Balın 6 Şifalı Özelliği
Günümüzde şekerin zararlarından o kadar çok bahsediliyor ki pek çok kişi “tatlı” herhangi bir şey yemenin sağlığımız için zararlı olduğunu düşünüyor. Rafine şekerler bedenimiz için gerçekten zararlı olabilir ancak doğada meyvelerde, kök sebzelerde ve balda bedenimiz için faydalı olan şekerler bulunmaktadır. Balın sağlığımız üzerindeki 6 faydasını öğrenmek için okumaya devam edin!
1- Balın bağışıklık sistemine etkisi
Bal bağışıklık sistemini güçlendirip bedeni zararlı bakterilere karşı koruyan pek çok enzim, vitamin ve mineral içerir. Öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, grip ve soğuk algınlığı tedavileri için bal çok etkilidir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için her gün bir bardak sıcak suyun içerisine 1 veya 2 yemek kaşığı bal ekleyip için. Bu karışımı daha etkili bir hale getirmek için isterseniz içerisine biraz limon suyu ve bir tutam tarçın ekleyebilirsiniz.
2- Kilo vermenize yardımcı olur
Sabahları aç karınla içerisine limon ve bal eklenmiş bir bardak sıcak su içmek, beden arındırma ve kilo verme programlarının çoğunda yer alır. Bunu her gün yaparak karaciğerinizi arındırabilir, toksinleri atabilir ve kilo verebilirsiniz.
En iyi sonucu elde etmek için, kahvaltıdan önce bir limonun suyu ve 1 yemek kaşığı balı bir bardak sıcak suya ekleyip için. Ayrıca bu karışım, akşamları da keyifle içebileceğiniz bir içecektir.
Ayrıca bakınız: En Sağlıklı Akşam Yemeği Seçenekleri
3- Balın kalp sağlığına etkisi
Tarçınla karıştırılmış bal kalp damarlarını ve arterleri canlandırır ve kolesterolü %10’a kadar düşürür. Bu karışımı düzenli olarak tükettiğinizde kalp krizi riskini azaltırsınız. Balın bu özelliğinden faydalanmak için, 1 veya 2 yemek kaşığı balı 1/3 tatlı kaşığı toz tarçın ile birlikte bir bardak ılık suya ekleyin ve bu karışımdan her gün bir bardak için.
4- Hazımsızlığa iyi gelir
Bal antiseptik etkisi sayesinde, hazımsızlık çeken kişilerin mide asitlerini azaltır ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca bal gazı da azalttığı için, aşırı yemek yeme sonucu ortaya çıkan şişliği de rahatlatır.
Ağır bir yemekten önce 1 veya 2 yemek kaşığı bal tüketerek hazımsızlık oluşmasını önleyebilirsiniz. Eğer zaten aşırı miktarda yemek yediyseniz içerisine bal ve limon katılmış bir bardak ılık su yiyeceklerin sindirim sisteminde ilerlemesine yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Sindirim Sisteminin Duygularla Bağlantısı
5- Yorgunluğa iyi gelir
Balın içerisindeki doğal şekerler sağlıklı bir kalori ve enerji kaynağıdır. Dahası, enerji ihtiyacınız olduğunda bal tüketmek sizi tatmin ederek canınızın tatlı başka bir şey çekmesini de önler. Balın sağladığı doğal enerji bitkinlikle de baş etmek için birebirdir. Kendinizi yorgun hissettiğinizde kahve, kek veya çikolata tüketmeden önce bir yemek kaşığı işlenmemiş bal yemeyi deneyin.
6- Cilt sorunlarına iyi gelir
Antimikrobiyal ve antifungal özellikleri sayesinde bal, cildinize çok iyi gelen bir üründür. Cildinizdeki şişlik veya sivilcenin üstüne bir parça işlenmemiş bal sürün ve gece boyunca cildinizin onu emmesine izin verin. Sabah kalktığınızda hemen yüzünüzü yıkayın. Bunu düzenli olarak uyguladığınızda cildinizin daha kusursuz olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca bal egzama, sedef hastalığı ve saçkıran gibi başka cilt problemlerine de iyi gelir, iltihabı azaltır ve kuruluğu giderir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
- MedlinePlus. Miel. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/738.html. Accessed 12/01, 2018.
- Rivero Varona T, Sebastián Maldonado M, Díaz Pérez M, Cuan Corrales M, Martín Reyes O. Uso terapéutico de la miel en el tratamiento de las alveolitis. Revista Archivo Médico de Camagüey 1999; 3 (4). Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1025-02551999000400015&script=sci_abstract&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
- Vílchez Cáceda H, Flores López O. Efecto sobre la concentración de glucosa, colesterol y triglicéridos en ratas albinas alimentadas a dosis repetidas (28 días) con miel de abeja en etanol. Horizonte Médico 2018; 18 (4): 61-69. Available at: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1727-558X2018000400009&script=sci_arttext&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
- Zamora LG, Arias ML. Calidad microbiológica y actividad antimicrobiana de la miel de abejas sin aguijón. Revista biomédica 2011;22 (2): 59-66. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=31370. Accessed 12/01, 2018.
- Fundación Española de la Nutrición. Miel. http://fen.org.es/mercadoFen/pdfs/miel.pdf
- Can Fam Physician. 2014 Dec; 60(12): 1107–1110. Honey for treatment of cough in childrenhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/
The Open Nutraceuticals Journal. (2010). Antioxidant Properties of Honey and Its Role in Preventing Health Disorder. https://pdfs.semanticscholar.org/2966/ddee962caccc9f9b810d0e9989732c571f3a.pdf
Mcloone, Pauline & Oluwadun, Afolabi & Warnock, Alison & Fyfe, Lorna. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian Journal of Global Health. 5. 10.5195/cajgh.2016.241.