika içinde etki etmeye başlarlar. Ayrıca, çok az yan etki ile etkisi yaklaşık 6 saat sürer.

Beta-agonistleri solumak onları daha hızlı çalıştırır ve enjekte etmekten daha az yan etkiye sahiptir. Doktorlar sadece inhalasyon yoluyla işe yaramazsa ilacı enjekte ederler.

Antikolinerjikler

Akut ağır astım için bu tip tedaviyi kullanmanın ana nedeni, solunum yollarındaki vagal tonusundaki artıştır. Bu, tekrarlanan ve yüksek dozlar kullandığınızda en iyi etkiye sahiptir. Daha az hastaneye yatış, artan akciğer fonksiyonları ve hatta daha az maliyet demektir.

Steroidler

Son olarak, çoğu astım vakasını tedavi etmek için steroidler önemlidir. Bu ilaçlar iltihabı azaltır. Çalışmalar gösteriyor ki:

  • Bu ilaçların çalışması için 6 ila 24 saat gerekir.
  • Ayrıca, oral veya intravenöz olarak uygulanması arasında çok fazla fark yoktur.
  • Aslında, doz ve etki arasında bir ilişki yoktur. Bu nedenle, yüksek dozlar kullanmanın bir yararı yoktur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ortolá Puig, J., & Vidal Micó, S. (2013). Status Asmático En Pediatría. Sociedad y Fundacion Española de Cuidados Intensivos Pediatricos.
  • Lozano C, J., Yáñez P, L., Lapadula A, M., Fernández C, C., Alcántara P, A., Rodríguez G, P., … Lafourcade R, M. (2013). Asma agudo severo en niños: ¿Fenotipo diferente? Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias. https://doi.org/10.4067/s0717-73482012000400002
  • Jareño Esteban, J. J., Cisneros Serrano, C., García-Salmones Martín, M., López Viña, A., & Melero Moreno, C. (2009). Asma bronquial. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(09)70063-3

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.