Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 8 Gıda

Enfeksiyon ve diğer sağlık sorunları ile savaşmak için bağışıklık sisteminizin tüm yıl boyunca düzgün çalışması gerekir. Bu gıdaları beslenmenizin bir parçası haline getirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 8 Gıda

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, belki de kışın aklınızdan geçen bir şeydir. Ama aslında, bütün bir yıl boyunca güçlü, sağlıklı bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız vardır.

Stresten uzak kalmak, daha iyi uyku ve yediğiniz gıdalar sayesinde, hastalıklar vücudunuzu işgal etmeden ya da daha gelişmeden onları önleme şansınız olur.

Bugün, hasta olmaktan kaçınmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinleri beslenme düzeninize ekleyebileceğinizden bahsedeceğiz.

Yiyecekler ve Bağışıklık Sistemi

mikroplara dur demek

Yediğiniz yiyecekler bağışıklık sisteminiz üzerinde iyi ya da kötü etkilere sahiptir. Rafine un, yağ ve şeker açısından çok yüksek bir diyet uyguluyorsanız, bağışıklık sisteminiz muhtemelen zayıflar ve virüsler ile bakteriler vücudunuzu işgal eder.

Öte yandan, mevsimlik meyve ve sebzeler gibi sağlıklı gıdalar tüketirseniz, vücudunuz hastalık üreten mikroorganizmalarla savaşmaya hazır olur. Kilonuzu kontrol etmenin yanı sıra, daha az yağ tüketmek bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasına izin verecektir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Hangi Gıdaları Tüketmelisiniz?

İyi beslenmek, birçok nedenden dolayı vücudunuz için iyidir; ancak özellikle hastalanmaktan kaçınmak istiyorsanız gerçekten iyi beslenmeniz gerekir. Dengeli bir diyet, vücudunuza hücresel yaşlanma ve serbest radikaller ile savaşmak için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri verir.

Her mevsim başlangıcında hazır olmalı, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hasta olmamak için gerekli adımları atmalısınız.  Grip, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi diğer hastalıkları önlemek isterseniz, beslenmenizde yer alması gereken gıdalar şunlardır:

Arı sütü

Arı sütünü, petek arıları arasında sadece kraliçe arı tüketebilir. Arı sütünde özellikle A, B, C ve E vitaminleri olmak üzere bir çok vitamin vardır. Arı sütü ayrıca bakır, demir ve fosfor içerir.

Bunun yanı sıra, vücudunuza selenyum, doymamış yağ asitleri ve kalsiyum da sağlar. Enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve özellikle çocuklar ve yaşlılar için önerilir. Her sabah aç karnına, başka bir yiyecek olmadan bir çorba kaşığı alın.

Zencefil

Muhtemelen büyükanneniz grip ya da burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinize yardımcı olması için zencefil çayı içmenizi söylemiş ya da hala söylüyordur. Aslında büyüklerimiz hatalı değiller!

Bu kök, çoğunlukla Asya mutfağında kullanılır ve vücudumuz için çok sağlıklıdır. Bu nedenle zencefil, yüzyıllar boyunca doğal tıbbın bir parçası olmuştur.

Zencefil, taşıdığı antioksidanlar nedeniyle enfeksiyonlarla savaşmaya ve hücresel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olmak için çalışır. Zencefilden yararlanabilmek için, tozunu yemeğinize serpebilir ya da çayını hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 bardak su (250 mi)
  • 1/2 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (2 gr)
  • 1 çorba kaşığı bal (25 g)

Hazırlanışı

  • Suyu ısıtın ve kaynayınca zencefili ekleyin.
  • 5 dakika kaynamada bırakın, sonra ateşten alın ve üstünü kapatın.
  • Süzün ve balla tatlandırın. Mümkün olduğunca sıcak için.

Propolis

Propolis, arıların kovanı örtmek için kullandığı başka bir elementtir. Bu madde amino asitler, vitaminler, uçucu yağlar ve biyoflavonoidler açısından zengin bir besindir. Bütün bunlar, propolisin viral ve bakteriyel hastalıkları uzak tutmaya yardımcı, şaşırtıcı bir madde olduğu anlamına gelir.

Sık karşılaşılan solunum sorunları durumunda ya da bağışıklık sisteminiz herhangi bir nedenle zayıf düştüğünde (bir aile problemi, çok fazla stres, depresyon vb. olabilir) ve hasta olma konusunda daha savunmasız olduğunuzda propolis almanız önerilir.

Tavuk çorbası

tavuk suyuna çorba

İşte anneannemizin bize küçükken ve grip olduğumuzda evde hazırladığı başka bir çare de tavuk çorbasıdır. Sıcak tavuk suyu ya da çorbası, soğuk algınlığımız olduğunda burun tıkanıklığını azaltma ve vücudu rahatlatma özelliğine sahiptir. Vücut sıcaklığını yükselttiği için salgıları gevşetir. Ayrıca vücuda ihtiyacı olan suyu sağlar.

Yoğurt

Yoğurt, bağırsak florasını düzenleyen ve bağışıklık sistemini koruyan çeşitli “iyi bakteriler” içerir. Yoğurdun yanı sıra, kefir ya da diğer fermente gıdaları da tüketmenizi öneririz. Bu ürünlerdeki probiyotikler, virüsler ve bakterilerle savaşır.

Yeşil çay

Asya’da içilen en yaygın çay türüdür, vücudunuza polifenoller adı verilen güçlü antioksidanlar sunar. Bağışıklık sisteminizi hızlandırabilecek özelliklere sahipler. Kateşinler (çayın içindeki bir başka bileşen) grip virüsünü yok edebilir. Yeşil çayın güçlerini arttırmak için balla tatlandırmanız önerilir.

Sarımsak

çuval içinde sarımsaklar

Günde bir diş sarımsak, doktoru evden uzak tutar! Bunu daha önce hiç duydunuz mu? Farklı, güçlü bir lezzet ve koku ile birlikte sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebir olan allicin gibi sülfürik bileşikler içerir. 

Her türlü yemek tarifinde kullanabilirsiniz; grip, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı ile mücadele etmek için gücünden faydalanabilirsiniz.

Ispanak

Ispanak sizi Temel Reis gibi güçlendirecek ve aynı zamanda hasta olmanıza engel olacaktır. Bu sebze çeşitli şekillerde yiyebileceğiniz süper gıdalardan biridir: Yemek, tart, smoothie, çeşitli kekler, salatalar…

Bu lezzetli, yeşil yapraklı, bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve hücreleri onaran C vitamini ve folik asit açısından mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca vücudunuza su sağlar ve enerji seviyenizi yükseltir.

Ana resim: wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chandra, R. K. (1997). Nutrition and the immune system: An introduction. American Journal of Clinical Nutrition. American Society for Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/66.2.460S
  • Marcos, A., Nova, E., & Montero, A. (2003). Changes in the immune system are conditioned by nutrition. European Journal of Clinical Nutrition57, S66–S69. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601819
  • Kai H, Motomura Y, Saito S, et al. Royal jelly enhances antigen-specific mucosal IgA response. Food Sci Nutr. 2013;1(3):222–227. Published 2013 Mar 6. doi:10.1002/fsn3.29
  • Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
  • Al-Hariri M. Immune’s-boosting agent: Immunomodulation potentials of propolis. J Family Community Med. 2019;26(1):57–60. doi:10.4103/jfcm.JFCM_46_18
  • Yan F, Polk DB. Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 2011;27(6):496–501. doi:10.1097/MOG.0b013e32834baa4d
  • Rahayu RP, Prasetyo RA, Purwanto DA, Kresnoadi U, Iskandar RPD, Rubianto M. The immunomodulatory effect of green tea (Camellia sinensis) leaves extract on immunocompromised Wistar rats infected by Candida albicansVet World. 2018;11(6):765–770. doi:10.14202/vetworld.2018.765-770

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.