Aşırı Aktif Mesane Sorunu Olanlar Nelerden Kaçınmalı
Aşırı aktif mesane sorunu idrar yapmak için ani ve acil bir istek yaratır. Bu organın çevresindeki organların istemsizce kasılması sonucu oluşan bir sendromdur ve idrarın istemsizce kaçırılmasına (üriner inkontinans) yol açar.
Aşırı aktif mesane sorunu yaşayan insanlar için bu durum oldukça can sıkıcı olabilir. Bunun tek sebebi durumu kontrol altında tutmanın zorluğu değildir. İdrar kaçırmak kişiyi utandırabilir, kişinin sosyal ve iş yaşantısını kısıtlayabilir.
En endişe vericisi de pek çok kişinin bu sorunu görmezden gelmesi, doğru tedaviyi almaması ve sonuçta daha şiddetli bir inkontinansla ve diğer üriner sorunlarla karşılaşmasıdır.
Bu yüzden sorunu kontrol altında tutmak için ne gibi tedbirler almak gerektiğini bilmek gerekir. Ayrıca beslenme programınızdaki hangi yiyeceklerin zararlı etkileri olabileceğini de bilmelisiniz.
Bu yazıda bu sorunun temel nedenlerini açıklayacağız ve diğer komplikasyonlarla karşılaşmamak için kaçınmanızın daha iyi olacağını 5 yiyecekten bahsedeceğiz.
Neler Aşırı Aktif Mesane Sorununa Yol Açar?
Aşırı aktif mesane sorunu bu organın etrafındaki organlar, mesanede fazla idrar olmamasına rağmen istemsizce kasılmaya başladığında gelişir.
Bu kasılmalar ani bir idrara çıkma isteği yaratır ve kişi hemen tuvalete gitmezse çoğu zaman idrar kaçırma gibi istenmeyen bir durumla sonuçlanır.
Risk Faktörleri
Mesanenin kontrolünü kaybetmenin belirsiz nedenleri vardır. Ancak bu durumun gelişmesiyle ilişkili farklı tetikleyiciler mevcuttur:
- Aşırı sıvı tüketimi
- Nörolojik sorunlar
- İdrar söktürücü ilaçlar
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Şeker hastalığı (diabetes mellitus)
- Prostat büyümesi
- Kabızlık
- Yaşlanma nedeniyle bilişsel fonksiyonlarda bozukluk
- Aşırı kafein veya alkol tüketimi
- Mesanede tümör veya taş gibi anormallikler
- İdrarın eksik boşalması
- Bel fıtığı
- Stres
Bunu da okuyun: İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Boldo
Aşırı Aktif Mesane Sorununun Belirtileri
Aşırı aktif mesane sorunu idrara çıkma alışkanlıklarında bir dizi değişimin meydana gelmesine yol açan bir sendromdur. Temel semptomları arasında şunlar bulunur:
- Ani ve acil idrara çıkma isteği
- İstemsiz idrar kaçırma
- Daha sık idrara çıkmak, günde sekiz kez veya daha fazla
- Gece idrara çıkma isteği (noktüri)
Aşırı Aktif Mesanesi Olanların Kaçınması Gereken Yiyecekler
Bazı yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmeleri, bu yiyeceklerin bileşenleri bu organdaki iritasyonu ve enflamasyonu artırdığı için aşırı aktif mesane sorunu olan hastalar için zararlı olabilir.
İyileşme sürecinize engel olabilecekleri için en azından tedavi süresince bu yiyecekleri kısıtlamanız çok önemlidir.
1. Domates
Domatesin en besleyici gıdalardan biri olduğunu inkar edemezsiniz. Ancak bu sorunu yaşayan hastaların domates yemeleri tavsiye edilmez.
- Bu meyvede idrar yolunu ve mesanedeki dokuları tahriş eden asitler bulunur. İdrar söktürücü etkileri idrar üretimini artırarak daha fazla miktarda idrar kaçırılmasına neden olabilir.
- Öte yandan pişirildiğinde çok daha kötü olabilir çünkü asidite oranı yoğunlaşır ve bazen içinde şeker de bulunur.
2. Kahve
Kahve ve genel olarak kafein içeren yiyecekler mesanelerini kontrol etmekte zorlanan hastalarda zararlı etkiler yaratabilir.
- Bu uyarıcı, az miktarda tüketildiğinde bile hiperaktif serebrale ve sinirsel aktiviteye neden olabilir.
- Bu tür şeyler mesanenin fonksiyonlarını engeller, atılması gereken çok fazla sıvı olmadığında bile idrar çıkma isteğini artırır.
3. Baharatlı Yiyecekler
Pek çok baharatta sağlık açısından faydalı besinler mevcuttur. Buna rağmen mesanenizle veya idrar yolunuzla ilgili bir sorun yaşıyorsanız baharatlı yiyecekler yemeniz önerilmez. Bunun sebebi bu yiyeceklerin dokularda tahrişe yol açabilmesidir.
- Baharatlı yiyecekler mesanenin daha çok çalışmasına neden olabilecek inflamatuvar bir etkiyi tetikleyebilir.
- Beslenme programınızdan acı biberi (kırmızı biber), şile biberini, zerdeçalı ve diğer baharat türlerini çıkarmanız en iyisi olacaktır.
4. Turunçgilli Meyve Suları
Turunçgilli meyve suları lezzetlidirler. C vitamini kaynağıdırlar. Ancak yüksek asit oranları nedeniyle aşırı aktif mesane sorunu olan hastalar bu meyve sularını içmekten kaçınmalıdırlar.
- Bu meyve sularının içindeki bileşenler mesanenizdeki iritasyonu artırabilir. Bu da tuvalete gitmeniz gerektiğini hissetmenize neden olan kasılmaları artırabilir.
- Ayrıca hafif idrar söktürücü etkileri de vardır. Bu da sizde sıvıları dışarı atma dürtüsü oluşturup kaçıracağınız idrar miktarının artmasına neden olabilir.
5. Şekerli Yiyecekler
Yapay tatlandırıcılar dahil tüm şekerli yiyecekler aşırı tüketildiklerinde vücudunuz için zararlı etkilere yol açarlar.
- Rafine şeker, vücudunuzdaki mukozayı tahriş eder ve enflamasyon seviyesindeki dengesizlikleri artırır.
- Bu durum mesanenizi kontrol etme yetinizi etkiler, bir yanma veya ağrı hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Pastalardan, tatlılardan veya diğer şekerli yiyeceklerden mutlaka kaçının.
Aşırı aktif mesane sorununuz olabileceğini gösteren belirtilere sahipseniz doktorunuza danışın. Kontrol edemeyeceğiniz bazı faktörler olsa da bu durumu azaltmaya yardımcı olabilecek ve böylece hayat kalitenizi etkilemesine izin vermeyecek terapiler ve ilaçlar vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Wooldridge, L. S. (2016). Overactive bladder. In The Nurse Practitioner in Urology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28743-0_14
- Dallosso, H. M., McGrother, C. W., Matthews, R. J., & Donaldson, M. M. K. (2003). The association of diet and other lifestyle factors with overactive bladder and stress incontinence: A longitudinal study in women. BJU International. https://doi.org/10.1046/j.1464-410X.2003.04271.x
- Romanzi, L. J. (2004). Management of Overactive Bladder. CNS Spectrums. https://doi.org/10.1017/S1092852900009767
- Bladder irritating foods. (2013, August 28). Retrieved from
my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Bladder_Irritating_Foods - Lohsiriwat, S., Hirunsai, M., & Chaiyaprasithi, B. (2011). Effect of caffeine on bladder function in patients with overactive bladder symptoms. Urology Annals. https://doi.org/10.4103/0974-7796.75862
- Tomas, L. (2008). Which foods are associated with incontinence, and how does evidence for electrical and magnetic devices stack up? Journal of Complementary Medicine.