Antidepresan Kullanıyor Musunuz? Bırakmadan Önce Bilmeniz Gereken Şeyler Var

Daha iyi hissediyor olabilirsiniz, ancak antidepresan almayı hemen bırakmayın. Bu geçiş süreci, bir doktor gözetiminde gerçekleşmelidir.
Antidepresan Kullanıyor Musunuz? Bırakmadan Önce Bilmeniz Gereken Şeyler Var

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Depresyonla mücadele eden ya da endişe ile savaşan bazı insanların kurtuluşu antidepresan kullanımıdır.

Bazıları ise, umdukları cevabı bulamaz ya da başka nedenlerden dolayı antidepresan kullanmayı bırakırlar.

İkinci gruba giriyorsanız, antidepresan almayı bırakmadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Bu kararı iyice düşünmek ve doktorunuzla konuşmak önemlidir. Bu tür ilaçların beyninizi doğrudan etkilediğini ve değişikliklerin kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.

Antidepresanları bırakmaya karar vermeden önce düşünülmesi gereken bazı faktörler şunlardır:

Doktorunuzla çalışmalısınız

antidepresan kullanımı

Antidepresanları bırakmayı düşünüyorsanız, doktorunuza ya da psikiyatrınıza beklentileriniz, korkularınız, şüpheleriniz ve umutlarınız hakkında açıkça konuşmanız çok önemlidir.

Bir hasta olarak antidepresan alıp almamaya karar verme hakkına sahipsiniz, ancak profesyoneller bu süreç boyunca oluşabilecek yan etkileri size açıklayacaktır.

Birçok kişi kendini iyi hissettiğine ve artık ilaç almayacağına karar verir. Genelde duygusal dengeye ulaşıldığında bu durum oluşur. Bununla birlikte, mutluluk duygusu çoğu zaman antidepresan almanın bir sonucudur.

Doktorunuz ne hissettiğinizi bilmelidir. Bu şekilde tedaviyi durdurmanın iyi olup olmadığı hakkında size bilgi verebilir.

Kendi başınıza hissettiklerinizin normal olduğuna ya da bir düzeltmenin gerekli olduğuna emin olamazsınız. Süreç genellikle uzun zaman alır ve bazı insanlar sürekli yeni dozlar denemekten bıkarlar.

Doktorunuz tedaviyi durdurmanın iyi bir fikir olduğunu kabul ederse, antidepresan kullanımınızı kademeli olarak azaltmak için bir plan oluşturursunuz. Bu şekilde, yan etkiler yönetilebilir ve süreci kendi başınıza yönlendirmemiş olursunuz.

Yan etkilerden huzursuz olduğunuz için aldığınız ilaçları bırakmak isterseniz, psikiyatristiniz vücudunuz için uygun alternatifler sunabilir. Hissettiğiniz korkuları ya da aklınızdan geçen soruları açıklayın ve nasıl hissettiğinizi açıkça anlatın.

Bırakma süreci düşündüğünüzden çok daha uzun sürer

Bazı insanlar, herhangi bir değişiklik görmeden aylarca antidepresan kullandıktan sonra, hayal kırıklığı ile psikiyatrist ya da doktor randevularına gelir. Belki de değişiklik yaşarlar, ama bunlar genelde negatif olur.

Tabii ki, üzüntü, her şeye kayıtsızlık, güvensizlik ve diğer olumsuz durumlardan kurtulmak istediğiniz için antidepresan kullanmaya başlarsınız.

Doktorlarınız da antidepresanın sihirli bir değnek gibi sorunlarınıza dokunmasını ve onları ortadan kaldırmasını ister, ama durum bundan çok daha karmaşıktır.

Yeni dozlara uyum sağlamak için vücudunuza zaman ayırmanız gerekir

İnsanlar genellikle birkaç gün tedavi olduktan sonra normale dönmek ister. Bunun yanı sıra, doktorunuz iyileşmek için ne kadar zaman geçirmeniz gerektiğini bilir. Size nelere ihtiyacınız olduğunu söyleyecektir.

Cesaretiniz kırılmamalı ve kendi başınıza dozunuzu değiştirmeye çalışmamalısınız. Bunu yaparsanız, kendi hayatınızı tehlikeye atabilirsiniz ve yan etkiler kontrolünüzden çıkabilir. Doktorunuz sizden sabırlı olmanızı rica eder ve bunu gerçekten denemek zorundasınız.

Ruh haliniz muhtemelen geçici olarak değişecektir

anlaşmazlıklar ve psikoloji

Doktorunuzun izni olmadan antidepresan kullanmayı bıraktığınızda, muhtemelen iyi sonuçlar almak için yönetmeniz gereken her şeyi düşünmeyeceksiniz.

Yapılan birçok çalışma, insanların antidepresanları kendi başına bırakması durumunda, bunun intihar düşüncelerinin ortaya çıkma riskini artırdığını göstermiştir.

Bununla birlikte, tehlikeli düşüncelerin ortaya çıkması ve antidepresanın bırakılması arasındaki ilişki kesin olarak doğrulanmamıştır.

İlacınızı almayı bırakırsanız, garip hissedeceksiniz

Yukarıda belirttiğimiz gibi, antidepresanların beyne doğrudan etkisi vardır. Görevleri, beyninizin işleyişini düzenlemektir. Tedaviyi bıraktığınızda, bu düzenleme durur ve aşağıdaki semptomlardan bir ya da birkaçını hissedebilirsiniz:

  • “Beyin zapları” ya da kafanızda elektrik çarpma hissi
  • Konsantre olmakta sorun yaşamak
  • Aşırı ruh hali değişiklikleri
  • Basit görevleri yapamamak
  • Hafıza kaybı

Her insan farklı tecrübeler yaşar. İlk birkaç gün içinde farkı göremezsiniz ve sonraki bir kaç gün açık bir şekilde düşünemeyebilirsiniz.

Bu durum çok normaldir ve sizi korkutmamalıdır. Aynı zamanda doktorunuzun belirtilerin ciddiyetini kontrol etmesi iyi bir fikir olacaktır.

Antidepresan kullanıp kullanmamaya karar verme hakkınız var

Depresyonu olan insanlar bir anda çok şeyle mücadele eder. Bir kasırga gibi gelen duygular yaşarlar ve sonra bir sürü tıbbi görüş ve dış öneriye maruz kalırlar.

Bunları duymak kafa karıştırıcı olabilir. Hayatınız ve kararlarınız üzerinde ne kadar denetime sahip olduğunuzu merak edebilirsiniz.

Antidepresan kullanıp kullanmamaya karar vermek sadece ama sadece sizin hakkınızdır. Bunu her zaman hatırlamalısınız. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ayestaran Altuna, A., Caro Aragonés, I., Pascual Arce, B., & Aguas Compaired, M. Antidepresivos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. 2005; 1 (03).
  • Heerlein, A. Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. 2002.
  • DeBattista, C. Fármacos antidepresivos. In Farmacología básica y clínica. McGrawHill. 2010; 1 (1): 521-540.
  • Henssler J, Heinz A, Brandt L, Bschor T. Antidepressant Withdrawal and Rebound Phenomena. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 17;116(20):355-361.
  • Valuck RJ, Orton HD, Libby AM. Antidepressant discontinuation and risk of suicide attempt: a retrospective, nested case-control study. J Clin Psychiatry. 2009 Aug;70(8):1069-77.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.