Bebeğinizin Geğirmesine Nasıl Yardım Edersiniz

Bebeğiniz yemek yerken hava yutabilir. Bebeğinize yardım etmezseniz, bu gazlar rahatsızlığa ve tahrişe neden olarak onları ağlatabilir. Bu nedenle, bebeğinizin gazı dışarı atmasına yardımcı olmak önemlidir.
Bebeğinizin Geğirmesine Nasıl Yardım Edersiniz

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bebeklerin yuttukları gazı dışarı doğru bir şekilde atmaları gerekir. Eğer yapmazlarsa, bu gaz rahatsızlık ve tahrişe neden olabilir. Bu makalede, küçük çocuğunuzun gazı doğru bir şekilde dışarı atmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatacağız.

Bebekler ve gaz

Bebeklerin doğru şekilde emmeyi bilmemeleri çok yaygındır. Bu nedenle, özellikle de biberonla beslendiklerinde hava yutabilirler.

Küçük midelerinde bu gaz birikimi rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenle, rahatsız hissedebilirler, bu yüzden de ağlarlar.

ağlayan bebeğini sakinleştiren anne
Kolik, sindirim sisteminde gazların birikmesi veya zayıf sindirim nedeniyle oluşur.

Bu nedenle, her yemekten sonra, bebeğinizin besleme sırasında aldığı gazı dışarı atmasına yardımcı olmanız önemlidir. Bebeğinizin bunu kendi başına yapması çok zordur, bu yüzden yardımınıza ihtiyacı vardır.

Bu nedenle, rahatsızlıktan veya kolikten kaçınmak için, bebeğinizi besledikten sonra gazları dışarı atmasına yardım etmek amacıyla onu geğirtmelisiniz.

Gaz türleri

Bebeğinizde iki tip gaz birikebilir.

  • Mide gazı. En genel gazdır; yukarıda belirttiğimiz gibi bebeğinizin beslenme sırasında yuttuğu havayı temsil ederler.
  • Bağırsak gazları. Kötü sindirim veya bazı gıda intoleransları tarafından üretilirler. Bebeğinizin durumu buysa, çocuk doktorunuza danışın. Formül değişikliği önerebilirler.

Bebeğinizin gazı dışarı atmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bebeğinizin gazı dışarı doğru bir şekilde atmasına yardımcı olmak için çeşitli tekniklere ve püf noktalarına başvurabilirsiniz:

Emzirme veya biberonla besleme pozisyonunu düzeltin

bebeğini emziren anne
Bebeğinizin sütle birlikte gaz da yutmaması için doğru bir beslenme pozisyonunun benimsenmesi önemlidir.

Emzirirken veya biberonla beslerken bebeğinizi doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu şekilde daha iyi emebilecek ve daha az hava yutacaktır. Bunu yapmak için:

  • Areola ve meme başınız bebeğin ağzında bir tıpa oluşturmalıdır. Bebeğiniz sadece meme ucunuzu emerse, muhtemelen hava da yutacaktır.
  • Bebeğinizin diş etleri meme başınızı sıkmamalıdır. Bunu yaparsa, süt değil sadece hava yutacaktır.

Bebeğinizi geğirtin

Bebeğinizi geğirtmek, gazı doğru bir şekilde dışarı atmasına yardımcı olmanın en etkili yoludur. Bununla birlikte, bazı pozisyonlar gazı daha iyi dışarı atmasına yardımcı olacaktır. Bunlar arasında en bilinenleri:

  • Bebeğinizi omzunuza dayamak.
  • Sırtı size yaslanacak şekilde kucağınızda oturtarak elinizi bebeğinizin göğsüne ve parmaklarınızı çenesine koymak.
  • Bebeğinizi yüzü aşağı gelecek şekilde kolunuza yerleştirmek. Göbekleri kolunuza bastırıldığında, gazların atılmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, bebeğinizin kafasının vücudunun geri kalanından biraz daha yüksek olması gerektiğini unutmayın.

Bebeğinizi uygun bir pozisyona yerleştirdikten sonra sırtını ovun. Bebeğinizin gazı dışarı atmasına beş ila on dakika boyunca yardımcı olmalısınız. Bununla birlikte, fark edilmeyebilecekleri için karakteristik geğirme seslerini duymazsanız endişelenmeyin. On dakika sonra bebeğinizi yatırabilirsiniz.

Bebeğinizi geğirtmeniz gerektiğinde

Uzmanlar, bebeğinizin gazı dışarı atmasına yardımcı olmanın gerekli olduğunu söylüyorlar. Ancak, muhtemelen bunu ne zaman yapmanız gerektiğini merak ediyorsunuz. Normalde, her yemekten sonra bebeğinizi geğirtmelisiniz. Bununla birlikte, bazı durumlarda, belki de gazı dışarı atmak için beslemeyi kesmeniz ve ardından devam etmeniz gerekebilir:

  • Bebeğiniz beslenme sırasında huzursuzsa hava yutuyor olabilir. Bu durumda, gazı dışarı atmasına yardımcı olmak için beş ila on dakikada bir durabilir ve sonra devam edebilirsiniz.
  • Ayrıca, emzirme sırasında bir memeden diğerine geçtiğinizde onları geğirtebilirsiniz.
  • Bebeğinizi biberonla besliyorsanız ve bu sırada rahatsız görünüyorsa, her 60 mililitrede bir onu geğirtmek için ara verip sonra beslemeye devam edebilirsiniz.

Sadece annelik içgüdülerinizi dinleyin! Ayrıca, bebeğiniz huzursuz görünmüyorsa ve düzgün besleniyorsa, beslemeyi kesmeye gerek yoktur. Bebeğinizi işiniz bittikten sonra geğirtmeniz yeterlidir.

Biberonun emzik ucunu doğru seçin

elinde biberon tutarak yatan bebek
Biberon ucu bebeğin yaşına göre uyarlanmalıdır. Ayrıca, “anti-kolik” biberon uçları faydalı olabilir.

Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, ucundaki emzik kısmına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü bebeğin yaşı için uygun olmayabilir. Çok büyükse, bebeğinizin sütle birlikte hava da yutmasına neden olabilir.

Bu nedenle, bebeğinizin hava yutmaması için yaşına uygun bir biberon emziği seçmek en iyidir. Özel biberon uçları, bebeğin beslenirken yuttuğu hava miktarını en aza indirerek bu sorunu önler.

Bu makale ilginizi çekebilir: Piyasadaki En İyi Emzikler

Bebeğinizi geğirtmek her zaman gerekli mi?

Bazı anneler bebeklerin beslenirken her zaman hava yuttuğuna inanırlar. Bu nedenle, ne olursa olsun onları geğirtmeleri gerektiğini düşünürler. Ancak, bu her zaman böyle değildir. Özellikle emzirme durumunda, pozisyon ve emme tekniği doğruysa, bebeğiniz hava yutmayabilir.

Bu anlamda, bebeğinizi ihtiyaç duymadığı zaman geğirtirseniz, ona rahatsızlık verebilirsiniz. Bu durumda bebeğinizi yaklaşık 5 ila 10 dakika nazikçe ovalayarak yutmuş olabileceği gazı atmasına yardımcı olmak ve daha sonra dinlenmesine izin vermek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.