Atrium Kasılması İçin Teşhis Yöntemleri

Atrium kasılması aritminin en yaygın türlerinden biridir. Bu hastalığında tekrarlanma sıklığı fazla olduğu için nasıl teşhis konulacağının bilinmesi önemlidir.
Atrium Kasılması İçin Teşhis Yöntemleri

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Atrium kasılması teşhisi için öncelikle elektrokardiyogram yapılır. Aritminin pek çok farklı türü olduğu için tıp merkezleri bu çalışmaları oldukça dikkatli bir şekilde yürütmelidir.

Hastalığın erken ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi hastanın yaşam ve yeme alışkanlıklarını değiştirip tedaviye başlayarak, hastalıkla daha iyi bir şekilde başa çıkmasını sağlar.

Bu hastalığın olası sebeplerini ve teşhis yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Atrium Kasılması Nedir?

atrium kasılması olabilecek kalp çizimi

Atrium kasılması bir kalp rahatsızlığıdır. Atrium (kalp kulakçığı) kasılması esnasında doğal elektrik sinyalleri değişiklik gösterir. Genel olarak bu sinirler kalbin kasılıp gevşemesini kontrol ederler. Sağlık konusundaki dünyanın en büyük internet kütüphanesi olan Medline Plus’a göre bu durumun sonuçları aşağıdaki gibidir:

“Atrium kasılması felç riskini artırabilir. Bu durum çoğu hastada göğüs ağrısına, kalp krizine ya da kalp yetmezliğine sebep olabilir.”

Atrium kasılması sonucunda kulakçık, kalp karıncıkları ile düzensiz ve plansız bir biçimde kasılır.

Atrium Kasılması Türleri ve Risk Grupları

Normalde bu hastalık 65 yaş üstü bireylerde görülür. Fakat farklı yaş gruplarında görüldüğü klinik vakalar da bulunmaktadır. Öte yandan, bilinmeyen sebeplerden ötürü erkeklerde kadınlara nazaran daha sık görülmektedir.

Bunun yanında, özeliklerine göre iki farklı atrium kasılmasından bahsetmek mümkündür:

  • Kronik. Kronik atrium kasılmasında, bu hastalık belli bir süre boyunca görülür ve belirtilerin hafifletilmesi için terapi gerekir.
  • Paroksismal. Kasılmalardaki bu değişim arada sırada gerçekleşir ve belirtiler kendiliğinden yok olur.

Çoğu vakada atrium kasılması ciddi sonuçlar doğurur. En yaygın riskler arasında beyin enfarktüsü ve kardiyak aritmi ya da kalp ritm bozukluğu yer alır.

Atrium Kasılmasının Olası Sebepleri Nelerdir?

atrium kasılması

Atrium kasılması birden fazla önceden meydana gelmiş durumdan ötürü ortaya çıkabilir ya da tetiklenebilir.

Şu an için hastalığında ortaya çıkmasına ya da tetiklenmesine yol açan temel sebep bulunamamıştır. Fakat atrium kasılmasına sebep olabilecek birkaç sağlık durumu ve risk bulunmaktadır.

Bunlar arasında kalp hastalıkları ya da kalbi etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Örneğin:

  •  Perikardit ya da perikardiyum (kalbi saran ve koruyan ince zar) enflamasyonu
  • Miyokardit ya da miyokardiyum (kalp kası) enflamasyonu
  • Miyokardiyal enfarktüs
  • Valvüler kalp hastalığı ya da kalp içindeki kapaklarda değişiklikler
  • Kalp ameliyatı sırasında meydana gelen hasarlar
  • Sigara ve alkol ve/veya uyuşturucu kullanımı
  • Kalbin zarar görmesine sebep olabilecek ilaçlar
  • KOAH gibi solunum sistemi hastalıkları
  • Hipertiroidi
  • Uyku apnesi gibi diğer rahatsızlıklar

Atrium Kasılması Doktorlar Tarafından Nasıl Teşhis Edilir?

kalp dinlemek için stateskop

Atrium kasılmasını teşhis etmek diğer olası aritmileri ya da başka hastalıkların olması ihtimalini eler.

Atrium kasılmasının teşhis edilmesi için tıp uzmanları bir takım testler yaparlar. Bu sayede, benzer özelliklere sahip diğer hastalıkların olması ihtimalini eleyebilirler.

En yaygın teşhis yöntemleri şunlardır:

Elektrokardiyogram ya da EKG

Doktorlar hastanın göğsüne ve kollarına elektrot denen cihazları yerleştirerek bu testi yaparlar. Bu cihazlar kalp hareketlerini kontrol eden elektrik sinyallerini yakalarlar. Ardından bu sinir sinyallerinin grafik olarak görüntüsünün dökümü alınır.

Bu yöntem atrium kasılmasının teşhisinde kullanılan temel yöntemlerdendir. Aşağıdaki biçimlerde de bulunabilirler:

  • Holter Monitörü. Bu taşınabilir EKG cihazı hastanın kalp aktivitelerini 24 saatliğine ya da daha uzun bir süre için kaydeder.
  • Epizot Kayıt Cihazı. Bu cihaz hastanın taşikardisi olduğunda çalışmaya başlar. Bu sayede zamanlamadaki değişimler kolaylıkla gözlemlenebilir. Holter monitörünün aksine, hastanın durumu birkaç hafta ya da hatta aylar boyunca takip edilir.

Ekokardiyogram

Uzmanlar dönüştürücü adı verilen cihaz yardımıyla hastanın göğsüne dalgalar gönderirler. Dalgalar kalbe ulaşır ve göğüs boşluğundan kaçmak için sekerler. Ardından, bilgisayar işlemleri gerçekleştirdikten sonra, hastanın kalbinin canlı bir fotoğrafı elde edilir.

Bu prosedüre transtorastik ekodiyagram adı verilir. Fakat doktorlar cihazı esnek bir tüp aracılığıyla hastanın ağzına da yerleştirebilirler. Cihaz yemek borusuna ulaştığında, test gerçekleştirilir ve daha doğru detaylar elde edilir.

Bu sayede, uzman kişi organın yapısını kontrol edebilir ve herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını görebilir. Bu yöntem atrium kasılmasının teşhisi için nihai bir testtir.

Diğer Yöntemler

  • İç kısmın fotoğraflarının çekilmesi. Göğüs röntgeni ile akciğerlerin ve kalbin durumu gözlemlenebilir.
  • Stres testi ya da egzersizi. Hasta kısa bir fiziksel aktivitede bulunurken uzmanlar kalbin hareketlerini gözlemlerler.
  • Rutin testler. Doktorlar genellikle gizli hastalıkların olması ihtimalini elemek için kan testi isterler. Bu test, örneğin, hipertroidi (kanda yüksek miktarda troid hormonunun bulunması) gibi durumlarda yapılabilir. Hastanın solunum sistemi rahatsızlıkları (genelde KOAH) olup olmadığını görmek için başka testler de yapılabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chasco Ronda, J. (2010). El ecocardiograma. Imagen Diagnostica. https://doi.org/10.1016/S2171-3669(10)70004-4
  • Extramiana, F., Messali, A., Labbé, J.-P., & Leenhardt, A. (2013). Fibrilación auricular. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(13)65325-8
  • Kirchhof, P., Benussi, S., Kotecha, D., Ahlsson, A., Atar, D., Casadei, B., … Zeppenfeld, K. (2017). Guía ESC 2016 sobre el diagnóstico y tratamiento de la fibrilación auricular, desarrollada en colaboración con la EACTS. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2016.11.014
  • Pozas G. (2008). El electrocardiograma y su tecnología. Educación Medica. https://doi.org/Doi 10.1098/Rspb.2003.2365
  • Periáñez C del B, Huete MEG. Ecocardiograma transtorácico. Asoc Española Enfermería en Cardiol. 2018;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.