Akut Bel Ağrısından Kurtulmanın 9 Doğal Yolu

Bu basit tavsiyeleri uygulayarak bel ağrısını azaltabilir ve önleyebilirsiniz. Bundan sonra bu ipuçlarını hatırlayın ve sırt ağrısına elveda deyin!
Akut Bel Ağrısından Kurtulmanın 9 Doğal Yolu
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akut bel ağrısı günümüzde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Belde gerginlik ve tutulma hissi ile kendini gösterir. Başlangıçta kötü duruş, stres ve aşırı fiziksel aktivite ile ilişkilendirilir. Fakat ayrıca bir eklem ya da kas hastalığının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar, hareket etmekte zorlanabilir ve geçmeyen bir karıncalanma ya da yanma hissi yaşayabilir. Bilinen ağrı kesicilerden bazılarını kullanmak bu semptomları azaltabilir. Ancak, olumsuz etkilere sebep olmadan sizi rahatlatacak tamamen doğal yöntemler de bulunmaktadır.

Bu yazımızda, bel ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek 9 alternatif yöntemi açıklamak istiyoruz. Ne de olsa, herkes her an bunu yaşayabilir. Aşağıda, bunları keşfedebilirsiniz!

1.Duruşunuza özen gösterin

Kötü pozisyonda duruş

Yürürken ya da dinlenirken duruşunuza özen göstermek kadar temel bir şey kronik bel ağrısını önemli ölçüde azaltabilir. En iyisi, otururken sırtınızı desteklemek ya da düz olup olmadığını kontrol etmektir.

Ağır bir nesneyi kaldırmak durumunda kaldığınız herhangi bir faaliyette bulunursanız, dizlerinizi hafifçe bükerek sırtınıza daha fazla destek vermelisiniz. Bu, diğer şeylerin yanında, iş görevleri sırasında performansı iyileştirir ve enerji düzeylerini artırır.

2. Solunum egzersizleri yapın

Solunum egzersizleri yapmak, vücut hücrelerinin uygun oksijenlenmesini sağlamak için en iyi alışkanlıklardan biridir. Derin nefes almakla organlara, genel olarak iyi olma hissini artıran ekstra bir oksijen tedariği yapılır.

Arka arkaya nefes alıp vermenin beldeki gibi şiddetli ağrıların azaltılmasına olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.

3. Bir egzersiz rutininiz olsun

Egzersiz yapan kadın

Dinlenmek, ağrı çok güçlü olduğunda hafifletmeye yardımcı olurken, günlük olarak fiziksel egzersizler ve esneme hareketleri yapmak, ağrının tekrarlamasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, dinlenmenin stresli kasların gevşemesine yardımcı olduğu doğrudur. Ancak, kaslardaki sertliği azaltmak ve onları güçlendirmek için basit hareketler yapmak gerekir.

Yürüme, esneme ya da yüzme gibi basit hareketlere günde 15-20 dakikalık bir vakit ayırmak yeterlidir. Bu egzersizler, bel bölgesini koruyan kasların çalışmasına yardımcı olur.

4. Soğuk ve sıcak kompresler uygulayın

Her tür kas rahatsızlığı için sıcak ve soğuk kompres uygulamak, uygulanan en eski doğal tedavilerden biridir. Her iki sıcaklık da kan dolaşımını artırır, anti-enflamatuvar bir etki yaratır ve ağrıyı azaltır.

5. Kilonuzu denetim altına alın

tartı üzerinde mezuraya sarılmış elma

Aşırı kilolu ya da obez olmak, akut bel ağrısı ve eklem zorluklarının tekrarlanması ile yakından ilişkili olan iki faktördür. Kilolu olmak, kasların baş edebileceğinden daha fazla ağırlık taşımasına neden olur ve bu nedenle onları zorlar.

Ayrıca, başta bel bölgesinde olmak üzere yağ birikimi, akut bel ağrısını etkileyen bir faktördür. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı benimsemek ve ideal bir kiloya ulaşmaya yardımcı olacak diğer alışkanlıkları edinmek çok önemlidir.

6. İyi uyuyun

Günde 7 ve 9 saat arasında uyumak kadar basit ve gerekli bir alışkanlık, bel, boyun ve omuzda oluşan gerginliği azaltmak için iyi bir çözümdür. Dinlenme periyodu süresince kaslar gevşer ve herhangi bir ağrıyı gidermeye yardımcı olan optimum oksijenlenme işlemi gerçekleşir.

Ancak, iyi bir duruşla uyuduğunuzdan emin olmak da çok önemlidir çünkü aksi halde olumsuz etkilerini görebilirsiniz.

7. Sigara içmeyin

Sigara içmeyin

Sigarada bulunan toksinler, belkemiğine giden kan akışını azaltır ve daha ağır vakalarda, beldeki disklerin dejenerasyonunu hızlandırır. Ağır ve pasif içicilerin tekrarlayan sırt ağrısı yaşaması ihtimali, sigara dumanına maruz kalmayanlara oranla üç kat daha fazladır.

8. Bir tenis topu kullanın

Tenis topu gibi gündelik bir eşya, beldeki gerginliği azaltmak için kullanılabilecek tedavi edici bir araçtır. Yalnızca tenis topunu yere koyun ve belinize çok baskı yapmayacak şekilde üzerine yatın. Kendinize hafif bir sırt masajı yapmak için kullanın.

Birkaç hareketten sonra bu eylem, bölgedeki kan dolaşımını harekete geçirir ve o bölgede çok daha az bir duyarlılık hissedersiniz.

9. Bacaklarınızı yukarı kaldırın.

Spor yapan kadın

Bacaklarınızı kaldırmak, beldeki ve vücudunuzun alt kısımlarındaki dolaşımı harekete geçirmeye yardımcı olabilen basit bir rahatlama tekniğidir. Bunu yatarken, rahat bir yerde ve bir çeşit desteğin üzerinde sırtınızın düz bir şekilde durduğundan emin olarak yapmalısınız.

Bu basit tavsiyeleri uygulayarak bel ağrısın azaltabilir ve önleyebilirsiniz. Bundan sonra bu ipuçlarını hatırlayın ve sırt ağrısına elveda deyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casado Morales M.ª Isabel, Moix Queraltó Jenny, Vidal Fernández Julia. Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Nov  27] ;  19( 3 ): 379-392. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es.
  • Maradei García Fernanda, Quintana Jiménez Leonardo, Barrero Lope H. Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada: Revisión de la literatura. Salud, Barranquilla  [Internet]. 2016  Jan [cited  2018  Nov  27] ;  32( 1 ): 153-173. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522016000100013&lng=en.  http://dx.doi.org/10.14482/sun.32.1.8481.
  • Rodríguez Reyes, Laura & Padilla-Zambrano, Huber & Ramos Villegas, Yancarlos & Corrales Santander, Hugo & Moscote-Salazar, Luis. (2017). Obesidad y Dolor Lumbar: ¿Alguna Relación en la Patología Discal?. Archivos de Medicina. 13. 1-2. 10.3823/1361.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.