Kalbinize Zarar Veren 7 İlginç Günlük Alışkanlık

Sürekli yorgunluk veya horlama gibi bazı ağrı ve semptomları göz ardı etmek, kalp sağlığınız için çok tehlikeli olabilir.
Kalbinize Zarar Veren 7 İlginç Günlük Alışkanlık
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 10 Eylül, 2018

Kalbinize dikkat etmek, bütün yapılacaklar listelerinde hala geçerliliği olan bir maddedir. Bazen, olası sonuçlarını görmezden gelsek de kalbinize zarar veren alışkanlıklar mevcuttur.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, kardiyovasküler hastalıklar halen dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir.

Bu gerçek, bizi, akılda tutmamız gereken ayıltıcı gerçekler ile başbaşa bırakıyor. Sonuçta, bu insan kayıplarının büyük bir kısmı önlenememiş olabilir.

Tütün, yetersiz diyet, obezite, hareketsiz yaşam tarzı ya da alkol gibi faktörler, uzun ya da kısa vadede ciddi etkileri olabilecek kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açan nedenlerdir.

Bununla birlikte, bu ölümlerin küçük bir kısmı, yukarıda belirtilenlerden ziyade genetik faktörlerden kaynaklansa da kalp sağlığımız adına bizim daha büyük sorumluluk almamız gerekir.

Günlük alışkanlıklarımız, kalbimizi sağlıklı ya da sağlıksız hale getirir.

Onunla ilgilenelim. Her gün küçük bir efor sarf edelim ve bu makalede açıklayacağımız aşağıdaki faktörleri düşünelim.

Kalbinize zarar veren alışkanlıklar

1. Horlamayı görmezden gelmek

horlama

Horlamanın normal olduğunu düşünebilirsiniz. Herkesin çok az ya da çok fazla horladığını bile duymuş olabilirsiniz.

Genellikle, partnerimiz şikayet ettiği zaman ya da yorgun ve baş ağrısıyla uyandığımızda bunun üzerine düşünmüyoruz: Bunu görmezden geliyoruz çünkü gerçekten ciddi olduğuna inanmıyoruz.

Bunun ciddi bir şey olmadığını düşünmek büyük bir hata.

  • Kayda değer sayıda horlama vakası, tıkalı uyku apnesinin bir sonucu olabilir.
  • Bu durum, solunumunuzda ani bir kesinti sonucu oluşur ve bu da kan basıncını etkiler.
  • Bu rahatsızlık gece geç saatlerde ortaya çıkarsa, kalbinizi ciddi şekilde etkileyebilir.

2. Ağız sağlığınızı ihmal etmek

Bu, günlük yaşamınızda çok dikkatli olmanız gereken önemli bir konudur. Sonuçta, diş eti hastalığı kalbinizi etkileyebilir.

Periodontal hastalıklar basit bir diş eti iltihabından daha ciddi vakalara kadar değişebilir. Birçok durumda, bunlar dişleri kaybetmeye bile yol açabilir.

Ağzınızın bakteri dolu olduğunu unutmayın. Ek olarak, plak ya da tartar vücudunuza girebilir ve bu durum iltihapla sonuçlanabilir.

Bu bakteriler kan dolaşımınıza girerse, kalbinize zarar verebilir.

Yani, dişçinize düzenli ziyaretler yapmak için tereddüt etmeyin.

3. Aşırı miktarda kırmızı et tüketmek

kırmızı et

Kırmızı etin kendisi, arada bir tükettiğiniz sürece zararlı değildir.

Onu diyetinizden tamamen çıkarmaya çalışmak yerine, onun, kardiyovasküler sağlığınızı etkileyen yüksek doymuş yağ içeriğine sahip olduğunu anlamalısınız.

Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kırmızı et, menüde sık kullanılan bir madde olmamalıdır. Aynı durum, sağlığımız için zaten korkunç olan kimyasal ürünlerle karıştırılan domuz yağı, sosis veya şarküteri ürünleri gibi et ürünleri için de geçerlidir.

Her zaman olduğu gibi, kilit nokta, dengede yatar.

4. Sigara içenlerle yaşayan, sigara içmeyen kişiler

Aktif, sportif ve sağlıklı olabilirsiniz. Uzun vadede kalbiniz için olumsuz sonuçlar doğuracak sağlıksız alışkanlıklardan kaçınırken sağlığına dikkat eden kalabalığın bir parçası olabilirsiniz.

Bununla birlikte, bir sigara içen ile de çalışabilirsiniz. Veya daha da kötüsü, sigara içen bir partneriniz olabilir.

Bu durumda, başka bir tarafa bakamazsınız – pasif içiciler de aynı zamanda tütünle ilişkili kardiyovasküler hastalıklar için risk oluştururlar.

İşte bu yüzden, her zaman, size en yakın insanlara, onların iyiliği için sigara içmeyi kesmeye yardım etmelisiniz.

5. Meyve ve sebze yememek kalbinize zarar verir

meyve sebze

Hepimiz “Yeşil olan hiçbir şeyden hoşlanmıyorum. Et olmayan her şey bana gerçek bir yiyecek gibi gelmiyor.” diyen birisini biliyoruzdur.

Ancak, “gerçek gıda”, bizi sağlıklı yapan, sağlıklı bir kalbi denetleyen ve besin özellikleri sayesinde her şeyi dengeli tutan gıdadır.

Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir diyetin temel yapı taşlarıdır. Onları abur cubur ya da etle değiştirmek, kardiyovasküler bir problem geliştirme riskini artırır.

6. Duygusal sorunlar kalbinizi etkiler

İş yerindeki sorunlar, patronlarımız ya da iş arkadaşlarımızla anlaşmazlıklar, aile gerilimi, endişeler, yaşam krizleri, mutsuzluk, yalnızlık hissi…

Bunların hepsi olası faktörlerdir. Devamlı halde ise bazen kalbinize ciddi bir etkisi olabilir.

Stres, kaygı ya da hoşnutsuzluk; kanımızda daha yüksek bir kortizol seviyesine dönüşür. Diğer hormonal değişimlerle birlikte, uzun vadede, bu genel sağlığınıza zarar verebilir.

7. Bugün sizi rahatsız eden şeyleri yarına bırakmak

karın ağrısı

Göğüs ya da kol ağrısı, merdiven çıktıktan sonra yorgunluk, ağız ya da mide ağrısı, gergin boyun ya da kasılı çene, baş dönmesi, ara sıra bayılma, taşikardi…

  • Birçok durumda, bunlar, kardiyak problemlerde ortaya çıkan semptomlar listesiyle bağlantılı bütün faktörlerdir.
  • Ancak, aramızdan çok sayıda insan, doktoruyla randevulaşmayı ve ondan randevu almayı neredeyse hiç istemez.
  • Kendimize, stresten başka bir şey olmadığını söyleriz. Ciddi bir şey olana kadar, ağrımızı ve yargılarımızı yarına erteleriz.

Bu tür durumlardan kaçınalım. Kalplerimize zaman ayıralım ve küçük belirtilerin çok önemli bir rol oynadığını anlayalım: Bizi vücudumuzda bir şeylerin ters gittiği konusunda uyarma rolü.

Ana görsel referansı © wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.