Alerji Yapmayan Bir Ev İçin İpuçları
Siz fark etmeseniz bile evinizin her yerinde saklanmış olan milyonlarca bakteriyi beslersiniz. Bunlar sağlığınızı etkileyebilecek çok sayıda alerji reaksiyonunun meydana gelmesinden sorumludur. İşte bu yüzden alerji yapmayan bir ev oluşturmak çok önemlidir.
Evlerimizdeki hijyen eksikliği, bu günlerde neden bu kadar çok insanın burun iltihabı, deri iltihabı ya da alerjik astım ve benzeri sorunlardan muzdarip olduğunu açıklıyor.
Yatakta ya da koltukta yemek yemek, eşyaları derli toplu tutmamak ve tozlu evde haftalarca yaşamak, bu küçük ve kolayca farklı ortamlara yayılabilen böcekleri beslemek için en yaygın yol.
Bu sebeple bütün evin temizliğine dikkat göstermek ve hastalıkları önlemek için alerji yapmayan bir evin yollarını bulmak çok önemli. Nasıl olduğunu biliyor musunuz?
Ayrıca bakınız:Ev Temizliği İçin 10 İpucu
Alerji yapmayan bir ev oluşturmak için odalarınızı temizleyin
Yatak bazı kurtların favori mekanıdır, çünkü yatak yaşamaları ve kolayca yayılmaları için mükemmel bir ortamdır.
Ter, ısı ve küçük deri tanecikleri, alerjilerin en yaygın tipinin oluşması için mükemmel ortamdır.
Riski azaltmak için en iyi yol, %100 pamuklu yatak çarşafları kullanmak. Bu çarşaflar her hafta sıcak suda (60 santigrat derece) yıkanmalı.
Yastıklar, yorganlar ve yatak koruyucuları her 6 ayda bir yıkanabilir fakat her gün silkmek ve iyi havalanan bir yere asmak iyi bir fikir.
Evcil hayvanınızın odanıza girmesine izin vermekten kaçının. Hayvanlar kurt taşır ve tüy döker, bu da insanlarda alerji problemlerine karşı hassasiyete yol açar.
Mutfağınız için bakım
Burası özel bir özen ister çünkü kurtlara ek olarak farklı patojenler de ürer. Mutfak; nem, ısı ve yemek artıklarının yoğunlaştığı bir yerdir ve bu sebeple bu yaratıkların yayılması için mükemmel bir yerdir.
Isı ve nemi önlemek için tencerenizin kapağını kapatarak pişirin. Bu buharı azaltacaktır.
Mümkün olan her an içerideki havanın değişmesi ve farklı maddelerin yoğunlaşmasının azalması için mutfağınızı havalandırın.
Tabakları yıkadıktan sonra kaldırmadan önce kuruduklarından emin olun. Aynı zamanda bütün yiyeceklerinizi hava geçirmez kaplarda, tercihen cam kaplarda, saklamanız da çok önemli.
Mutfak tezgahı, yer, duvarlar ve diğer tüm mutfak yüzeyleri, bakterilerden kurtulmak ve hamam böceği ya da karınca istilasını önlemek için her gün dezenfekte edilmeli.
Tuvalet
Duş ve tuvalet nemin biriktiği ve birkaç gün içinde kirlenen, bu yüzden mikroplar için harika bir yuva olan yerlerdir.
Bu nemin, evin diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için kapıyı kapalı tutun ve tuvalet paspasları kullanın. Bu paspasları düzenli bir şekilde yıkayın çünkü suyu çektikleri zaman, bariz sebeplerden, onlar da kötü bir ortam haline geleceklerdir.
Ayrıca bakınız: Banyo Temizlemenin Ekonomik Yolu
Tuvaleti kullandıktan sonra tüm yüzeyleri kurulamak en iyisi. Bu küfün oluşmasını ve hamam böceklerinin girmesini engeller.
Bu bölgeleri temizlerken, sıradan deterjanlar yerine sirke ve limon gibi doğal malzemeler kullanmak iyi bir fikir.
Oturma odası
Toz ve diğer çevresel faktörlerden düzenli bir şekilde temizlenmediği zaman, bu oda kurt ve bazı mikroorganizmaların yoğunlaştığı bir yer olabilir.
Evin bu odası için düşünmeniz gereken bazı şeyler:
- Döşemenin tipi
- Yumuşak ya da yastıklı kaplamalar
- Perdeler
- Evcil hayvanlar
- Dekorasyonlar
Yerler her gün temizlenmeli çünkü kirin büyük kısmının ve genel pisliğin biriktiği yer orasıdır.
Perdeler, kolay ve düzenli yıkama için pamuk bir çarşafla kaplanmalı. Ya da aynı zamanda özel bir kaplama da kullanabilirsiniz.
Diğer bir güzel seçenek de deri mobilya seçimi; çünkü, bu tarz mobilya temizliği en kolay olandır.
Tüm oturma odasının toz ve polenden arınması için haftada en az 3 kez tozu alınmalı.
Evcil hayvanlar mobilyaların üstüne çıkmamalı ve mümkünse oturma odasından uzak tutulmalı. Eğer sıkça alerjiden muzdaripseniz, eve bir evcil hayvan almaya karar vermeden önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 24(4), 201-203. https://www.redalyc.org/pdf/912/91204113.pdf
- AA. VV. (2015). Guía de limpieza del hogar, The Blokehead.
- Tabero, Pepa. (2016). Manual de la casa limpia y ordenada, La Esfera.