Ayak Kokusuna Doğal Çözümler
Ayak kokusu, mantardan, yanlış ayakkabıdan, aşırı terlemeden, endişe ve gerginlik yaratan durumlardan, metabolik ya da hormonal bozukluklardan veya kötü yeme alışkanlıklarından kaynaklanıyor olabilir.
Bugün ayak kokusuna çözümler sunan, düşük maliyetli, doğal ve kolaylıkla hazırlanabilen birkaç tariften bahsedecek, ve doğrudan ayak kokusu ile baş etmenin yollarını anlatacağız.
Yazıyı okumaya başlamadan önce unutmamalısınız ki, özellikle kronik ayak kokusu şikayetiniz varsa aşağıdaki önerileri uygulamanın yanında bir dermatoloğa da başvurmanız önerilmektedir.
Bazı ilaç ve yiyeceklerin kötü vücut kokusuna sebep olduklarını da unutmamalısınız. Bu gibi durumlarda kokuya neden olan yiyecek ya da ilacın alımı kesildiğinde koku da ortadan kalkacaktır.
Kil Ayak Maskesi
Kil maskelerini, cilt bakımı ve iltihaptan kaynaklanan ağrılı durumlar için önermiştik. Bu maskeler aynı zamanda ayak kokusunu da giderir. Yeşil ya da kırmızı kil kullanabilirsiniz. Kil yağlı bir hale gelene kadar ılık suyla karıştırın. Elde ettiğiniz kili ayaklarınıza sürün ve 20 dakika bekletin. Ardından ılık suyla yıkayın.
Kilin kurutucu bir etkisi olduğu için yıkama işleminden sonra bir miktar badem yağı ya da nemlendirici kremlerle ayaklarınızı nemlendirebilirsiniz. Kil maskesini haftada bir ya da iki kez uygulayın. Aynı zamanda aşağıdaki tedavileri de uygulayabilirsiniz.
Bitki Özlü Yağlar
Bu yağlar, kötü ayak kokusuyla başa çıkmak için kullanılan güzel kokulu, şifalı yağlardır. Bir kaç damla bitki özü yağını sebze bazı (zeytin, susam, badem, ayçiçeği vb.) ile karıştırmak yeterli olacaktır. Bunları nemlendirici kreminize de ekleyebilirsiniz.
Çay çiçeği yağı, kötü kokuya sebebiyet verebilecek mantar ve bakterilerle savaşmak için akla gelen ilk çözümdür. Çay çiçeği yağını, hoş kokulu ve pürüzsüzleştirici etkisi olan limon yağı ile karıştırabilirsiniz. Tazeleyici ve temizleyici kokusu bulunan lavanta yağı kullanabilirsiniz.
Çıplak Ayak Yürüyün
Kumsal, çimenlik alanlar, nemli toprak ya da nehirde çıplak ayakla yürümek, ayaklarınızın terlemesi ve zehirli atıkları dışarı atması için mükemmel bir çözümdür. Aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımını da düzenler.
Bu egzersizi tercihen sabah ya da hava kararırken en az yarım saat yapın. Ardından ayaklarınızı temizleyin ve bakımını yapın. Bu yürüyüşlere her gün çıkmaya devam ettiğiniz takdirde, yalnızca ayak değil genel anlamda bütün sağlığınızda bir iyileşme olduğunu fark edeceksiniz.
Ayak Banyosu
Ilık suyla ayak banyosu yapmak, eski çağlardan günümüze kadar gelen bir tedavi yöntemidir. Hazırladığınız suyun içine bir miktar karbonat dökebilirsiniz.
Bu, ayak tabanınızdaki asidite ile zehirli atıkları yok edecek ve kanı alkalize edecektir. Kristal deniz tuzu da kullanabilirsiniz. Bu sayede ayaklarınızda bir rahatlık hissi oluşacak ve şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
Dayanabileceğiniz kadar sıcak bir suya 2 yemek kaşığı karbonat ya da deniz tuzu dökün. Ayaklarınızı en az yarım saat bekletin. Su soğumaya başladığında yeniden sıcak su ilavesi yapın. Ayak banyosunu her gün uyumadan önce yapabilir ya da diğer yöntemlerle birlikte uygulayabilirsiniz.
Ayrıca okuyunuz:Su Kürü ile Kilo Verin: Tavsiyeler
Ayakkabınızdaki Sülfür ya da Borik Asit
Gün boyu ayak kokusunun önüne geçmek için ayakkabınızın içine bir miktar borik asit ya da toz haline getirilmiş sülfür koyabilirsiniz. Bu yöntem aşırı terlemeyi ve mantarların çoğalmasını önleyecektir. Her bir ayakkabınıza çok az bir miktar koyun ve çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağından emin olun. İşlemi tamamladığınızda ellerinizi güzelce yıkayın.
Öneriler
Aşağıdaki öneriler ayak kokusunu önlemeye yardımcı olacaktır.
Özellikle yaz aylarında ya da spor yaparken içi hava alan ayakkabılar giymeye özen gösterin.- Doğal liften üretilmiş, pamuklu çoraplar giyin ve sentetik çoraplardan uzak durun.
- Öğünler arasında su içmeyi unutmayın. Günde en az 6 bardak su için.
- Meyve, salata, sebze, tomurcuk gibi çiğ besin oranı fazla yiyecekler tüketin.
- Ayakkabınızı çıkardıktan sonra havalandırmayı unutmayın. Aynı ayakkabıyı üst üste giymeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bayer. Razones por las que huelen mal los pies. Disponible online: https://salud.bayer.es/bayer-te-cuida/index.php/razones-mal-olor-pies
- Hodge BD, Brodell RT. Anatomy, Skin Sweat Glands. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482278/
- Williams LB, Metge DW, Eberl DD, et al. What makes a natural clay antibacterial?. Environ Sci Technol. 2011;45(8):3768–3773. doi:10.1021/es1040688
- Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. doi:10.1155/2017/4517971