Ayak Yanması İçin Bazı İpuçları ve Doğal Reçeteler

Ayaklarınız sanki alev almış gibi mi hissediyorsunuz? Ayak yanmasını tedavi etmeye yarayacak bu doğal reçeteleri keşfedin.
Ayak Yanması İçin Bazı İpuçları ve Doğal Reçeteler

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bugün, ayak yanması sendromuna iyi gelecek bazı ipuçlarından ve doğal reçetelerden bahsedeceğiz. Bu sayede, sinir hasarları ve hastalıkları sebebiyle oluşabilen bu rahatsız histen daha kolay kurtulabileceksiniz.

Ayak yanması çoğunlukla diyabetik nöropati hastalarının yaşadığı bir durumdur; ancak bu semptomlar beslenme eksiklikleri, kasa fazla yüklenmek ve enfeksiyon gibi birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir.

Hissettiğiniz yanma, altında yatan soruna göre hafif ya da şiddetli olabilir. Karıncalanma, uyuşma, enflamasyon gibi çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz. Neyse ki bu durumu hafifletecek bazı doğal reçeteler var.

Haydi bunların ne olduğuna bir bakalım!

Ayak Yanması ve Doğal Çareler

Ayak yanmasına iyi gelen bu reçeteleri denemeden önce altında yatan sebebi tespit etmek çok önemlidir. Bunlar derdinize doğal bir çare olabilir ama asıl sorunun tedavi edilmesi gerekecektir. Örneğin, ayağınızdaki yanma hissi enfeksiyon ya da bir sinir hastalığından kaynaklıysa mutlaka doktora danışmalısınız. Bu özellikle diyabet olup olmadığınızı öğrenmek için çok önemlidir.

Ancak bu yanma hissi; kas yüklenmesi, stres veya uygun olmayan ayakkabıların devamlı kullanımına bağlıysa hiç düşünmeden bu doğal reçeteleri deneyebilirsiniz.

Haydi bazılarına bakalım.

1. Epsom tuzu

ayak yanması ve epsom tuzu
Bu tuz çeşidi ayak kaslarını gevşetmek için en çok kullanılan doğal çarelerden biridir.

Epsom tuzuyla karıştırdığınız suda ayaklarınızı bekletmek, ayaktaki yanma veya ağrıyı hafifletmek için geçmişten beri kullanılan ve hala geçerliliğini koruyan doğal terapilerdendir. Sinir, kas ya da dolaşım problemlerinin yarattığı rahatsızlık için idealdir.

Talimatlar

  • İlk önce bir kase sıcak suya yarım bardak epsom tuzu karıştırın.
  • Daha sonra, bu solüsyona ayaklarınızı batırın ve 15-20 dakika karışımın içinde bekletin. (Suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edin.)

Bu yazımızı da okuyun: Ayak Kokusuna Doğal Çözümler

2. Zeytinyağı

Zeytinyağıyla ayağa masaj yapmak, ayak yanmasına iyi gelen çareler listesinin hep en başında olmuştur. Zeytinyağı daha çok yemek yapımında kullanılan bir ürün olsa da, iyileştirici etkilerinden faydalanmak için de çok fazla tercih edilir. Harici olarak uygulamak kasları gevşetir, şişme ve karıncalanma hissine iyi gelir.

Talimatlar

  • Önce birkaç yemek kaşığı zeytinyağını, cilde uygulamaya uygun sıcaklığı aşmayacak şekilde ısıtmakla başlayın.
  • Daha sonra ayaklarınızı ovalayarak nazikçe masaj yapın. 10 dakika yaptıktan sonra dinlenin.
  • Dilerseniz bu tedaviyi gece yatmadan önce her gün tekrarlayın.

3. Ayak yanması için ipuçu: kekik

taze kekik
Kekik anti-enflamatuvar etkileri sayesinde, ayaklardaki yanma için hem taze hem de kuru ve hatta yağ halinde kullanabileceğiniz bir bitkidir.

Kekik; eklem ağrısı, karıncalanma ve enflamasyona iyi gelen timol adında bir madde içerir. Böylelikle, hem bitkinin kendisini hem de yağını ayak yanması tedavisine takviye olması için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Talimatlar

  • İlk başta taze kekiği bir kap kaynar suya ekleyin.
  • Daha sonra, oda sıcaklığına ulaşana kadar ağzı kapalı bir şekilde bekletin.
  • Kekikli suyu bir kase suyla karıştırın ve ayağınızı bu suyun içinde 20 dakika bekletin.
  • Delirseniz 5 damla kekik yağı ile zeytinyağı karıştırarak masaj yapabilirsiniz.

4. Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı, içeriğindeki omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar ile iyileştirici bir yağ olarak bilinir. Bölgesel olarak uyguladığınızda sinir sisteminin aktivitesini düzenler. Ayrıca kan dolaşımını arttırır ve enflamasyonu azaltır.

Talimatlar

  • İlk önce bir yemek kaşığı keten tohumu yağını avuçlarınıza dökün.
  • Daha sonra avuçlarınızı birbirine sürterek yedirdikten sonra 10 dakika ayaklarınıza masaj yapın ve dinlenin.

5. Sıcak ve soğuk su

ayaklarını kaba sokan kadın
Sıcaklık değişimi ayak kaslarının açılması, gevşemesi ve rahatlamasına yardımcı olur.

En son reçetemiz ise çok basit ve düşük bütçeli olduğu için herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu reçete, sadece sıcak su ile soğuk su arasında geçiş yapmaktan oluşan bir tedavi. Bu basit terapi ile kaslarınız, tendonlarınız ve sinirleriniz zorlanmanın ardından kendini daha çabuk yenileyecektir.

Talimatlar

  • Ayaklarınızda yanma hissi olduğu zaman ilk önce ayaklarınızı sıcak suya koymakla başlayın.
  • 3 dakika kadar bekleyin ve sonrasında ayaklarınızı soğuk su dolu kaba batırın.
  • Bu işlemi 2 ya da 3 defa, ayaklarınız rahatlayana kadar tekrarlayın.

Ayak yanması için birebir bu reçeteler rahatsızlığınızı genel anlamda hafifletecektir. Ancak, semptomlarınız kötüye gidiyorsa ya da geçmiyorsa ve özellikle de diyabet hastasıysanız tedavi olmak için tıbbi yardım almalısınız. Bunun yanı sıra; ağrı veya yara, şiddetli yanma, yanmanın bacaklara kadar çıkması, parmaklarda hassasiyet gibi semptomlara karşı da dikkatli olun.

Umuyoruz ki bu yazımızı keyifle okudunuz. Ayaktaki şişliğe iyi gelecek ev yağımı doğal çarelere de göz atmak isterseniz, buradan okuyabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rudolf RD. The use of Epsom salts, historically considered. Can Med Assoc J. 1917;7(12):1069–1071.
  • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Gammazza, A. M., Knap, N., … Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential health benefits of olive oil and plant polyphenols. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19030686
  • Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Taee, H. Al, Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological properties and molecular mechanisms of thymol: Prospects for its therapeutic potential and pharmaceutical development. Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380
  • Kaithwas, G., & Majumdar, D. K. (2013). Effect of L. usitatissimum (Flaxseed/Linseed) Fixed Oil against Distinct Phases of Inflammation . ISRN Inflammation. https://doi.org/10.1155/2013/735158
  • Versey, N. G., Halson, S. L., & Dawson, B. T. (2012). Effect of contrast water therapy duration on recovery of running performance. International Journal of Sports Physiology and Performance. https://doi.org/10.1123/ijspp.7.2.130
  • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.