Bebeğinize Gece Boyunca Uyumayı Öğretmek

Bir bebeğin yaşamının ilk aylarında hafif uykuya sahip olması doğaldır. Ancak, daha iyi uyumasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler de var. Bu makaleyi okuyarak bunları öğrenebilirsiniz.
Bebeğinize Gece Boyunca Uyumayı Öğretmek

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocuğunuza uyumayı öğretmek ister misiniz? Bir bebeğin gece boyunca uyumasını beklemek gerçekçi değildir. Gece boyunca birkaç kez uyanması kesinlikle normaldir. Birçok ebeveyn çocuklarının gece boyunca uyumasını ister, ancak bu yetişkinlerin bile yapabileceği bir şey değildir.

Yetişkinlerin uyku döngüsü de gece boyunca uyuyabilmelerine izin vermez, ancak onlar uyandıktan sonra tekrar uykuya dalabilirler.

Bebekler ise günde 17 saate kadar uyuyabildikleri hâlde bu uyku aralıklı bir şekilde olur. İyi uyuma konusunda onlara öğretebileceğiniz çok şey yok çünkü zaten harika birer uykucudurlar!

Bebeklerin Uykusu Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler

bebeğinize uyumayı öğretmek

Uyku tüm insanlarda doğal bir süreçtir. Yeni doğanların beyinlerinde uyku döngüsü 2 ila 3 saat arasındadır. Sorun şu ki  bir kez uyanınca, tekrar uykuya dalmaları zor olur. Bu yüzden ağlarlar.

Ana rahminde bulundukları 9 ayda, zamanın büyük bir kısmını uykuda geçirdiler. Bunun dışındaki zamanlarda ise göbek kordonu yoluyla beslendiler. Uyandıklarında, kalp atışlarını ve annelerinin sesini duydular ve tekrar uykuya daldılar. Doğduklarında, aslında gerçek anlamda uyanmış oldular.

Yeni doğan bebekler uyanır, ağlar, yemek yer ve sonra tekrar uyurlar. Bu onların günlerini geçirme şeklidir. Bebek süt emiyorsa, sindirmesi yaklaşık 20 dakikada sürer. Formül içiyorlarsa, bunu sindirmek için 2 saat sürer. Daha sonra tekrar uyanırlar ve döngü tekrar başlar.

Bebeğim Eskiden İyi Uyurdu Ama Uyuyamıyor

Bir bebek hayatının ilk iki ayında, deliksiz uyuma eğilimindedir, ancak üçüncü ya da dördüncü aydan sonra uykusu daha hafif olur. Gece çok sık uyanır.

Birçok anne, bebeklerine iyi uyumayı öğretmek için çırpınır ve bunu yapamadıklarında kendilerini suçlarlar. Esasen, uyku döngüsü olgunlaşmış tüm bebeklerde bu uyku şekli normaldir.

8 aylıkken, bir bebeğin uykusu tüm aşamalara (yavaş uykunun dört aşaması ve hızlı uykunun bir aşamasına) kavuşmuştur. 3 yaşındayken bir yetişkin gibi uyur ancak yetişkinlerden farklı olarak bebekler gibi uzun döngüler halinde uyuyamazlar.

Bir çocuğun gece boyunca hiç uyanmamayı öğrenmesi, 5 ya da 6 yaşına kadar sürebilir.

Bebeğinize Tüm Gece Uyumayı Öğretmek İçin Ne Yapmalısınız?

uyuyan güzel bebek

Ebeveynlerin çocuklarının durumunu merak etmesi, uyumuyorsa ve sürekli ağlıyorsa endişelenmesi normaldir. Bununla birlikte endişe, anksiyete ve gerginlikle dolu bir ortam, bir bebeğin geceyi uyanmadan geçirmesini imkansız kılabilir.

Çocuğun sakinleşene kadar ağlamasını öneren Feber ve Estivill yöntemleri vardır. Sonuç olarak, uzun süre ağladıktan sonra, birisinin onu kucaklamasını beklerken yorgunluktan uykuya dalacaktır. Bu fikrin sizin ve çocuğunuz için uygun olup olmadığına karar vermeniz gerekir.

Gözyaşları Olmadan Uyumak kitabının yazarı Dr. Rosa Jove’e göre ise, bir çocuğun ağlamasına izin vermek, duygusal şoka neden oluyor. Bu durum duyguları düzenleyen hormonları değiştirir ve anne, bebeğin ağlamasına cevap vermeyeceği için çocuğun ses çıkarması anlamsızlaşır.

Çocuk doktoru Carlos González, Beni Çok Öp ve Çocukları Sevgiyle Yetiştirmek adlı kitapların yazarıdır. Bir bebek uyanıp ağladığında, annesinin gelip onu kucaklayacağını umar. Eğer anne bunun yaparsa, çocuk isteklerine cevap alacağını öğrenir.

Yine de bu yazar çocuklarla olan iletişimi sınırlandırmayı ve onlara yardım etme konusunda mecbur hissetmemeyi önerir. Çünkü bu durum çocuğu şımartabilir. Çocukların gece uyanmaları ve uykuya geri dönmek için sarılmayı arzu etmeleri normaldir.

Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Gece boyunca birçok kez uyanmaktan yoruldunuz. Bu nedenle, size ve küçük çocuğunuza yardımcı olacak bir yöntem arıyorsunuz.

İşiniz kolay değil. Ancak etik çocuk yetiştirme teknikleriyle ilgileniyorsanız, bebeğin ağlamasına izin vermenin bir seçenek olmadığını biliyorsunuzdur.

Temel öneri, bebeğiniz olgunlaşıp kendi döngüsünü düzenleyene kadar sabırlı olmanızdır. Bazı teknikler olsa da bunlar her bebekte işe yaramayabilir. Bebeğinizle kurduğunuz günlük hayat, ikiniz için uygun teknikleri keşfetmenize yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, bazı rutinler oluşturmak çocuğunuzun uykuya dalmadan önce ihtiyaç duyduğu huzuru yaratmaya yardımcı olur:

  • Uyumadan önce bebeğinize banyo yaptırın
  • Yatağına oyuncak koymaktan ya da yakınında telefon gibi parlak eşyalar kullanmaktan kaçının, çünkü bunlar bebeği uyanık tutacaktır.
  • Çocuk 2 yaşın üzerindeyse ve televizyon izleyip tabletlerle oynuyorsa, bu aktiviteyi günde bir saatle kısıtlayın.
  • Bebek çok yorgunsa, uykuya dalması zor olabilir. Bu yüzden şekerleme yapması önemlidir.
  • Karanlığı sevmiyorsa ya da karanlıktan korkuyorsa, hafif bir ışık bırakın.
  • Uykuya dalmadan önce çocuğu cezalandırma, kızdırma ya da huzursuzluk yaratmaktan kaçının. Uykuyu ceza ile bağlantılandırması hiç iyi olmayacaktır. 
  • Uyku öncesi bir ritüel oluşturun. Bir ninni söyleyebilir, masal okuyabilir ya da konuşabilirsiniz.
anne ve uyuyan bebek

Bir bebeği yetiştirme tarzını belirleyen şey, annesinin kararlarıdır. Ne olursa olsun, döngülere ve değişimlere saygı duymanız önemlidir. Aynı zamanda uyguladığınız yöntemlerin bebeğiniz için uygun olup olmadığını iyice değerlendirmelisiniz.

Bebeğiniz her zaman bebek kalmayacak. Ebeveynler için yorgun geçen geceler bir bebeğin büyüyüp olgunlaşmasını izlemenin parçasıdır. Sabırlı olun. Çok yakında bebekliği sona erecek. Gelecekte dinlenmek için çok zamanınız olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.