Ayaklar Sağlığımız Hakkında Neler Söyler?
Ayaklar tüm gün boyunca vücudumuzun ağırlığını taşıdıklarından ekstra özene ihtiyaç duyarlar. Ne yazık ki, hak ettikleri ilgiyi çoğu zaman görmezler.
Hem fiziksel hem duygusal birçok sağlık problemini yalnızca ayaklarınızı inceleyerek tespit edebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu onlara sağlıklı olmaları için gereken ilgi ve özeni göstermek için yeterli bir sebep değil mi? Bugünkü yazımızda bu konudan bahsedeceğiz.
Şu da ilginizi çekebilir: Ayak Parmağı Şişliği için 4 Doğal Çözüm
Ayaklar ve Sağlığımızla Bağlantıları
Sağlık sorunlarını kontrol etmenin en kolay yollarından biri de değişiklik olup olmadığına bakmak için dikkatlice ayakları incelemektir. Örneğin:
- Ayaklar ve ayak parmaklarında iyi bir dolaşım ve kan akışını işaret eden, çeşitli yoğunlukta kılcal damarlar bulunur. Bu kılcal damar sayısı azaldığı ve bazı durumlarda neredeyse yok olduğu zaman, bu durum yetersiz dolaşımın habercisi olabilir. Buna ayak kalıbımıza uymayan ayakkabılar veya dar çoraplar sebep olabilir.
- Ayak ağrısının ani ve sık yaşanması besin yetersizliği, susuz kalma veya yetersiz dolaşımı işaret edebilir. Sebeplerine bakmak ve uygun tedaviyi uygulamak önem taşır.
- Ayak krampları aktif insanlarda veya sporcularda görülüyorsa, yeteri kadar su içmemek muhtemel sebep olabilir. Bu durum en kısa süre içinde tedavi edilmeli ve aktif zamanlarda daha çok su içerek ve günlük önerilen miktarda su içmeye here zaman dikkat ederek çözülebilir. Susuz kalmak bu durumdan sorumlu değilse, o zaman muhtemel diğer sebepleri potasyum, kalsiyum veya magnezyum gibi besin maddeleri eksikliğidir.
- Bir şeylerin ters gittiğinin diğer bir işareti de hiçbir zaman geçmeyen yaralardır. Bu diyabet işareti olabilir; çünkü diyabet hastalarının uzuvlarında bulunan sinirlerinde kalıcı hasar bulunur ve bu sebeple yara ve ülserlerinin iyileşmesi daha uzun sürer.
- Sürekli üşüyen ayaklar da tiroidinizin düzgün çalışmadığının işareti olabilir ve hipertiroidizm söz konusu olabilir. Üşüyen ayakların diğer bir sebebi de yetersiz dolaşımdır. Bunun tam sebebini tespit etmek için doktorunuza danışmalısınız.
- Şiş ayaklar genelde düzgün çalışmayan böbrekler ve ödemin sonucudur. Belli ilaçlar da ikincil bir yan etki olarak şiş ayaklara sebep olabilir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Ayakları Sirkede Bekletmenin Faydaları
Sakın unutmayın!
Ayaklarınızdaki değişikliklere dikkat etmek ve gerektiğinde doktorunuza görünmek büyük önem taşır; çünkü bu değişiklikler potansiyel bir sağlık sorununa işaret edebilirler.
Hepimizin bildiği gibi, pişman olmaktansa temkinli olmak daha iyidir. Ayaklarınıza veya vücudunuza dikkat edin; size bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veriyor olabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Bustos Saldaña, R., & Prieto Miranda, S. (2009). Factores de riesgo de ulceración de los pies en diabéticos tipo 2. Revista Médica Del Institudo Mexicano Del Seguro Social.
-
Tizón Bouza, E., Dovale Robles, M. N., Fernández Garcia, M. Y., Fernández Veiga, C., López Vilela, M., Mouteira Vázquez, M., … Vázquez Torrado, R. (2004). Atención de enfermería en la prevención y cuidados del pie diabético. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13066406
-
Calatayud, J. L. R. (2015). Pie diabético. Abordaje multidisciplinar. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.02.021
- Daniel López López, Ricardo García Mira, Francisco Alonso Tajes, Luis López López (2010). Profile Analysis and Lifestyle of people with foot pathologies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. Vol. 4, Núm. 2. 2010, 49-58. https://www.researchgate.net/profile/Ricardo_Garcia-Mira/publication/277769073_Analisis_del_perfil_y_estilo_de_vida_de_las_personas_con_patologias_en_los_pies/links/57bb3ed708aefea8f0f44d8d/Analisis-del-perfil-y-estilo-de-vida-de-las-personas-con-patologias-en-los-pies.pdf
- Mª Elena Arnáiz García, David Alonso Peña, José Andreu Medina, Alfonso Martínez Nova, Javier Arnáiz García (2010). ARTERIOPATÍA PERIFÉRICA PIES EN RIESGO. Revista Española de Podología. https://pdfs.semanticscholar.org/0abd/c5e139cdb0e84621f236d4940e15d6725068.pdf
- Monderer, R., Wu, W. and Thorpy, M., 2010. Nocturnal Leg Cramps. Current Neurology and Neuroscience Reports, 10(1), pp.53-59.
- JAVIER MAQUIRRIAIN y MARCELO J. MERELLO (2005). Abordaje clínico del deportista con calambres musculares. Rev Asoc Argent Ortop Traumatol., pp 367-372. http://www.aaot.org.ar/revista/2005/n4_vol70/art13.pdf
- Mayo Clinic en línea: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/claudication/symptoms-causes/syc-20370952?p=1
- Presión arterial alta en el embarazo, MEDLINE PLUS en línea: https://medlineplus.gov/spanish/highbloodpressureinpregnancy.html
- Calambre muscular, MEDLINE en línea: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002066.htm