Bahar Astımı ve Alerji: Çözümü Olan Bir Rahatsızlık
Bahar alerjileri, polen alerjisi olan insanların bronşlarında iltihaba neden neden olan polenlerden kaynaklanır. Çevredeki polen yoğunluğu, bazı alerji türlerine ve akut astım ataklarına neden olabilir.
Astım ve ilkbahar alerjileri arasındaki farklar
İki durum da (astım ve alerjiler) birbiri ile bağlantılıdır. Polen gibi allerjenler, astımlı hastaları önemli ölçüde etkiler. Bununla birlikte, polenler astımın başlıca nedenlerinden biri değildir. Bunlar etkilenen hastalarda astım ataklarını da tetikleyebilir.
“Astım” terimini “alerji” ile karıştırmamalısınız.
- Astım, bronşun şişmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Bu, bronşun tahriş olmasına ve daralmasına neden olur ve nefes almada zorlanmaya yol açar.
- Öte yandan, alerji, çoğu insanda normalde reaksiyona neden olmayan farklı maddelere karşı bağışıklık ya da savunma amaçlı oluşan bir yanıttır.
Astım durumu
- Astım yaygın bir hastalıktır ve yüksek ölüm oranları nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmektedir.
- Risk, 15 yaşın altındaki çocuklar arasında yüksektir, özellikle de çocukluk döneminde yoğundur.
- Buna ek olarak, alerjilerin neden olduğu astım, çocuklarda erişkinlere göre daha yaygındır.
Şu da ilginizi çekebilir: Alerjik Reaksiyonlara Yol Açan 8 Sebze
Tedavinin önemi
Astımlı hastaların bahar döneminde – özellikle de polenler nedeniyle – oluşan alerjileri ön planda tutması, diğer faktörlerin yanı sıra gerekli önlemleri alması önemlidir. Uzmanlar, ilaçların astımlı kişilerin hayatlarına müdahale etmemesi gerektiğini söylüyor.
Bu nedenle, hasta bu ilaçların dozlarını günlük yaşamına uyacak şekilde ayarlamalıdır. En yaygın tedavi şekli solunum aletleridir. Aynı zamanda astım hastasının dozajlarını kendine uygun şekilde ayarlaması için modern modeller üretilmektedir, bunlar daha kolaydır ve kullamı daha basittir.
Bahar Alerjisi ve Astım Kontrolü İçin İpuçları
- Yaşadığınız bölge ya da gitmek istediğiniz yerin polen seviyesi tahminlerini öğrenmelisiniz.
- Astıma ve ilkbahar alerjisine yatkın insanlar polene maruz kalmaktan kaçınmalı ve bu nedenle tarlalara ya da parklara olan yolculuklarını en aza indirmelidirler.
- Aynı şekilde, o günlerde semptomlara neden olacak çevresel alerjen konsantrasyonu yüksekse, dışarıda kaldıkları süreyi sınırlamalıdırlar.
- Polen yüksek seviyelerde olduğunda, kontak lens kullanmaktan kaçınmalı ve bir maske takmalısınız.
- Ayrıca, evinizi iyice havalandırmalısınız. Eve polen girme riski en çok gün batımında artar.
- Arabanızdaki polen filtrelerinin ve klima sisteminin iyi kurulmuş olup olmadığını ve düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Astımı teşhis etmek
Astım, belli başlı solunum işlevi testleri ile teşhis edilebilir ve sadece bir doktor hava tıkanıklığı analizini yapabilir. Bu testler arasında solunum fonksiyonları, bronkodilatasyon ve bronşiyal provakasyon testleri vardır. Ayrıca cilt çalışmaları ve analizleri ve kandaki alerjik prensiplerin değerlendirilmesi de teşhis sürecine dahil edilir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Alerjiyi Rahatlatmak için Doğal Çareler
Astım tedavisi
Astımı tedavi etmek için yapmanız gereken ilk şey, astım ataklarına neden olan tetikleyicileri kontrol altına almaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca alerjenlerle temastan kaçınmalısınız. Astımtan muzdarip insanlar astım ataklarının neden olduğu belirtileri hafifletmek için ilaç kullanabilirler. Bunlara semptomatik ilaçlar denir.
Bu ilaçlar hastalığın sebebini ortadan kaldıramazlar ama, belirtileri hafifletirler.
İki çeşit ilaç kullanabilirsiniz:
- Kronik astım ilaçları, glukoz inflamasyonunu hafifletir ve astım ataklarını önler.
- Ayrıca akut bahar alerji krizleri için kullanılabilecek kortikoidler, bronkodilatörler, teofilinler gibi ilaçlar da vardır.
Alerji ve immünoterapi aşıları
İyi bilinen bu aşılar, allerjenin dozlarını kademeli olarak enjekte eder. Bu, onların duyarlılıklarını azaltmak ya da ortadan kaldırmak için yapılır. Bu aşılar, gelecekteki astım reaksiyonlarını önler ya da onları en aza indirir.
- Çoğu vakada tedavi 3-5 yıl sürer.
- Bu immünoterapi, polen, toz maytları, hayvan epitelisi ya da bazı mantarlara bağlı alerjik astım vakalarını hafifletir.
- Dünya Sağlık Örgütü, bu tedaviyi alerjiler ve astım için etkili bir tedavi olarak değerlendirmiştir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jareño Esteban, J. J., Cisneros Serrano, C., García-Salmones Martín, M., López Viña, A., & Melero Moreno, C. (2009). Asma bronquial. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(09)70063-3
- Aguarón Pérez J et al. (2009). Gema 2009. Guía española para el manejo del asma. Área de Asma SEPAR. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(15)32812-X
- OMS. (2013). OMS | Asma. WHO. https://doi.org/10.1007/s12467-016-0003-y
- Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. (2015). Global Initiative for Chronic Obstructive. Global Obstructive Lung Disease. https://doi.org/10.1097/00008483-200207000-00004
- Vargas-Becerra, M. (2009). Epidemiología del asma. Neumología y Cirugía de Tórax.