Alzheimer Hastalığını Önlemek için Egzersizler

Alzheimer, dünyadaki milyonlarca insanı etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu hastalığı önlemek için, zihnimizi uyardığımızdan emin olup, her gün yeni aktiviteler denememiz gerekir.
Alzheimer Hastalığını Önlemek için Egzersizler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bu yazımızda beyninizin çalışmasına yardımcı olabilecek bazı egzersizlere bakacağız. Böyle egzersizler Alzheimer hastalığını önlemek veya azaltmakta yararlı olabilir.

Alzheimer hastalığı, kısa süreli hafızanın, konuşma ve konsantrasyon gibi çeşitli bilişsel kapasitelerin kaybı ile karakterize edilir. Gerçekte, bunamanın en yaygın formudur.

Alzheimer en çok 65 ve üstü yaşlarda görülür. Teşhis edilmesinden itibaren ömrü 10 yıldır. Neredeyse 25 milyon insanın bu hastalıktan muzdarip olduğu bilinmektedir.

Alzheimer hastalığını önlemek

yaşlılar

Bu hastalık 1906 yılında Emil Kraepelin ve Alois Alzheimer tarafından keşfedildiğinden beri, hastalığa dair pek çok ilerleme kaydedilmiştir. Ancak, bu hastalığın hala anlamadığımız yönleri vardır.

Örneğin, bu hastalığa tam olarak neyin sebep olduğunu bilemiyoruz. Fakat, yaşlanmadan önce bu durumu önlemek için mücadele edebileceğimizi biliyoruz.

Bazı egzersizleri yapmak ve belirli gıdaları tüketmek yaşlandığımızda Alzheimer hastalığını önlemek için yeterli gelmeyebilir, ancak yardımcı olabilir ve en azından denedik diyebiliriz.

Beyinsel oksidasyonun neden olduğu bu zihinsel erozyonu etkileyen birçok faktör vardır. Bunların arasında stres, arteryoskleroz ve diyabet bulunmaktadır. Bütün bunlar beyninizin yaşlanmasını arttırır.

Ayrıca, bir kadın olmak ve menopoz geçirmiş olmak sizi riske sokabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun beyin sağlığını iyileştiren bir hormon olan östrojeni üretmeyi bırakmasıdır.

Alzheimer’ı geciktirmeye veya önlemeye yardımcı olabilecek, beyninizi eğitmek için yapılan bazı harika egzersizlere bir göz atalım.

Beyninizi çalıştırmak için egzersizler

Beyniniz de bir kastır, herhangi bir kas gibi onun da egzersize ihtiyacı vardır. Eğer bunu sık yapmazsanız, körelecektir.

İşte size beyinsel kapasitenizi artırmak için günlük rutininize ekleyebileceğiniz bazı alışkanlıklar:

1. Gözleriniz kapalı bir şekilde banyo yapın

Haftada bir kere gözleriniz kapalı duş almayı deneyin. Musluğun, sabununuzun ve şampuanınızın nerede olduğunu bulmaya çalışın. Sakın gözünüzü açmayın!

Bu şekilde, mesela dokunmak gibi, diğer duyularınızı da geliştireceksiniz. Bu da beyninizin normalden daha fazla çalışmasını sağlayacak.

2. Normalde kullanmadığınız elinizi kullanın

diş fırçalamak

Eğer sağlaksanız, genelde yaptığınız işleri yapmak için sol elinizi kullanın veya solaksanız sağ elinizi kullanın.

Bu, dişlerinizi veya saçlarınızı fırçalamak, yazı yazmak, dolapları açmak, fareyi kullanmak, yiyecekleri doğramak, bir bardağı almak vs. olabilir.

3. Eşyalarınızın normalde oldukları yerleri değiştirin

Beyniniz, bazı cisimlerin belirli yerlerde olmasına alışkındır. Örneğin, iç çamaşırlarınızın şifoniyerin üst kısmında olduğunu veya sütün buzdolabında nerede olduğunu bilir.

Bunu yaparak, biraz “tembel” hale geliriz ve her şeyi hafızadan yaparız.

Eşyaları yeni yerlere koyarak kendinize meydan okuyun. İç çamaşırlarınızı başka bir çekmeceye koyarsanız ne olur? Evinizdeki mobilyaların yerlerini değiştirebilirsiniz. Ofisinizdeki masanın yerini bile değiştirebilirsiniz.

4. Her gün farklı bir yoldan gidin

bisiklet sürmek

Evinizdeki eşyalarla yaptıklarınız; işinize, okulunuza, spor salonunuza, süpermarkete vs. giderken seçtiğiniz rotalarda da geçerlidir.

Eğer sürekli aynı ulaşım yolunu kullanıyorsanız, değiştirin. Araba ile veya bisikletle gidiyorsanız, farklı bir yol seçin. Beynimizin zaman zaman sürprizlere ihtiyacı vardır.

Ayrıca, bunu yaparak hayatınızın sıkıcı ve rutin bir hale gelmesinden de kurtulabilirsiniz.

5. Telefon numaralarını ve günleri aklınızda tutun

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar sayesinde artık bazı bilgileri beynimize kaydetmemiz gerekmiyor. Bu yüzden de, ebeveynlerimizin veya partnerimizin numarasını bilmememiz çok normal.

Hatta belki de kendi telefon numaranızı bilmiyor bile olabilirsiniz!

Bu aygıtları ve hatta kağıdı bile, destek için kullanmamaya çalışın. Hiçbir yere yazmadan önemli günleri hatırlayın.

Aynı şey GPS haritalar ve hesap makinesi için de geçerlidir. Bunlar hayatı kolaylaştırıyor gibi görünseler de, beynimizi tembelleştirmektedirler.

Örneğin, en yakın arkadaşımızın evine nasıl gideceğimizi veya 2 x 5’in kaç olduğunu bilmiyor olabiliriz. Evden çıkmadan önce, gideceğiniz yolu düşünün. Hesaplamaları da zihninizden yapın!

6. Daha fazla okuyun

kitap okumak

Kitaplar hayal gücümüzü artırmamıza ve beynimizi güçlendirmemize yardımcı olur. Bir şey okurken beyniniz olanları “düşünmek” için gayret gösterir. Yazarın sayfalardan akıttığı bilgileri ve tarihleri birbirine bağlaması gerekir.

Sadece okul ve iş için, zorundalık sebebiyle okumayın. Beğendiğiniz romanları, bilimkurguları bulmaya çalışın.

Diğer bir fikir ise, işitme yeteneğinizi de artırmak için yüksek sesle okumaktır.

Beyin fonksiyonlarınızı artırmak için diğer egzersizler

Üstteki egzersizler haricinde, pratiğe dökebileceğiniz birçok aktivite vardır. Bunlar beyninizi çalıştıracak ve Alzheimer hastalığını önlemek için yararlı olacaktır:

  • Başınızı çevirmeden geriye doğru yürüyün.
  • Kelime bulma, sudoku ve bilmeceler çözün.
  • Saatinizi diğer bileğinize takın.
  • Gözleriniz kapalı giyinin.
  • Dergileri baş aşağı okuyun.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Meraklı olun, herhangi bir konuda ilginç bilgilere bakın.
  • Olumlu olun.
  • Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
  • Bol bol su için.
  • Her gece 7 ila 8 saat arasında uyuyun.
  • Meditasyon yapın.
  • Yeni kelimeler öğrenin, bir şeyi farklı bir şekilde söylemek için eş anlamlıları ve zıtlıkları kullanın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.