Anoskopi Prosedürü: Genel Bir Bakış
Anoskopi prosedürü, insanların büzücü kaslarının içine bakıldığı bir prosedürdür. Doktorlar kalın bağırsağın ucunda bulunan rektum kanalını ve rektumun en dış kısmını da inceleyebilirler. Bu prosedür sindirim sisteminin incelenmesi için yapılmaktadır.
Bu prosedür için anoskop gereklidir. Anoskopi prosedüründe ince esnek bir tüp, büzücü kaslara sokulur. Bu alet bölgeyi incelemek için kullanılacak halojen bir lamba içerir. Bağırsak duvarının daha iyi görünmesini sağlayacağı için bu alete fiber optik bir kablo da yerleştirilebilir.
Bazı klinik vakalarda, bu duvarlara kimyasal da uygulanabilir. Bu sayede bölgeyi bir floresan lambasıyla aydınlatarak hangi kısımların hastalıktan etkilendiğini görebilirler. Bu yönteme “yüksek çözünürlüklü anoskopi prosedürü” adı verilir.
Doktorlar bu prosedürü biyopsi ve elastik bantlar yerleştirmek için de kullanırlar. Fakat temel işlevi rektal tümörlerin ve benzer patolojilerin varlığının tespit edilmesidir.
Anoskopi Prosedürü
Öncelikle, uzmanlar hastaya neden bu prosedürün uygulanması gerektiğini açıklayacaklardır. Fakat prosedür öncesinde hastaların herhangi bir alerjileri olup olmadığı, ilaç kullanıp kullanmadıkları gibi bazı bilgileri vermeleri gerekir. Doktorlar rektal kanalı daha rahat inceleyebilmek adına prosedür öncesinde lavman ya da kabız ilacı verebilirler.
Sonrasında hasta pozisyon alır ve doktor da büzücü kasları kontrol eder. Genellikle herhangi bir lezyon olup olmadığını görmek için dış kısmı incelerler.
Ardından, bölgeyi temizleyerek nazikçe anoskopu yerleştirirler. Prosedür pek acılı olmadığı için genellikle anestezi kullanılmaz.
Biyopsi hafif bir rahatsızlığa ve kanamaya neden olabilir. Fakat bu geçici bir durumdur; kanama genellikle birkaç gün içinde durur. Bundan dolayı da hasta pek bir komplikasyon görülmeksizin eve dönebilir.
Son olarak görsel tekniğin kullanılmasının ardından anoskopi sonuçları hemen çıkar. Görebileceğiniz üzere anoskopi prosedürü doktorların rektal kanalı etkileyen herhangi bir durum olup olmadığını görmeleri için kullandığı etkili bir yöntemdir.
Eğer biyopsi ardından bir takip gerekirse tekrar randevu ayarlanır. Bu sayede müdahaleden birkaç hafta sonrasında nihai sonuçlar elde edilir.
Bunu da okuyun: Kadınların Kolon Kanseri Hakkında Bilmesi Gerekenler
Kimlerin Anoskopi Prosedürü Yaptırması Gerekir?
Yukarıda da söylediğimiz gibi bu prosedür sayesinde doktorlar rektumun içini görebilirler. Bundan ötürü bu bölgede rahatsızlık hisseden insanlara bu prosedür uygulanabilir. Bu prosedürün en sık fayda sağladığı hastalıklar şunlardır:
- Polipler.
- Apseler
- Kanser
- HPV
- Yaralar
- Rahatsızlık ya da kanamaya neden olan çatlaklar
- Basur (Rahatsızlık ve kanamaya neden olabilir. Anoskopi prosedürü yalnızca basurun dışarıdan görülmediği vakalarda uygulanır.)
Bölgeye biyopsi yapılması gerekirse anoskopi uygulanabilir. Basur tedavisi için elastik bant yapıştırılırken de bu yönteme başvurulabilir. Enfeksiyon ve hemoroid kanaması gibi durumlarda ise bu prosedürün uygulanmaması gerekir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Çoğu Hastalık Sağlıksız Bağırsaktan Kaynaklanır
Sonuç
Son olarak, bu prosedür esnasında doktor bir hata yaparsa hastada ağrı, kanama, ateş, terleme ve hatta enfeksiyon görülebilir.
Bundan ötürü, hastalar bu belirtilerden herhangi birini deneyimlerlerse hemen bir doktora başvurmaları gerekir. Kendi kendinizi tedavi etmekten ya da önceden bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe herhangi bir şey yapmaktan kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ponka, D., & Baddar, F. (2013). Anoscopy. Canadian Family Physician Médecin de Famille Canadien. https://doi.org/10.1007/BF03325342
- Rajab, T. K., Bordeianou, L. G., von Keudell, A., Rajab, H., & Zhou, H. (2018). Digital Rectal Examination and Anoscopy. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/S0378-7206(01)00083-0
- Palefsky, J. M. (2012). Practising high-resolution anoscopy. Sexual Health. https://doi.org/10.1071/SH12045