Alışveriş Yapmaya Bağımlı Olduğunuzun 4 İşareti

Alışveriş yapmaya bağımlı olduğunuzun işaretleri bu hastalıkta ilerleyen bir kompülsiyon olarak ortaya çıkar. Ancak, ilk işaretleri tespit etmenin ve hızlıca yardım almanın yolları bulunmaktadır.
Alışveriş Yapmaya Bağımlı Olduğunuzun 4 İşareti

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2020

Eğer bu hastalık ile ilgili yeterince şey bilmiyorsanız alışveriş yapmaya bağımlı olup olmadığınızı bilmek zor bir süreçtir. Genellikle, bağımlılıklar söz konusu olduğunda, davranışlarının sonucu olarak ortaya çıkan şeyleri fark eden son kişi hastadır.

Alışveriş bağımlılığı ürün ve hizmet satın almanın kompülsif formudur. En yaygın satın almalar pek bir kullanışlılığı olmayan (ve medyanın bize bir “gereklilik” olduğunu söylediği) tipik tüketimcilik ürünleridir.

Günlük, mantıksal ihtiyaçlar için alışveriş yapmaya ihtiyaç duymak normaldir. Ancak, buna bir bağımlılık geliştirirseniz alışveriş ihtiyaçlarınız üzerindeki kontrolünüzü kaybedersiniz. Dahası, istediğiniz şeyleri elde edemediğinizde bu sinir bozucu olabilir ve asıl satın alınan şey ile ilgili sonradan ortaya çıkan bir suçluluğa neden olabilir.

Gereksiz şeyler için harcama yapma eğiliminde olan modern bir tüketim toplumundan söz edilmesine rağmen, tüm insanlar bu davranışı geliştirmeye eğilimli değildir. Kompülsif bir kişiliğe sahip olan ya da benlik saygısı düşük olan insanların bu duruma karşı hassas olma olasılığı daha yüksektir.

Bir Alışveriş Bağımlısı Neye Benzer?

Herhangi biri alışveriş yapmaya bağımlı olabilir, ancak belirli bir profilin bu bozukluğa sahip olma olasılığı daha yüksektir. Genel olarak konuşmamız gerekirse bu sıklıkla internete kolay erişimi olan bir genç kadındır.

Gelişmiş ülkelerdeki küresel tahminlere göre, kadınlar bu soruna erkeklerden daha fazla sahip olma eğilimindedir, oranlar daha yüksektir. Ayrıca kadınlar ürünü seçerken daha fazla zaman harcarlar ve gördükleri ilk şeyi almazlar, bu erkekler arasında daha yaygındır.

Çoğunlukla, bu bağımlıların yaşları 20 ila 65 arasında değişkenlik gösterir. Bunun aksine, yaşlı insanlar satın alma alışkanlıklarını azaltıyor ve biraz daha tutumlu oluyorlar gibi görünmektedir.

İnternet, bir değişim ve alışveriş bağımlılığı fenomenlerinde yankılanan bir patlama anlamına gelmiştir. Ürünler, teklifler, promosyonlar ve ücretsiz kargolar ile dolu olan sanal mağazalara erişimin kolaylığı bu dürtüyü arttırmıştır.

Fiziksel ve geleneksel mağazalarda da alışveriş bağımlıları olsa da çevrimiçi alışveriş bu bozukluktan muzdarip olan insanlar için normdur. Bu aynı zamanda belirli bir anonimlik de sağlar, bu da kişinin belirli bir yere düzenli olarak gitmek ve yakalanmak ile ilgili utancından kaçınmasını da sağlar.

İnternetten alışveriş yapan bir kadın.
Anonimliği desteklediği için, internet, kompülsif satın almada bir artış yaşamıştır.

Alışveriş Yapmaya Bağımlı Olduğunuzun İşaretleri

Sizi bir alışveriş bağımlılığının varlığı konusunda uyarabilecek bir dizi işaret, sinyal ve davranış söz konusudur. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Kontrol edilemez bir satın alma arzusuna sahip olmak: Alışveriş bağımlılığı bir kompülsiyondur. Kişi ne olursa olsun, ve mümkün olan en kısa zamanda yeni bir ürüne sahip olmak ister. Bu, yaşadığımızda tanımlayabileceğimiz anksiyete semptomları ile sonuçlanır.
  • Kontrol kaybı: Tüm bağımlılıkların bir özelliği hastanın bunları kontrol etmek konusunda zorluk çekmesidir. Para harcamayı durduramadıklarında ya da çok fazla ürün aldıklarında bu bir alışveriş bağımlısı olduklarını gösterir.
  • Bu alışkanlık hayatın diğer yönlerine de müdahale eder: Bağımlılığın bir diğer işareti kişinin yaşamının çeşitli bölümlerini etkilemesidir. Sadece bir yönü etkilemez, aksine aileyi, işi ve sosyal hayatı da etkiler.
  • Alışveriş yapamamanın sinir bozukluğu yaratması: İstediğiniz şeyi satın alamadığınız için gergin, endişeli ve sinirli olduğunuzda alışveriş bağımlılığının bariz belirtilerini gösteriyor olabilirsiniz. İstediğiniz bir şeyi elde edememek ile ilgili biraz endişelenmeniz normaldir. Ancak çok fazla endişelenirseniz bu patolojik olabilir.

Bir Alışveriş Bağımlısını Tedavi Etmek

Bu bir bağımlılıktır ve bundan dolayı terapi, psikolojik bir yaklaşım gerektirir. Eğer çok güçlü anksiyete ya da depresyon belirtileri söz konusu ise ilaç kullanımı gerekli olabilir, bu durumda bir psikiyatrist belirli ilaçlarla müdahale edebilir.

Psikoterapi söz konusu olduğunda ise, rahatlama ve davranış değiştirme teknikleri tercih edilir. Hedef momentum üzerindeki kontrolü arttırmak ve kompülsif satın almayı destekleyebilecek durumlardan kaçınmaktır.

Bazen, bilişsel terapi ile, hasta ve doktor bağımlılığın kökenini keşfedebilir. Bu etkilenen kişinin kendi bozukluğunun farkında olmasını ve ne harcadığının ve her alışveriş yaptığında yaşadığı duyguların bir kaydını tutmasını gerektirir.

Davranış değiştirme söz konusu olduğunda ise, tedaviye yardımcı olmak için üçüncü kişilerin katılımı çok önemlidir. Alışveriş bağımlıları paralarını yöneten ve hangi ürünlerin gerekli olarak değerlendirilip hangilerinin gereksiz olduğu konusunda onlara tavsiyede bulunan bir satın alma öğretmeni de tutabilirler.

Alışveriş yapan bir kadın.
Alışveriş bağımlılığı bir oyun değildir. Ciddi sağlık sonuçlarına ve sosyal sonuçlara yol açabilir.

Alışveriş Bağımlısı Olmak Şaka Değil

Bu bir şaka gibi görünebilse de (ve günümüzde pek çok insan gerekli olmayan eşyalara para harcasa da) alışveriş bağımlılığının psikolojik bir bozukluk olduğunu anlamamız gerekir. Bundan dolayı dikkat ve tedaviyi hak etmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • PELLICER, MC. “Adicción a las compras.” Isis tradicional Psicologia Humanista (2006): 81-101.
  • Echeburrúa, E., and P. Corral. “El reto de las nuevas adicciones: objetivos terapéuticos y vías de intervención.” Psicología conductual 13.5 (2005).
  • Doğan Keskin, A., and S. Günüç. “Testing models regarding online shopping addiction.” Addicta: The Turkish Journal on Addictions 4 (2017): 221-242.
  • Uzarska, A., S. K. Czerwiński, and P. A. Atroszko. “Shopping Addiction Is.” (2019).
  • Kirezli, Özge, and Fatma Müge Arslan. “Analyzing Motivational Determinants of Shopping Addiction Tendency.” Ege Akademik Bakis 19.1 (2019): 61-74.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.