Baş Etmenin Zor Olduğu İnsan Tipleri

Çözüme kavuşturulamayan konular yüzünden sorun yarattıkları için, çoğu kez bu zor insanlarla empati yapmak zorunda kalırsınız.
Baş Etmenin Zor Olduğu İnsan Tipleri

Son Güncelleme: 08 Şubat, 2019

Büyük ihtimalle, hayatınızın bir döneminde mutlaka sizi sinirlendiren ve moralinizi bozan insanlarla uğraşmak zorunda kalmışsınızdır.

Bu gibi durumlarda nasıl davranmalısınız?

İlk olarak bu insanlarla baş etmenin zor olduğunun farkında olmalısınız. Bu yazımızda size zarar verebilecek insanlardan bahsedeceğiz.

Uzak Durmanız Gereken İnsanlar

Bazen belirli insan tiplerinden uzak duramayabilirsiniz çünkü bu kişiler iş arkadaşınız, komşunuz ve hatta ailenizin bir üyesi olabilir. Ancak yine de sorunu tespit ettikten sonra bu kişilerle daha az görüşmeye çalışabilirsiniz. Hangi karakterdeki insanlarla başa çıkmak zordur? Bir göz atın.

1. Kötü niyetli iş arkadaşları

toplantı yapan çalışanlar

İş yerinizdeki herkesle iyi anlaşmanız imkansızdır ancak bazı insanlar her gün işe gitmeyi eziyet haline getirebilir. Agresif, kötü niyetli, eleştirileri kaldıramayan ve huysuz kişiler, hoşlanmadıkları bir şey duyduklarında kötü tepkiler verebiliyor.

Eğer size kötü davranırlarsa, kin tutmamaya çalışın. Bu şekilde gelecekteki sorunları önleyebilirsiniz. Bu kişiler yakınınızdayken sakinliğinizi korumaya çalışmanızı, duygularını yargılamamanızı ve en başından araya bir mesafe koymanızı öneriyoruz.

2. Mağdur rolündeki insanlar

ağlayan kadın

Bu insanlar sürekli depresyondadır, mutsuzdur ve hep olumsuz düşünürler.

Evrenin onlara hep kötü şeyler getirdiğine ve hiçbir şeyin yolunda gitmediğine inanırlar. Bu kişiler konusunda dikkatli olmalısınız çünkü istediklerini almak için duygu sömürüsüne başvurabilirler.

Sürekli ne kadar talihsiz olduklarından bahsederek, ağlayarak ve başkalarını suçlayarak, sizin de onlara acımanızı ve onları teselli etmenizi isterler.

3. Sürekli bir şeylerden şikayet eden insanlar

iki kız arkadaş

Bu insanlar da kendilerini mağdur rolüne sokan insanlara çok benzerler ancak burada üzüntünün yerini öfke alır. Sürekli şikayet ederler ve her şeyin olumsuz yanını görürler.

Ağızlarından hiç iyi bir şey çıkmadığı için, insanları kendilerinden uzaklaştırırlar. Tuzaklarına düşmeniz ve onlarla aynı dili konuşmanız mümkün değildir.

4. Umursamaz insanlar

koltukta oturan kadın

İşin tuhafı, hiçbir şeyi umursamayan biriyle baş etmek de oldukça zordur. Farklı konulardaki duygu ve düşüncelerini asla ifade etmedikleri için, onlarla bir noktada buluşmak kabusunuz olabilir.

Bu insanlar reddedilmekten korkarlar ve içe kapanıktırlar. Bu nedenle, içlerinde neler olup bittiğini anlamak imkansızdır.

5. Aşırı derecede kibar insanlar

müzik dinleyen kadın ve erkek

Buradaki sorun, bu kişilerin bardağın “dolu tarafını” görmelerinden ziyade, aşırı derecede olumlu olmalarıdır.

Bu insanlar her söylediğiniz şeye katılır, gülümser ve sürekli her şeyin “harika” olduğunu söyler. Sürekli başkalarının onayını bekler ve bu da onların yetiştirilme şeklinden kaynaklanır.

Özellikle karşı tarafın fikrini dürüstçe öğrenmek istediğinizde, bu sahte pozitiflik sinir bozucu bir hal alabilir.

6. İnatçı insanlar

kavga eden çift

“Fikrimi değiştireceğime ölürüm” zihniyetinde olan bu insanlarla başa çıkmak gerçekten çok zordur. Bir kişi çok inatçı olduğunda başkalarının ne söylediğini veya nasıl söylediğini önemsemez. Başkalarının fikirlerini öğrenmek onlar için önemli değildir.

Her konuda sizinle bariz bir şekilde ters düşeceklerdir ve üzerinde iki kez düşünmeden, haksız bile olsalar kendi fikirlerini zorla kabul ettirmeye çalışacaklardır.

7. Her şeyi bildiğini iddia edenler

masada oturan kadın ve erkek

İki tür “bilge” vardır; bir tanesi gerçekten bilgiliyken, diğeri öyle olduğunu zanneder.

Bu insanların ikisiyle de uğraşmak sinir bozucu olabilir. Onlarla konuşurken kendinizi aptal veya yetersiz hissedebilirsiniz. Sizin yapabildiğiniz her şeyi kendileri daha iyi yapacaklarından, bu insanlar yardım kabul etmez.

Sahte uzmanlar genelde şarlatan veya yalancıdırlar. Sıkıntılı durumların önüne geçmek için bu tür insanları en başta tespit etmelisiniz.

8. Takıntılı insanlar

Mükemmeliyetçilik, nasıl kullanıldığına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz bir özellik olabilir.

Takıntılı olmak ve mükemmeliyetçilik bir araya geldiğinde, bu insanlar da genellikle inatçıdır çünkü her şeyin kendi istedikleri şekilde yapılmasını isterler.

Ayrıca önemsiz detaylarla çok fazla zaman harcarlar ve bir şeyin mükemmel olduğundan emin olana kadar işlerinin başında uzun saatler geçirirler.

Zor İnsanlarla Nasıl Baş Edilir?

terapiye giden aile

Bu tür insanlarla baş etmek zorunda kaldığınızda, bu kişilerden uzak durduğunuzu net bir şekilde belli etmeden kendinizi korumak için belirli stratejileriniz olmalıdır.

Aşağıda işinize yarayacak birkaç ipucu bulabilirsiniz:

1. Dinleyin

Karşınızdaki insan katlanılamaz olsa da, onu dinlemeniz önemlidir. Bu, depresyondaki insanların sıkıntılarını dinlemek için saatler ayırmanız gerektiği anlamına gelmez. Sadece onları anlamaya çalışın.

2. Sakin olun

telefonla konuşan kadın

Başkalarının duygusal yüklerini kendi sırtınıza yüklemeyin. Nefesinizi kontrol edin, gözlerinizi kapatın ve gerekirse 100’e kadar sayın. Bu şekilde, daha fazla problemle karşılaşmazsınız.

3. Yargılamayın

Bu insanlar katlanılamaz olsa da, çoğu zaman neden bu şekilde davrandıklarını bilemezsiniz. Bu davranışlar geçmişte yaşanan sıkıntıların veya travmaların bir sonucu olabilir. Bu yüzden onları yargılamayın.

4. Araya mesafe koyun

Bazen, karşınızdaki kişi tarafından kullanılmak yerine araya mesafe koymak en iyi çözümdür. Nazik ve saygılı bir şekilde de bunu başarabilirsiniz. “Lütfen” ve “teşekkür ederim” kelimelerini kullanmayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Fruyt F, Bartels M, Van Leeuwen KG, De Clercq B, Decuyper M, Mervielde I. Five types of personality continuity in childhood and adolescence. J Pers Soc Psychol. 2006;
  • Martyn C. Personality types. BMJ. 2003;
  • Richter PMA, Ramos RT. Obsessive-Compulsive Disorder. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.