Kronik Kabızlığın Tedavisi İçin Makrogol
Makrogol, bağırsak üzerindeki ozmotik aksiyonu sayesinde etkisini uygulayan bir farmasotik müshildir. Eylem mekanizması, dışkı hacminde bir artış üretir ve kolon hareketliliğini uyarır.
Bu ozmotik etkisi göz önüne alındığında, yumuşamış dışkıların taşınması iyileşir. Böylece dışkılama kolaylaşır. Ancak yan etkileri önlemek için Makrogol’ün mümkün olduğunca kısa süre kullanılması en iyisidir. Aşağıda, kronik kabızlık tedavisinde Makrogol kullanımı ile ilgili daha fazla şeyden bahsedeceğiz.
Bu maddeye bir çözüm gibi davranmamak önemlidir. Aksine hastaların yaşam tarzlarında bir dizi hijyenik ve besinsel değişikliğe gitmeleri gerektiği göz önüne alındığında Makrogol’ün sadece bir yardımcı olduğu anlaşır. Sıvı alımı ve diyet lifi tüketiminde artış, bu değişikliklerden bazılarıdır.
Üstelik düzenli fiziksel egzersizin ve kişinin dışkılama alışkanlıklarının rehabilitasyonunun da önemli olduğunu unutmayın. Bu değişiklikler olmadan, kronik kabızlık tedavisinde Makrogol kullanımı, sorunun köküne inmeyecektir.
Ne dozda kullanmalıyım?
Hastalar günün her saatinde, yiyecek ve içeceklerle birlikte veya onlar olmadan Makrogol’u alabilirler. Kesin doza gelince, bu, problemin ciddiyetine bağlı olarak değişir.
Ancak diyelim ki Makrogol almaya başladınız. İlaca başlamanızın üzerinden iki gün geçtikten sonra dozajı azaltmaya başlamanız gerekir. Kabızlık kronikse yetişkinler için her zamanki doz bir pakettir. Günde bir ile üç kez arası yazılabilir. Çoğu durumda günde bir veya iki paket yeterli olacaktır.
Vücudun tepkisine ve kişinin durumuna göre, hastaların aldığı doz günde üç pakete kadar çıkabilir. Tedavi ortalama iki hafta sürer. Belirtiler bu süre dolduktan sonra devam ederse, hastalar bir doktora görünmelidirler.
Söz konusu dışkı tutma tedavisinde Makrogol kullanımı olduğunda, dozaj, daha yüksektir. Daha spesifik olmak gerekirse, hastalar en fazla üç gün süreyle 6 saatlik bir periyot içinde 8 pakete kadar kullanabilirler. Çözeltiyi hazırladıktan sonra buzdolabında altı saate kadar saklayabilirsiniz.
Makrogol nasıl alınmalı?
Makrogol’ü hazırlamak için bir paketin içeriğini yarım bardak suda eritmeli ve hemen tüketmelisiniz. Ancak, dışkı tutma tedavisinde, 8 paketi bir litre suda eritmek daha kolaydır.
Gerekirse dozajı günde iki pakete çıkarabilirsiniz. Ancak dozu artırmadan önce sonucun olumlu olup olmadığını görmek için birkaç gün beklemek en iyisidir. Makrogol’un etkileri alınmasından 24-48 saat sonra ortaya çıkmaya başlar.
Makrogol’ün yan etkileri nelerdir?
Bu ilaç, alınma sıklığına bağlı olarak sınıflandırılmış yan etkilere yol açabilir:
- Çok nadir yan etkiler: Nefes almada güçlük veya boğaz ve yüz şişmesi gibi anafilaktik reaksiyonlar nadirdir. Aynı şey alerjik cilt reaksiyonları şeklinde ortaya çıkan aşırı hassasiyet durumunda da geçerlidir.
- Çok sık görülen yan etkiler: Bu tür yan etkiler ishale yol açabilen yüksek dozlarda ortaya çıkar. Ancak Makrogol alımının bırakılmasından bir veya iki gün sonra yok olma eğilimindedir.
- Sık görülen reaksiyonlar: Bunların arasında karın ağrısı veya şişkinlik olabilir.
Kontraendikasyonlar ve Makrogol İle Etkileşimler
Makrogol’un kronik kabızlık ve dışkı tutma tedavisinde görülen kontrendikasyonlarından bazıları aşağıdakilerdir:
- 12 yaşından küçük çocuklar
- Bağırsak duvarında perforasyon varlığı
- İnce bağırsağın tıkanması
- Enflamatuar bağırsak hastalığı
Üstelik Makrogol ona aşırı duyarlı olan veya ülserli kolit, Crohn hastalığı veya toksik megakolon hastalığı olan kişiler için tavsiye edilmez.
Diğer ilaçlarla etkileşime girmesi konusuna gelince, Makrogol’u aldıktan bir saat önce veya bir saat sonra başka bir ilaç alınmamalıdır.
Hamileyseniz veya hamile olduğunuza inanıyorsanız Makrogol’u almaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Aynı şekilde emzirme döneminde de Makrogol almadan önce bir uzmanla konuşmalısınız.
Bunu da okuyun: Hamilelikte Bel Bandı Kullanmanın Avantajları
Kabızlık için ilaçtan fazlası gerekir
Müshil kullanımı ve almanız gereken miktar, diğer konuların yanı sıra kabızlığın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Uzmanlar, toleransları ve güvenlikleri sayesinde ozmotik farmasotikleri tavsiye ediyorlar. Ancak, alışkanlıklarda, diyette ve fiziksel aktivitede yapılan değişikliklerle bir arada gitmezlerse, kendi başlarına etkisiz olacaklardır.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769
-
Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243
-
de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5