Bahçenizde Sirkeden Faydalanmanın 7 Yolu

Sirkeyi bahçe bakımında kullanmayı hiç düşündünüz mü? İhtiyacınız olan ipuçları bu yazıda!
Bahçenizde Sirkeden Faydalanmanın 7 Yolu

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Sirkenin bitkiler için de faydalı olabileceğini biliyor muydunuz? Bu yazıda bahçenizde sirkeden faydalanmak için başvurabileceğiniz yedi yöntemden bahsedeceğiz.

İnsanlar genellikle her gün kullandıkları bazı malzemelerin farklı özelliklerinden habersizdirler. Bu yüzden bahçelerindeki sorunları çözmek için önce kimyasal maddelere başvururlar.

Ancak bu her zaman gerekli değildir. Sirke bahçelerdeki pek çok sorunu çözebilecek doğal bir üründür.

Bahçenizde Sirkeden Faydalanmanın 7 Yolu

1. Yabani ot öldürücü

Sirke çok fazla asetik asit içerdiği için gerçekten asidik bir malzemedir. Tükettiğimizde kimyasal reaksiyonlara sebep olabildiği gibi bitkilerle temas ettiğinde de tepkime yaratabilir.

Ancak ot öldürücü etkisi uzun süreli değildir. Bu yüzden sirke otları elle toplamak veya onlardan kurtulmak için diğer ürünleri kullanmak kadar etkili olmayacaktır. Ancak taşların arasından çıkan otları temizlemek için gerçekten faydalı olabilir.

2. Mantarları yok edici

Bahçenizde sirke kullanmak bitkilerinizdeki mantardan kurtulmanızı sağlayacak. Karbonat ile benzer etkiyi gösterecektir.

Karbonat pH seviyesini yükseltip mantarın çoğalmasını engelleyen alkalik bir ortam yaratırken, sirke pH seviyesini düşürür ve yine mantar için engelleyici olan asidik bir ortam oluşturur.

Nasıl kullanılır: İki litre suyun içine bir yemek kaşığı sirke dökün ve yağmur yağdıktan sonra haftada iki kere yaprakların üzerine sürün.

nane yaprakları

3. Daha asidik toprak oluşturmak

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sirke çevredeki pH seviyesini düşürür. Bu durumda  daha asidik bir toprak elde etmek için sirke kullanacağız. Yapmanız gereken tek şey bir 4 litre kadar suya bir bardak sirke karıştırmak ve  toprağa dökmek.

Bu işlem açelya, gül, lavanta, yaban mersini ve gardenya gibi asidik toprağa ihtiyaç duyan bitkilerin gelişimini çok olumlu yönde etkileyecektir.

Böylece toprağın, bitkiler için çok faydalı olan demir maddesini oluşturması kolaylaşacaktır.

4. Karınca kovucu

bahçenizde karıncalar varsa sirke kullanın

Eğer bahçenizde bir karınca yuvası varsa onları öldürmek için sirke kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken birkaç gün boyunca yuvanın üzerine saf sirke sıkmak. Günden güne karıncaların yok olduğunu göreceksiniz.

Bu işlemi evinizin başka yerlerinde de uygulayabilirsiniz. Sirke en etkili doğal böcek öldürücülerden biridir. Ayrıca sağlık açısından hiçbir yan etkisi yoktur.

Ayrıca bitkilerinize saldıran diğer tür böcekler üzerinde de işe yarar. Eğer bitkilerinizin yapraklarına biraz sirke sıkarsanız sümüklü böcekleri ve salyangozları onlardan uzak tutabilirsiniz.

5. Saksı bitkileri için suni gübre

Sirke daha sağlıklı saksı bitkilerine sahip olmanıza da yardımcı olabilir. İki yemek kaşığı elma sirkesini 3 litre suyla karıştırın ve bitkilerin üzerine püskürtün. Sonuçları anında göreceksiniz!

6. Çiçek canlandırıcı

Eğer vazoya çiçek koymayı seviyorsanız sirke sizin en iyi dostunuz olabilir. Eğer üzerlerine sirke sıkarsanız çiçekler çok daha uzun süre taze kalacaktır.

İki yemek kaşığı sirkeyle, iki yemek kaşığı şekeri bir litre suyun içine atıp karıştırın. Bu karışımı vazoların içine dökün ve çiçekleri yerleştirin.

Sonra her zaman olduğu gibi çiçeklerin bakımını yapmanız yeterli. Yaklaşık 5 günde bir çiçeklerin saplarını kesin ve karışımı tazeleyin.

beyaz sirke

7. Bahçe aletlerinden pası yok etmek

Evet, sirke yalnızca bitkileriniz için faydalı olmakla kalmıyor. Sirkenin özellikleri bahçe aletleriniz için de yararlı olabilir.

Eğer paslı aletleri kullanmaktan yorulduysanız, üzerine saf sirke püskürtün ve sonra sirkeli bezle silin. Bir diğer seçenek de aletleri doğrudan saf sirkenin içine batırmaktır. Her iki yöntem de kolay ve etkilidir.

Hiç şüphe yok ki sirke sayısız şekilde kullanılabilen harika bir ürün. Pek çok insan  farklı özelliklerinin farkında değil ve bu üründen olabildiğince faydalanmıyorlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.