Bebeğinizin Aç Olabileceğinin 5 İşareti

Bir bebek acıktığını veya tok olduğunu size kelimelerle söyleyemez, ancak ebeveynlerini bilgilendirmenin başka yolları vardır. Sadece sinyallerini yorumlamayı öğrenmek biraz zaman alıyor.
Bebeğinizin Aç Olabileceğinin 5 İşareti
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yeni doğmuş bir bebeğiniz olduğunda her şey yeni ve yabancıdır. Buna beslenme de dahildir! Endişe ve belirsizlik anlarında, bebeğinizin aç olabileceğine dair belirli işaretler arayabilirsiniz.

Bu yazıda, bu belirtilerden bazılarını tanıtacağız ve küçük çocuğunuzun hala aç olup olmadığını veya normal gelişim için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alıp almadığını nasıl anlayacağınızı göstereceğiz.

Bebeğimin aç olabileceğinin ana işaretleri nelerdir?

Bebek beslenmesindeki çoğu uzmanın önerdiği gibi, anne sütü bir bebek için en iyi besindir. Herhangi bir nedenle emzirme mümkün değilse, bebeklere bebek maması (süt veya süt ikameleri) verilmelidir.

Bebeklerin talep üzerine beslenmesi gerekir ve beslenme esas olarak bebeğin ne zaman aç hissettiğine bağlıdır. Açlığın yanı sıra tokluk belirtilerini de yorumlamayı öğrenmek gerekir. İlk başta karmaşık görünebilir, ancak birkaç gün içinde tüm ebeveynler ve bakıcılar bunu anlar.

Her bebek benzersiz olsa da, bebeklerde açlığa işaret eden ve genellikle diğer tüm çocuklar için geçerli olan işaretler vardır.

1. Köklenme

Siz onları tutarken, bebek başını göğsünüze veya meme ucunuza çevirirse, aç olduğu ve memeyi aradığı anlamına gelir. Bebek ayrıca yiyecek ararken başını bir yandan diğer yana hareket ettirmeye başlayabilir.

2. Artan aktivite

Bebek, çevresinde olup bitenlere karşı daha uyanık ve dikkatli görünür ve sürekli hareket eder. Bu davranış, bebeği biraz daha heyecanlandıran açlığı gösterir.

bebeğini emziren anne
Tıbbi bir durumla engellenmedikçe ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir.

3. Emmeye çalışmak

Yemek yemeye hazır olan bir çocuk, emzik veya diş çıkarma halkası olmasa bile ağzıyla emme hareketleri yapar. Sık sık, zorla emmek için ellerini ağızlarına yaklaştırırlar.

4. Dilini çıkarmak

Ağız gıcırtıları ve dil hareketleri de bebeğin aç olduğuna ve yemek yemeye ihtiyacı olduğuna dair bir işaret olabilir; ancak, bu sesler bazen çok yumuşaktır, neredeyse algılanamaz.

5. Ağlamak ve üzülmek

Bir bebeğin ağlaması neredeyse her zaman bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelir ve bazen sorun açlıktır. Ancak ağlaması bebeğin bir süredir aç olduğunu gösterir. Durum buysa, bebeği beslemeye çalışmadan önce onu sakinleştirmek en iyisidir, aksi takdirde iyi beslenemeyecek kadar ajite olurlar. Üzgün bir bebek ayrıca normalden daha fazla hava yutabilir ve daha sonra gaz sancısı ve rahatsızlık yaşayabilir.

Bebeğin beslendikten sonra hala aç olup olmadığı nasıl anlaşılır

Bebeğin ne zaman yemeye hazır olduğunu anlamak, göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biridir, ancak tek sorun bu değildir. Bir başka uzun süreli endişe, bebeğin hala aç olup olmadığını veya doyup doymadığını bilmektir. Burada da tanımayı ve yorumlamayı öğrenebileceğiniz bazı işaretler vardır.

  • Gevşemiş kaslar: Bu, yaşamın ilk altı ayında azalmış aktivite ile birlikte en yaygın işarettir. Gevşeme, bebeğin doyduğu anlamına gelir.
  • Memeye veya meme ucuna ilgi kaybı: Bebek artık aç olmadığında ağzını memeden veya biberondan çeker. Tekrar süt verirseniz ve hiç ilgi göstermezlerse, bunun nedeni yeterince içmiş olmalarıdır.
  • Başka şeylere odaklanma: Açlıkları giderildiğinde, bebekler genellikle başka bir şey yapmak isterler. Başlarını çevirmeye devam edebilirler veya bir oyuncakla oynayabilirler. Beslenme artık birinci öncelik değildir.
  • Mutlu olmaları: Beslenmeleri iyi gittiyse ve bebek artık aç değilse mutlu görünürler, gülerler ve hatta oynarlar. Yorgunlarsa, uyumaya hazır olduklarına dair işaretler olacaktır.

Bebekler fazla yer mi?

Açlık belirtilerine yanıt vermek kadar bebeğinizin tokluk belirtilerini tanımak ve bunlara saygı duymak da önemlidir. Bebekler ne zaman beslenmeyi bırakmaları gerektiğini anlarlar ve nadiren aşırı yemek yerler.

Küçükleri yemeye veya emzirmeye zorlamak asla iyi bir fikir değildir. Küçük çocukların açlığı çok düzensiz ve tahmin edilemezdir. Tüketilen gıda miktarı bir günden diğerine, hatta beslemeler arasında büyük ölçüde değişebilir.

Ağlayan bir bebek her zaman aç bir bebek değildir. Gerçekten yemek isterlerse, bebek memeye temas eder etmez emmeye başlar. Öte yandan, bazen bebeğin size yakın olması gerekir. Sizinle birlikte olmak onları huzurlu ve güvende hissettirir.

Bu yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz: Emzik ve Biberon Kullanmak Bebek İçin Zararlı Mı?

Bebeğimin iyi beslendiğinin işareti

Bir bebeğin ihtiyaç duyduğu besini aldığını gösteren en iyi gösterge, büyümeleridir. Bebek kilo alıyorsa ve gelişimsel kilometre taşlarını istikrarlı bir şekilde karşılıyorsa, tüm besinlerini alıyor ve aç kalmıyor demektir.

Takip randevularını ve tüm pediatrik kontrolleri tutmak önemlidir. Bu ziyaretler, bebeğinizin genel sağlığını izlerken bebeğinizi beslemekle ilgili yaşayabileceğiniz sorunları çözmenize yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin bağırsak hareketlerine ve idrarına dikkat etmek önemlidir. Yeterince beslenen bir bebek günde birkaç kez kaka yapar ve dışkısı sıvı ve sarı olur. Onlar da yoğun bir şekilde idrara yaparlar ve idrar temiz olmalıdır.

Öte yandan, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bu beslenmenin iyi gitmediği anlamına gelebilir:

  • Bebek beslenirken bile uykulu, yorgun ve halsiz görünüyor.
  • Emzirmeyi veya biberon içmeyi bitirmek uzun zaman alıyor. (45 dakikadan fazla).
  • Kaka yeşil olabilir veya çok az olabilir ve çok fazla çiş de olmayabilir.
  • Bebek yeterince kilo almıyor veya yaşına göre zayıf.
annesinin kucağında elinde biberon ğlayan bebek
Ağlamak açlığı gösterebilse de, bebeği beslemeden önce sakinleştirmek önemlidir.

Bebeğinizin belirtilerini öğrenmek, açlığını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Yenidoğanların sık sık beslenmesi gerekir. Genel bir kural olarak, her iki veya üç saatte bir, hatta bazı durumlarda daha sık.

Emziren annelerin temel endişelerinden biri, yeterli süt yapıp yapmadıklarıdır. Anne sütünün miktarı ve bileşimi, aynı gündeki beslemeler arasında bile bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre uyarlanır.

Bebekler gelişimlerinde büyüme atakları yaşarlar. Bu dönemlerde bebeklerin daha acıkması ve daha sık yemek yemek istemesi normaldir. Bu, sütün artık onlar için yeterli olmadığı anlamına gelmez.

Aynı durum formül mama ile beslenen bebekler için de geçerlidir. Etikette listelenen porsiyon boyutları biberonun karıştırılması için yönergelerdir, ancak bakıcılar bebeğin gerçek açlığını anlamalı ve buna saygı göstermelidir.

Bebeklerin aç veya tok olduklarını size bildiren kendi işaretleri vardır ve zamanla tüm ebeveynler onları anlamayı öğrenir. Bebeğinizin büyümesini çocuk doktoru ile izlemek ve idrar ve dışkı düzenine dikkat etmek, ihtiyaç duydukları yiyecekleri aldıklarından emin olmanın en iyi yoludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agostini C, et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Julio 2009. 49(1):112-125.
  • Basulto J. Se me hace bola. Debolsillo. 2013.
  • Dietitians of Canada. “Is my child growing well?” Questions and answers for parents. Paediatric Child Health. Marzo 2004.9(3):177-190.
  • Healthy child Manitoba. Feeding your baby. From 6 months to 1 year. Winnipeg Regional Health Authority. 2017.
  • Hodges EA, et al. Development of Feeding Cues During Infancy and Toddlerhood. MCN American Journal of Maternal Child Nurse. Agosto 2016. 41(4):244-251.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.