Asit Reflüsü İçin 6 Tedavi
Asit reflüsü günümüzde oldukça yaygın görülen bir problemdir. Bu rahatsızlık ayrıca, gastroözofageal reflü veya peptik ülser hastalığı olarak da bilinmektedir.
Bu hastalık, mide asitleri boğaza geri gittiği zaman ortaya çıkar ve genelde bir yanma hissine yol açar. Hatta birçok insan bu durumu kalp krizi ile karıştırır. Asit reflüsünden yakınan kişiler, ayrıca vücutlarının farklı bölgelerinde farklı rahatsızlıklardan da yakınmaya meyillidirler.
Yanma hissi ve asidite hemen hemen her durumda uyku bozukluklarına ve horlamaya neden olur; dolayısı ile astıma, hazımsızlığa, kötü kokan nefese, yemek borusu iltihabına, ülser oluşumuna ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine sebep olabilmektedir.
Asit reflüsü ve semptomları ile etkili şekilde savaşabilmek için günlük beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. İşlenmiş yiyecekler, aşırı şeker, rafine gıda, kafein, alkol veya yağ gibi besinlerin tüketimini azaltmalısınız.
Bunlar yerine, meyve, sebze ve tam tahıllı gıdaların, özellikle de bol miktarda lif içerenlerin tüketimini arttırmalısınız.
Eğer sık sık asit reflüsünden ve yukarıda belirttiğimiz semptomlarından yakınıyorsanız, muhtemelen takip eden ev yapımı tedavilerden biri size yardımcı olacak, rahatsız edici yanma hissi ve diğer semptomları ortadan kaldırabilecektir.
Aloe Vera Suyu
Aloe vera, sağlığınıza birçok açıdan faydalı olacak içeriklere sahiptir. Önemli özelliklerinden biri, anti-enflamatuar olmasıdır, bu sayede asit reflüsü semptomlarını azaltabilmektedir. Yemeklerden önce en az yarım bardak aloe vera suyu içmenizi tavsiye ederiz. Bu meyve suyunun ayrıca kabız giderici etkisi de vardır, aklınızda bulundurmalısınız.
Okumanızı öneririz: Aloe Vera İle Kilo Vermek İçin 4 Farklı Tarif
Saf Elma Sirkesi
Saf elma sirkesi, asit reflüsünü tedavi edebilmek için oldukça popüler bir tedavi yöntemidir. Bir büyük bardak suyun içerisine bir yemek kaşığı saf elma sirkesi ekleyerek sirkeyi seyreltin ve ilk asit reflü semptomunu yaşadığınız an bu karışımı için.
Karbonat
Karbonat, bir diğer ekonomik malzemedir ve pH seviyesini düzenlemesi için tavsiye edilmektedir. Bu tedavi, ayrıca asit reflüsünü hafifletmek açısından da oldukça etkilidir. Karbonatı bir büyük bardak su içerisine bir çay kaşığı ekleyerek seyreltin ve bu şekilde tüketin.
Meyan kökü
Meyan kökü, aynı zamanda bir koruyucu gibi hareket eder çünkü midede bir tabaka oluşturur. Bu ise, asit reflüsünün rahatsız edici semptomlarını ortadan kaldırmak ve ortaya çıkmalarını engellemek açısından mükemmeldir. Meyan kökünü çay olarak veya esans olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Zencefil
Birçok araştırma göstermektedir ki zencefil, mide koruyucu etkilere sahip bir bitkidir çünkü asitleri engelleyici ve Helikobakter pilori bakterisini bastırıcı özelliklerdedir.
İşin gerçeği, bu doğal içerik, ülser engelleyici tedavi olan lansoprazolden sekiz kata kadar daha etkilidir. Asit reflüsü problemleri ile başa çıkabilmek için bir çay kaşığı taze zencefil ve bir fincan kaynar su ile bir çay yapın, beş dakika bekletin ve her yemek öncesi tüketin.
Glutamin
Glutamin, bir amino asittir ve Helikobakter pilori bakterisinden kaynaklanan mide ve bağırsak problemlerinin çözümlenmesinde oldukça etkilidir.
Vücut bu amino asidi doğal olarak üretiyor olsa da; sığır eti, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve bazı meyve ve fesleğen, ıspanak gibi bazı sebzeleri tüketerek de bu asidi alabilmeniz mümkündür.
Asit Reflüsü ile Savaşta Yardımcı Diğer İpuçları
Yukarıda bahsettiğimiz ev yapımı tedavilere ilaveten asit reflüsü ile savaşta tavsiye edilen anahtar niteliğindeki bu önerilere de özen göstermeniz son derece önemlidir.
- Yemeklerinizi düzgünce yemek ve çiğnemek için yeterli miktarda zaman ayırın, böylelikle herhangi bir iltihaplanma veya mide baskısı hissetmezsiniz.
- Günün son öğünü hafif olmalıdır ve yatmadan en az üç saat önce tüketilmelidir.
- Asit reflüsüne sebep olabilecek tahriş edici veya asitli yiyeceklerden kaçının.
- Yemeğe başlarken, nişasta açısından zengin besinlerden kaçının. Sebze veya et ile yemeğe başlayıp ekmek veya patatesi sona bırakmak en iyisidir.
- Eğer obezite probleminiz varsa, kilo verme alternatifleri üzerine düşünmeniz gerekmektedir çünkü obezite, alt özofagus kasının kapalı kalmasını zorlaştırmaktadır; asit reflüsüne sebep olan da budur.
- Aşırı alkollü içecek tüketiminden kaçının çünkü bu tarz içecekler tahriş edici etki ederler ve asit reflüsüne adeta davetiye çıkarırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mungan Z. Özofagus Hastalıkları. In: A. Ökten, ed Gastroenterohepatoloji.
Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, 2001;1-35. - Bor S, Vardar R, Vardar E, Takmaz S, Mungan Z, GORHEN Study Group.
Endoscopic findings of gastroesophageal reflux disease in Turkey: Multicenter
prospective study (GORHEN). Gastroenterology 2008;134:5
(Suppl 1);T2014(600). - Richter JE. Severe reflux esophagitis. Gastrintest Endosc Clin North Am
1994;4:677-98. - Irwin RS, Curley FJ, French CL. Difficult to control asthma: Countributing
factors and outcome of a systematic protocol. Chest
1993;103:1662-9.