Bebek Resüsitasyonu Nasıl Yapılır?
Çocuk resüsitasyon teknikleri, hiç kimsenin uygulamak istemediği tekniklerdir, ancak bir bebek resüsitasyonu söz konusu olduğunda çok önemlidir. Bu prosedürlerin nasıl uygulanacağını bilmek, yaşam ile ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir.
Kardiyopulmoner resüsitasyon veya CPR, bir kişi nefes almayı bıraktığında veya kalbi atmayı kestiğinde uygulanan hayat kurtarıcı bir prosedürdür. Burada açıklanan prosedür, sertifikalı bir CPR eğitiminin yerine geçmez.
Eğer bir ebeveynseniz veya bebeklerle ilgileniyorsanız, çocuk resüsitasyon kursuna gitmelisiniz. Ayrıca, bebeğe uygulanan CPR, çocuk büyüdükçe değişir.
CPR’ı ne zaman uygulamanız gerekir?
Bebekler kaşifler olarak doğar.
Çevrelerindeki dünyayı öğrenmeye dair duydukları ilgiyle, hayatlarını tehlikeye atan kazaların kurbanları olabilirler. Bu nedenle, ebeveynlerin veya bebek bakıcılarının bebeğin etrafındaki risk faktörlerini en aza indirmesi çok önemlidir. Ayrıca gözlerinizi daima üzerinde tutmalısınız.
Kaza durumunda zaman çok önemlidir. Bebek bilinçsiz ise ve nefes almıyorsa, sadece 4 dakika boyunca oksijensiz kalması kalıcı beyin hasarına neden olabilir ve 4-6 dakika içinde de ölebilir.
Bebek garip sesler çıkarıyor veya hiç ses çıkarmıyorsa, öğürüyorsa veya teni renk değiştirmeye başlarsa, boğuluyor olabilir. Bebek resüsitasyonu için etkili teknikler uygulayabilmek adına hızlı davranmalı ve sakin olmalısınız.
Bebeğin nefesini ne keser veya kalbini ne durdurur?
- Düğmeler, madeni paralar, oyuncaklar gibi küçük nesneler veya yiyeceklerin boğazına kaçması
- Akciğer hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar
- Yiyecek, ilaç veya toksik maddelerden zehirlenme
- Banyoda veya havuz suyunda boğulma
- Elektrik çarpması
- Bir yaranın aşırı kanaması
- Düşme nedeniyle kafa yaralanması veya başka ciddi yaralanma
Bebek resüsitasyonu nasıl yapılır?
1. Durumu hızla değerlendirin
Bebeğiniz öksürüyorsa, nefes alamıyorsa ve teni renk değiştiriyorsa, hava yolunu tıkayan şeyin dışarı atılmasına yardımcı olmalısınız. Öksürme, hava yolunu temizleyen doğal mekanizmadır.
Bebek bilinçsiz olduğunda, tekrar nefes alması ve kalbinin tekrar atmaya başlaması için CPR uygulamanız gerekir. Siz çocukla ilgilenirken birinden ambulansı aramasını isteyin.
Yalnızsanız, aramayı yapmak için bebeği ihmal etmeyin. İlk önce, iki dakika CPR uygulayın ve ardından bebeği gözünüzün önünden kaybetmeden ambulansı arayın. Tüm bu prosedürleri dikkatlice ve nazikçe yapmanız gerekir.
2. Bebeğinizin bilincinin açık olması durumunda, onu boğan şeyi dışarı atmasına yardımcı olun
- Bebeği ön kolunuza yerleştirin. Başı ve boynunuı aynı el ile destekleyin. Diğer elinizi ve önkolunuzu çocuğun üzerine koyun, böylece önkollarınızın ortasında olurlar.
- Diğer elinizle, bebeğinizin çenesini açık tutmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. Onu ters çevirin ve diğer önkolunuza dayanacak şekilde midesinin üstüne yerleştirin. Bebeği tutan kolunuzu baldırınızla destekleyin. Bebeğin başı göğsünüzün altında olmalıdır.
- Serbest elinizle, nesneyi yerinden çıkarmaya çalışmak için yumuşak ama sıkı bir şekilde omuzlarının arasına beş darbe vurun. Çenesini, başı ve boynunu da sabitleyecek kadar sıkı tutun.
- Bebek nesneyi dışarı atmazsa, serbest elinizi (vurmak için kullandığınız eli) boynuna koyun ve o kolu bebeğinizin omurgasına yerleştirin. Diğer eliniz ve önkolunuz göğsündeyken onu ters çevirin.
- Başını tutmak için kullandığınız el ile bebeğin çenesini açık tutmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. Bebeği tutan kolunuzu baldırınızla destekleyin. Bebeğin başının vücudunuzun altında olduğundan emin olun.
- İki veya üç parmağınızı bebeğin göğsünün ortasına, meme uçlarının etrafına yerleştirin. Yaklaşık 3 ila 4 santimetre aşağı doğru bastırın. Parmaklarınızı göğüs kemiğinden kaldırmadan basıncı azaltın.
- Beş hafif baskı uygulayın. Ardından, tekrarlayın: bebeği ters çevirin ve beş sırt darbesi uygulayın, ardından göğüs kompresyonlarını tekrarlayın.
- Nesneyi çıkartıncaya kadar veya bebeğiniz kendi başına öksürmeye veya nefes almaya başlayana kadar tekrar etmeye devam edin.
3. Bebeğiniz bilinçsiz ise CPR uygulayın
- Bilincinin açık olup olmadığını kontrol edin. İsmini yüksek sesle söyleyin. Göğüslerinin hareket edip etmediğine bakın ve nefesini dinlemeye çalışın.
- Bebeğinizi dikkatlice sağlam bir yüzeyin üstüne sırt üstü yerleştirin. Bir elinizle bebeğin alnını tutun, başını geriye doğru eğin. Diğer yandan, bebeğin göğsüne 3 ila 4 santimetre aşağı bastırarak baskı uygulayın ve ardından göğsün tamamen yükselmesine izin verin.
- 30 kompresyon yapın. Kompresyonları duraklamadan hızlıca sayın (“ve 1 ve 2 ve 3” diyerek 30’a kadar).
- Hava yolunu açın. Başını bir elinizle geriye iterken diğeriyle çenesini kaldırın.
- Solunumu kontrol edin: Kulağınızı bebeğin burnuna ve ağzına yaklaştırın, göğüsünün hareket edip etmediğini kontrol edin ve nefesini yanağınızda hissedin.
- Bebek nefes almıyorsa, bebeğin burnunu ve ağzını ağzınızla örtün. İkisini birden kapatamazsanız, sadece burnunuzu kapatın ve ağzını kapalı tutun. Bebeğe düzenli olarak iki nefes verin (bir saniye sürmeleri gerekir) ve göğsünün yükselişini izleyin.
- Bebek hala nefes almıyorsa, hava yolunu engelleyen şeyi görüp göremediğinizi kontrol edin. Görebiliyorsanız, küçük parmağınızla çıkarmayı deneyin.
- Bebeğin bilinci yerine gelene ya da yardım gelene kadar, kompresyonları ve 2 nefesi tekrarlayın.
CPR uygulanmadan önce başka ne gibi önlemler alınmalıdır?
Olası bir omurilik yaralanması varsa, bebeğin başını ve boynunu eğmekten kaçınmalısınız. Bir bebek resüsitasyonu için bebeği başka bir kişinin yardımı ile taşımalısınız.
Ayrıca, bebekte kanama varsa, CPR uygulamadan önce kanamayı kontrol altına almalısınız.
Bir kaza olursa bebeği yalnız bırakmamalısınız. Ambulansın aranması çok önemlidir; ne kadar hızlı yaparsanız o kadar iyidir. Ancak yalnızsanız, önce iki dakikalık CPR uygulayın ve ardından bebeği ihmal etmeden aramayı yapın.
Otomatik bir harici defibrilatör bulunması durumunda, sadece bebekler için uygun ise bebek resüsitasyonu için kullanabilirsiniz. Bu makinenin pedlerini veya küreklerini bebeğin göğsüne yerleştirdiğinizde, kalp atış hızını otomatik olarak kontrol ederler. Bebek resüsitasyonu yapmak için talimatları doğru bir şekilde uygulamanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Avila Aburdene R, Castro Kukoc M. Relaciones con el inicio de la marcha, gateo, uso de andadores y accidentes. Revista de la sociedad boliviana de pediatría 2005; 44 (1): 11-14. Available at: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752005000100003&script=sci_arttext. Accessed 01/21, 2019.
- Fernández-Bouzas A, Ortega-Avila R, Harmony T, Santiago E. Complicaciones de la asfixia perinatal en el recién nacido. Salud Mental, 2004; 27 (1): 28-37. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=16559. Accessed 01/21, 2019.
- Fernández Solar M, Fernández Solar I. Primeros auxilios de niños y bebés: actuación y tratamiento. Alicante: 3ciencias; 2015.