Bağırsak Florasını İyileştiren Besinler

Bağırsak Florasını İyileştiren Besinler

Son Güncelleme: 20 Eylül, 2018

Genelde, bağırsak sağlığımız üstüne çok fazla kafa yormayız fakat düzgün ve dengeli çalışmayan bağırsaklar vücut için toksin kaynağı haline gelir ve aldığınız gıdaların besin değerlerini özümsememeye başlar.

Bu yazımızda, bazı önemli probiyotik besinleri kullanarak bağırsak fonksiyonlarını nasıl düzenleyeceğinizi ve florayı doğal yoldan nasıl iyileştireceğinizi anlatacağız.

Probiyotikler

Probiyotikler, besinlerin içinde bulunan bakterilerdir ve doğal bir fermantasyon sürecinden geçerler.

Bu mikroorganizmalar bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardım eder ve bağırsak floranızı iyileştirir. Bağırsaktaki bakterilerin kötü olma hali zayıf ve dengesiz beslenmeden, antibiyotikten ve bağırsak problemlerinden oluşur.

Aşağıda, her gün probiyotik besinler tüketmenin engelleyebileceği hastalıklardan bazıları verilmiştir:

  • Kabızlık
  • Midede gaz birikmesi
  • Yemekten sonra genişleme, damarlanma
  • Crohn hastalığı
  • Hassas bağırsak sendromu

Yoğurt

Eğer laktoz intoleransınız varsa yoğurt sizin için çok faydalı olabilir ama bunu çok fazla yiyecekle kombine etmekten kaçınmalısınız. Eğer evde yapıyorsanız çok doğal ve sağlıklı bir yiyecektir. Piyasada satılan boyalı, aromalı ve şekerli yoğurtları satın almamalısınız.

Evde yoğurt yapmak düşündüğünüzden daha kolay bir iştir. Birçok dükkanda yoğurt yapma makineleri bulabilirsiniz fakat herhangi bir makine olmadan da kolaylıkla yoğurt yapılabilir.

Evde yoğurt yapmanın kaliteli süt kullanmak içinizin rahat etmesi ve tasarruf etmek gibi faydaları da olacaktır. Sağlıklı ve ayrıca aroması da çok lezzetlidir.

ev yapımı yoğurt

Kefir

Kefir, yoğurttan daha sağlıklı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir besindir. B unun sebebi ise içinde yaşayan zengin mayalar ve az laktozdur. Biraz asidik bir tadı vardır fakat az miktarda bal veya agav şurubu ekleyerek kefiri tatlandırabilirsiniz.

Kefir; süt (inek, keçi, kuzu sütü vs.) ile beraber bir kapta saklamanız gereken yaşayan bir mantardır. 24 ve 48 saat arasında süzün, sonra da için veya buzdolabında yine sütle beraber fermente olabilecek şekilde saklayın.

Laktozu sindiremeyen bazı insanların fermente edilmiş laktoz ürünlerini sindirme ihtimali olduğu aklınızda olsun.

bağırsak sağlığı için kefir

Lahana Turşusu veya Fermente Lahana

Lahana turşusu Almanya ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde tipik bir besindir, et ve balık üstüne süs gibi eklenerek sindirimi çalıştırır.

Lahana yapraklarının su ve tuza yatırılıp fermente edilmesiyle yapılır.

Lahana turşusu, bağırsağın bakteri florasını doğal yoldan iyileştirir. Genellikle tuz ile fermente edilir, ayrıca sirke ve alkolle fermente edilen tipleri de vardır fakat bunları çoğu dükkanda bulamazsınız.

Bu yüzden lahana turşusunu kendiniz yapmanızı öneriyoruz. Bu şekilde değişik tiplerdeki lahanaları ve diğer sebzeleri de içine koyabilirsiniz.

lahana turşusu

Fermente Ananas

Bu lezzetli tarif genellikle Orta ve Güney Amerika’da yapılır. Boş mideye her gün tüketebilirsiniz.

Ananas kabuğunun fermente edilmesiyle ortaya çıkan içecek, hem çok ucuzdur hem de yapımı çok kolaydır.

Aşağıda anlattığımız şekilde yapabilirsiniz:

  • Bir adet büyük (veya 2 adet orta boy) ananasa ihtiyacınız olacak.
  • Yıkayın ve soyun.
  • Kabuğunu küçük parçalara bölün ve hava geçirmez cam bir kaba veya bir saklama kabına koyun.
  • Bu kaba 2 litre su ve 500 damla esmer veya şeker kamışı şekeri koyun.
  • Ağzını iyice kapatın ve ılık bir yerde 48 saat bekletin.
  • 2 gün sonra hiçbir kalıntı kalmadığından emin olmak için süzün. Suyunu değiştirip bu sefer sadece 1 litre kadar koyun ve 12 saat daha beklemeye bırakın.
  • 12 saatin ardından 750 ml su ekleyin ve işte içeceğiniz hazır!
  • Servis etmeden önce, buzdolabında bir süre bekletmenizi öneriyoruz.
  • Soğuk bir şekilde saklayın.

Fermantasyon süreci sırasında, bu içecek probiyotik mikroorganizmalar üretir ve gerekenden fazla bekletirseniz alkollü bir içeceğe dönüşür, hatta biraz daha bekletirseniz sirkeye dönüşecektir.

Görseller için mfcorwin, Ibán ve litlnemo’ya teşekkürler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.