HPV Tedavisi için Doğal Çözümler

Bu makalede İnsan Papillom Virüsünü doğal metodlarla tedavi etmenin bazı yollarından bahsedeceğiz. Bu tedavi yöntemleri HPV'nin neden olduğu enfeksiyonu daha kolay ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
HPV Tedavisi için Doğal Çözümler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2022

İnsan Papillom Virüsü (HPV) cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda kansere neden olabilir. Bu virüsü taşıdığınız zaman iyi bir tedavi uygulamanız çok önemlidir; böylece enfeksiyon nüksetmez. HPV tedavisine yardımcı olabileceğiniz bazı doğal ilaçlar bulmak için makalemizi okumaya devam edin.

HPV hakkında bilmem gerekenler nelerdir?

Öncelikle, bu patojen hakkında kendinizi bilgilendirmeniz çok önemlidir. En önemli amaç, aktarılmasını ve gelişimini engellemektir. HPV, en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. En kötü yanı, taşıyıcıların çoğunun bunu bilmemesidir, çünkü çoğu durumda hiçbir belirti yoktur.

Toplamda, bu grupta 100 civarında virüs vardır. Bununla birlikte, bazıları diğerlerine göre daha fazla risk taşır ve tedavi edilmezlerse kansere yol açabilir.HPV, özellikle erkek ve dişi üreme sistemlerinde, mukusta ya da ciltte kondiloma ya da siğil şeklinde enfeksiyonlara neden olur.

Bu enfeksiyonlar geçicidir ve uzun vadede nispeten önemsizdir. Doğru tedavi ile bir yıl içinde yok olurlar. Bu nedenle, düzenli olarak jinekolojik muayenelere gitmek önemlidir: Pap testi ve kolonoskopi, bir kadının serviksinde anormal siğil olup olmadığını belirleyebilir.

Okumanızı tavsiye ediyoruz: Reglinizin Düzensiz Olmasının 6 İşareti

HPV’yi Önleme ve Tedavisi

karnı ağrıyan kadın

Amerikan Tıp Derneği Dergisine göre, HPV doğrudan yaş ve cinsel olarak aktif olmakla bağlantılı. Bu yüzden, 20-24 yaş aralığı bu enfeksiyondan en çok etkilenen gruptur. İnsanlar yaşlandıkça, vaka sayısı azalır. Doktorlar bunun, ilişkilerin daha istikrarlı ve tek eşli olmasından kaynaklandığına inanıyor.

Her durumda, bu virüsü önlemek çok önemlidir. Bu nedenle doktorlar, cinsel ilişki sırasında korunmanızı ve periyodik olarak test yaptırmanızı (hem erkekler hem de kadınlar) önermektedir. Ergen kızlara yapılabilen bir aşı var. Ancak, çalışmalar bu aşının % 100 koruma sağlamadığını ortaya koyuyor.

Kadınlar virüsün tek taşıyıcısı olmadığı için, birçok bilimsel çalışma, erkeklerin de aşı olması gerektiğini göstermektedir. Genital siğiller ortaya çıktığında jinekologlar, bunları özel asitler, kriyoterapi (bölgeyi dondurmak) ya da elektro-cerrahi insizyonu (yüksek voltajlı elektrik ile) ortadan kaldırmayı tercih edebilirler.

Aslında, HPV’yi tamamen ortadan kaldıran özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, enfeksiyonları ve siğillerin geri dönmesini engelleyen farklı doğal yöntemler vardır.

Farklı motiflerle (hormonal ve duygusal değişiklikler gibi), HPV geri gelir ve lezyonlar üretir. Bu ev tedavilerinin amacı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve virüsün “saklandığı yerden çıkmasını” önlemektir:

1. Sarımsak

bir kaşık sarımsak

Sarımsağın sağlığa faydaları saymakla bitmez. En önemlisi, ana bileşenlerinden biri olan allisin sayesinde antimikrobiyal olmasıdır. Aktarlardan rafine edilmiş sarımsak kapsülleri alabilir ya da yemeklerde yediğiniz çiğ sarımsak miktarını arttırabilirsiniz.

2. Çay Ağacı Yağı

çay ağacı yağı

Bu, genital siğillerin tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardan biridir. Sonuçta, çay ağacı yağı anti-viral, anti-fungal ve anti-bakteriyeldir. Yaraları dezenfekte eder, enfeksiyonları tedavi eder ve ciltte zararlı reaksiyonlara neden olmaz. Tedavi basittir: bir pamuğu çay ağacı yağı ile ıslatın ve yatmadan hemen önce etkilenen bölgeye uygulayın.

3. Hint Yağı

hint yağı

Bu durumda, tedavi lokaldir ve kabartma tozu ile birlikte hazırlanır. Her ikisinin de yavaş yavaş siğilleri ortadan kaldırma özelliği vardır. Bununla birlikte, bu karışımın batmaya ya da yanmaya neden olabileceği ve HPV’yi tedavi etmeyeceğini, sadece siğillerin tedavisine yardımcı olacağını unutmayın.

  • Sadece iki ya da üç damla hint yağını bir yemek kaşığı kabartma tozu ile karıştırmalısınız.
  • Bu iki malzemeyi macun kıvamına gelene kadar karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın.

4. Bal ve Propolis

bal ve propolis

Arılardan gelen ürünler bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmeldir. Bu nedenle, HPV teşhisi konduysa, virüsün daha da güçlenmemesi için bunları tüketmelisiniz. Yapacağınız çok basit: her sabah kahvaltıdan önce bir çorba kaşığı propolis ya da bal yiyin ya da bir kurabiyenin/tostun üzerine serpin.

Kaynatıldığı zaman bazı özelliklerini kaybeder ama bazı insanlar bunları çaya ekler.

5. Meyve suları

portakal ve c vitamini

Vücudunuzun savunma mekanizmalarını güçlendirmenin ve İnsan Papillom Virüsü ile baş etmeye yardımcı olmanın bir başka yolu da, özellikle narenciye olmak üzere, meyve ve meyve suları tüketmekten geçer.

Portakal, greyfurt ve misket limonunun içindeki C vitamini, herhangi bir bakteri ya da virüse karşı savaşır ve hastalıkları önlemek için en iyi ev çaresidir. Her gün meyve suyu için. Özellikle kahvaltıdan önce içmeniz ve kendiniz hazırlamanız önerilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baleka Mutombo A, Tozin R, Kanyiki H, Van Geertruyden JP, Jacquemyn Y. Impact of antiviral AV2 in the topical treatment of HPV-associated lesions of the cervix: Results of a phase III randomized placebo-controlled trial. Contemp Clin Trials Commun. 2019 May 16;15:100377.
  • Braaten KP, Laufer MR. Human Papillomavirus (HPV), HPV-Related Disease, and the HPV Vaccine. Rev Obstet Gynecol. 2008 Winter;1(1):2-10.
  • Massa S, Pagliarello R, Paolini F, Venuti A. Natural Bioactives: Back to the Future in the Fight against Human Papillomavirus? A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Mar 7;11(5):1465.
  • Markum E, Baillie J. Combination of essential oil of Melaleuca alternifolia and iodine in the treatment of molluscum contagiosum in children. J Drugs Dermatol. 2012 Mar;11(3):349-54.
  • Meloni G, Milani M. Efficacy and Tolerability of Topical Green Tea Extract (Polyphenon E) Application in a “Therapy-Resistant” Plantar Wart. Case Rep Dermatol. 2018 May 18;10(2):127-132.
  • Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008 Nov;14(4):225-7.
  • Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica sinica36(4), 196-199.
  • Soheili M, Keyvani H, Soheili M, Nasseri S. Human papilloma virus: A review study of epidemiology, carcinogenesis, diagnostic methods, and treatment of all HPV-related cancers. Med J Islam Repub Iran. 2021 May 22;35:65.
  • Theisen, L. L., Erdelmeier, C. A., Spoden, G. A., Boukhallouk, F., Sausy, A., Florin, L., & Muller, C. P. Tannins from Hamamelis virginiana bark extract: characterization and improvement of the antiviral efficacy against influenza A virus and human papillomavirus. PloS one. 2014; 9(1): e88062.
  • Mutombo, Alex, Et al. (2019).Impacto del antiviral AV2 en el tratamiento tópico de las lesiones del cuello uterino asociadas al VPH: resultados de un ensayo aleatorizado controlado con placebo de fase III. Contemp Clin Trials Commun. DOI: 10.1016/j.conctc.2019.100377
  • González-Martínez, Gerardo & Núñez-Troconis, José. (2010). Tratamiento de las verrugas genitales: una actualización. Revista chilena de obstetricia y ginecología. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262015000100012
  • Gomes Martins, L., Et al. (2010). Examen de papanicolaou: factores que influyen a las mujeres a no recibir el resultado. Enfermería Global. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412010000300007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.