Bahçe Toprağı Çeşitleri ve Özellikleri

Ekinlerinizin sonuçları, kullandığınız bahçe toprağının türüne bağlıdır. Bu nedenle, sizinkinin ne olduğunu ve nasıl iyileştirileceğini bilmek önemlidir.
Bahçe Toprağı Çeşitleri ve Özellikleri

Tarafından yazılmıştır Patricia Sofia Jimenez Blanco

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bahçenizi büyüttüğünüzde, dikeceğiniz bitki ne olursa olsun, kullanacağınız alanı bilmeniz gerekir. Bu nedenle her zaman bahçe toprağı çeşitlerini ve özelliklerini bilmelisiniz.

Bu şekilde, bitki ihtiyaçlarınız için doğru toprak olduğundan emin olabilirsiniz. Genel olarak toprak ana bileşenleri olarak toz haline gelmiş kaya parçacıkları, organik madde ve su içerir.

Ancak, toprak türlerini sınıflandırmak için kullanabileceğimiz daha spesifik bileşikler de vardır. Bu nedenle, toprağınızı iyileştirme önerileri de dahil olmak üzere bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin!

Yaygın bahçe toprağı türleri

Bulunduğunuz alana bağlı olarak, toprağın bileşimi çok farklı olabilir. Bu anlamda her bir türü sınıflandırmak için organik madde, su veya kaya parçacıklarının miktarını analiz etmeniz gerekir.

Killi toprak

Kil, besinleri tutma konusunda öne çıkan bir bileşendir. Burada kaya parçacıkları çok küçüktür, bu nedenle bu topraktan bir top yapmak ve ezmek kolaydır.

Bu durumda, toprak çok verimlidir ancak drenaj yeteneği zayıftır. Bu, üzerine su döktüğünüzde yüzeyde kaldığı anlamına gelir. Sonuç olarak, bitki büyümek için ihtiyaç duyduğu besinleri en uygun koşullarda alamaz.

Bu toprağı geliştirmek için ekleyebileceğiniz unsurlardan biri komposttur. Kompost, organik atık gübredir.

Kısacası, su birikintisine ve sıkışmaya çok eğilimlidir. Buradaki teknik, yapısını iyileştirmek için organik madde eklemektir.

Başlıca avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Nemli ve verimli toprak
  • Çoğu bitki türü için uygun olabilir

Ancak, bazı dezavantajları da vardır:

  • İşlenmesi zor, ağır ve hatta yapışkan
  • Soğuk olduğu için ilkbaharda ısınması zaman alır
  • Sıkıştırmaya eğilimli
  • Kötü drenaj var

Kumlu toprak

Bu, en yaygın bahçe toprağı türlerinden biridir ve killi topraktan biraz daha büyük kaya parçalarına sahiptir. Ayırt etmenin iyi bir yolu, bir avuç alıp parmaklarınızın arasından toprak parçacıklarının kaymasını izlemektir.

Kumlu toprak hakkında vurgulanması gereken bazı yönler, geçirgen ve çabuk kurur olmasıdır. Bu, sık sık sulanmasını gerekli kılar.

Bunu yaptığınızda, besinler dağılma eğilimindedir. Bunu önlemek için daha fazla organik madde ekleyebilir ve çok düzenli olarak sulayabilirsiniz.

Mahsullerde çok yaygın olmasa da kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirmek mümkündür. Bazı örnek bitkiler çimenler, sulu meyveler ve ağaçlardır.

Avantajlarından bazıları şunlardır:

  • İyi drenaj
  • Yılın neredeyse tüm zamanlarında çalışması kolay
  • İlkbaharda çabuk ısınma eğilimi gösterir, bu da bitki büyümesini teşvik eder.

Dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • Kuraklığa eğilimli
  • Besin açısından zayıf, bu yüzden daha fazla organik madde eklemeniz gerekir.
  • Genellikle pH’ı asidiktir.
kumlu toprakta bitkiler

Taşlı toprak

Bu başka bir bahçe toprağı türüdür. Farklı şekil ve boyutlarda taşlara sahiptir. Suyu iyi tutmaz, bu nedenle tarım için en iyisi değildir.

Buna kayalık toprak da denir. Oluşumlar, insan yapımı faktörler veya doğal olaylardan dünya yüzeyinin iki katına çıkmasıyla oluşmuştur.

Tüm dünyada yaygındır, ancak bir bahçe ekmek istediğinizde çalışması zordur. Bu toprakta yetişen ürünlerden bazıları civanperçemi, kadife çiçeği ve ince lavantadır.

Avantajları:

  • Dekoratif amaçlar için ideal
  • Dünyanın farklı yerlerinde bol miktarda bulunur
  • İyi su drenajı

Öte yandan, ana dezavantajlarından bazıları:

  • Ürün büyütmek karmaşıktır
  • Kazmak zordur
  • Tesviye çalışması gerektirir

Kireçtaşı toprağı

Kalkerli toprak olarak da bilinir. Çalışması oldukça zor olan bir başka bahçe toprağı türü de kireçtaşıdır. Kullanımını zorlaştıran etken ise organik maddenin çabuk bozunma eğiliminde olmasıdır.

Bu, sık sık çok fazla organik madde eklemeniz gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, bu tür toprakları beslerken ve gübrelerken çok cömert davranmalısınız.

Buna ek olarak, kalkerli toprakta yetişen bitkilerin sarımsı görünümlü yapraklara sahip olması yaygındır. İyileştirmeye yardımcı olmak istiyorsanız, bolca malç eklemeniz ve iyice sulamanız gerekir. Geniş spektrumlu bir gübre ile organik madde eklemeyi unutmayın.

Bu bahçe toprağında iyi olan bitkiler karanfil, yabanasması, kır çiçekleri ve kuraklığa dayanıklı diğerleridir.

Başlıca avantajlarına gelince, eğer yüzey tabakası derinse ve organik madde içeriyorsa çok verimli olabilir.

En belirgin dezavantajlar şunlardır:

  • Alkalidir yani asidofilik bitkiler için uygun değildir
  • Eğer sığsa, drenajı çok yüksektir
  • Hızlı besin kaybı

Tınlı toprak

Verimli bahçe toprağı türleri ararken kesinlikle tın hakkında düşünmeniz gerekir. Bazıları onu tınlı toprak olarak da biliyor olabilir. Besin rezervleri ve su mevcudiyeti ile öne çıkar.

Toprağa baktığınız ve koyu kahverengi ve ufalanabilir olduğunu gördüğünüz an, organik maddeye sahip olduğu anlamına gelir. Yani, boprakla ilgili çok fazla sorun yok.

Önemli bir ayrıntı, solucanları yüzey katmanında bulabilmenizdir. Solucanlar toprağın yapısını artıran çukurlar kazıarlar.

En iyi avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Çoğu bitki türünü sorunsuz bir şekilde büyütebilirsiniz
  • Bol su ve besin maddesi tutar
  • Bu ortamda gelişen bitkiler, çok az ekstra malzeme gerektirir veya hiç gerektirmez.

Bununla birlikte, ana dezavantaj, zayıf toprağa ihtiyaç duydukları için kır çiçekleri yetiştirmek için iyi olmamasıdır.

Bahçe toprağı türleri nasıl geliştirilir

Bahçe toprağı türleri dünyamızda temel bir rol oynar çünkü onlar aracılığıyla yiyecek ve bitkiler büyür. Bu nedenle, yıllar içinde insanlar bu toprakların kalitelerini geliştirmek için sürekli çaba sarf etmektedir.

Bu anlamda, toprağın belirli özelliklere sahip olması gerekir:

  • Bitkilerin sorunsuz büyümesi için gerekli besinler
  • Bitkilerin sağlam durabilmesi için destek
  • Çok fazla su tutmayan iyi drenaj
  • Kökler için yeterli hava ve su

Daha sonra, bitkilerin büyüme yeteneği, bahçe toprağının kalitesine bağlıdır. Bu nedenle, her çiftçinin toprağını iyileştirmesi gerekir. Bunu verimli bir şekilde yapmak için aşağıdaki ipuçlarından bazılarını uygulayabilirsiniz.

Toprağa kompost ekleyin

Kompost, besinleri yavaş yavaş toprağa bırakan organik bir malzemedir. Bu sayede toprak beslenir ve her gün daha iyi olur.

Başlıca faydalarından biri, birçok farklı geri dönüştürülmüş organik atık içermesidir. Başka bir deyişle, daha az pahalıdır.

İdeal olarak, enfeksiyon ve parazitlere neden olabileceğinden hayvan atıklarını kullanmamalısınız. Tahta parçaları, kuru yapraklar, dallar ve bitki artıkları gibi diğer malzemeleri kullanın.

Örtü bitkileri kullanın

Toprağınızı daha kaliteli hale getirmek için iyi bir yöntem, örtü bitkileri kullanmaktır. Bu tarz bitkiler hem besin hem de gölge sağlayabilirler ve bu sayede, gelecekteki hasatlar için alanı kaplar, korur ve beslerler.

İlk adım, desteğe ihtiyaç duyan araziyi belirlemek ve verimliliği artırmak için bu bitkileri dikmektir. Daha sonra bitkilerin kökleri, toprağın su ve oksijen alabilmesi için kanallar açar.

Bir ipucu, süreci daha da etkili hale getirmek için farklı ailelerden bitkiler dikmektir. Ayrıca alanınızı ikiye bölebilirsiniz. Bu şekilde, bir alanda bitki yetiştir ve diğer alanın verimliliği artar.

yeşil bitkiler

Derin köklü bitkiler ekin

Gübrelere yatırım yapmak istemiyorsanız veya bunları karşılayamıyorsanız, derin köklü bitkiler dikmek iyi bir fikirdir. Onlar sayesinde besinlerin toprağa girmesi ve dışarıya taşınması daha kolaydır.

Bahçe toprağı türünüzü kontrol etme yöntemleri

Bahçe toprağı türlerinin özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını öğrendikten sonra, hangisine sahip olduğunuzu kontrol etmenin zamanı geldi.

En yaygın yöntemlerden biri, yılın farklı zamanlarında ve farklı alanlarda denetim çukurları kazmaktır. Bu delikler ile toprağın dokusu, yüzey tabakasının derinliği, alt toprak tipi ve su içeriği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca dokunma testi de yapabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi, elinize bir miktar toprak almak ve tüm ayrıntılarını hissetmek için parmaklarınızı hareket ettirmekten ibarettir.

Daha gelişmiş bir seçenek ise sedimantasyon testidir. Bunu yapmak için, genişliğinden daha derin bir cam kaba bir toprak örneği eklemeniz gerekir. Kabı sadece yarıya kadar doldurduğunuzdan emin olun. Daha sonra ağzına kadar suyla doldurun. Son olarak, kapatın ve kuvvetlice sallayın.

Düz bir yüzeyde bırakın ve birkaç saat bekleyin. Bu süre geçtikçe, farklı renklere ayrılmış üç katman göreceksiniz. En alttaki kum, ortadaki silt ve üstü kildir. En üstte organik madde ve su bulunur.

Genel olarak, toprak türünüzü bilmek, başarılı bahçeciliğin anahtarıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sztern D, Pravia M. Manual para la elaboración de compost: Bases conceptuales y procedimientos. Sidalc.net (1999).
  • Russel EJ, Russel EW. Las condiciones del suelo y el desarrollo de las plantas. (1964).
  • Hortalizas V, Escolar H. Tipos de suelo. (2015).
  • Sánchez J. Fertilidad del suelo y nutrición mineral en plantas – Conceptos básicos. Fertitec S.A (2007).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.