Atık Üretimi Nasıl Azaltılır?
Ekolojik ayak izini, yani Dünya’ya olan çevresel etkiyi azaltmak, herkesin yapabileceği bir şeydir. Bu amaçla ilk yapmanız gereken, evde ürettiğiniz atıkların miktarını azaltmaktır. Böylece kirliliği önleyerek gezegenimizi koruyabiliriz.
Dünyayı daha temiz bir hale getirmeye yardımcı olmak ve atık miktarını azaltmak için yapılabilecek çok basit şeyler vardır. Bu yazımızda, atık üretimini nasıl azaltacağınızı öğrenebilirsiniz.
Atık Üretimini Azaltmak Ne Demektir?
Atık üretimini azaltmak, kirliliği önlemek ve geri dönüşümü artırmak için ideal bir yoldur. “Azaltın, yeniden kullanın ve dönüştürün!” sloganını daha önce duymuşsunuzdur. Bu üç alışkanlık çevreyi korumada kilit rol oynar.
Bununla birlikte, en önemli aşama atıkları azaltmaktır. Eğer atık üretimini azaltırsanız, diğer adımlar gerekli olmayacaktır. Atık az olduğunda, yeniden kullanıma veya dönüştürmeye gerek kalmayacaktır.
Atık oluşumunu azaltan alışkanlıkları benimsemek, zararı onarmaya çalışmaktan daha iyidir. Bu nedenle, atık üretimini azaltmak doğayı korumak isteyen herkesin önceliği olmalıdır.
Bilinçli Tüketim
Atık üretimini azaltmak için ilk yapmanız gereken bilinçli bir tüketici olmaktır. Piyasada satılan ürünler gün geçtikçe tek kullanımlık hale gelmektedir. Günümüzde bu ürünlerin çoğu hızlıca kullanılıp atılmaktadır.
Bilinçli ve sorumluluk sahibi bir tüketici olmak, yani aldığınız ürünlerin iyi kalitede olduğundan emin olmak gereklidir. Bu sayede atık üretimini azaltabilirsiniz.
Paketlemeye Dikkat Edin
Paketlerde aşırı miktarda plastik kullanımının çevreye çok fazla olumsuz etkisi vardır çünkü atık miktarını artırır. Atık üretimini azaltmak için yapabileceğiniz bir diğer şey ise alacağınız ürünün paketine bakmaktır. Gereğinden fazla ambalaj kullanılan bazı ürünler vardır.
Bu nedenle, paketlemenin mümkün olduğunca az olduğu ürünleri tercih etmekte, plastik poşet kullanımını azaltmakta ve geri dönüşümlü poşetlere yönelmekte fayda vardır. Cam şişelerde satılan ve karton paketli ürünleri tercih ederseniz, doğayı korumaya yardımcı olabilirsiniz.
Okuyun: Sessiz Katil, Plastik
Aletler ve Elektronik Cihazlar
Söz konusu elektronik cihazlar olduğunda, herhangi bir bozulma veya kırılma meydana geldiğinde insanlar bunu tamir ettirmek yerine atmayı tercih ediyor.
Kullanım süresi uzun olan iyi kalitedeki ürünleri satın almak işinizi kolaylaştıracaktır. Kırılan ve bozulan cihazlarınız için, bir tamirciye danışarak bu cihazlarınızı yeniden kullanmanın mümkün olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Eğer tamir mümkün değilse, cihazın satabilirsiniz. Pek çok elektronik ürün mağazası, bu cihazları satın alarak çalışan parçaları yeniden kullanabilmektedir. Eğer cihazınızın hiçbir yeri çalışmıyorsa, o zaman size en yakın geri dönüşüm merkezini bularak cihazınızı oraya bırakabilirsiniz.
İkinci Bir Şans
Bir şeyi atmadan önce kendinize onu tekrar kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Hala iyi durumda olan ancak artık kullanmadığınız pek çok ürün olabilir. Bunları atmadan önce bir başkasının işine yarayabileceğini aklınızda bulundurun. Örneğin, kıyafetlerinizi ve diğer ürünleri aile ve arkadaşlar arasında değiş tokuş edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra, ikinci el ürünler satan pek çok dükkan da vardır. Buralardan ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz gibi, artık kullanmadığınız eşyaları satarak atık miktarını azaltabilirsiniz.
Yiyecek İsrafi Nasıl Önlenir?
Yiyecek israfını önlemenin iyi bir yolu, taze ve yöresel gıdalar tüketmeyi tercih etmektir çünkü bu gıdalarda paket çok fazla kullanılmaz.
Plastik şişeler yerine cam şişeler tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra, içecek ve temizlik ürünleri satın alırken büyük şişeleri tercih etmek, atıkların miktarını azaltacaktır.
Musluk suyu içmek de plastik şişe kullanımını azaltmanın harika bir yoludur. Suyu kireçten arındırmak için, su kalitesini artıran ve suyu daha sağlıklı hale getiren arıtıcı aparatları musluğunuza takabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- http://istas.net. Recomendaciones para la reducción de residuos. Extraído de: http://istas.net/risctox/gestion/estructuras/_3228.pdf
- Comunidad de Madrid. 2010. Guia de buenas prácticas para reducir los residuos urbanos. Extraído de: https://www.madrid.es/UnidadesDescentralizadas/Agenda21/Catalogo/GuiaBuenasPracticasReducirResiduosUrbanos.pdf