Belirsizlikle Başa Çıkmanın ve Tolere Etmenin 7 Anahtarı

Belirsizliği tolere etmek için belirsizliğin var olduğunu kabul etmeliyiz. Bu şekilde, kıtlıklar açısından değil, kaynaklar açısından düşünmeye yönlendirildik.
Belirsizlikle Başa Çıkmanın ve Tolere Etmenin 7 Anahtarı

Son Güncelleme: 01 Eylül, 2022

Gerçekten olacak mı? Ya olursa? Ya olmazsa? Belirsizliğe tahammül edememenin karşılığı genellikle beyinde böyledir. Belirsizliğe tahammül edemediğimizde, çoğu zaman gelecekle ilgili, bizi şaşırtabilecek uzak senaryolar hakkında sorularla uğraşıyoruz.

Ancak bu aşırı endişe, durumu daha da önemli ve korkutucu kılmaktadır. Bu da korkularımızı ve endişelerimizi büyütüyor.

Ayrıca, belirsizliğe tahammül edememek de ters yönde işler: çözümler düşünmemize izin vermek yerine, bizi bir çıkmaza sokar. Belirsizliği tolere etmeyi öğrenmek için anahtar, onun var olduğunu kabul etmektir.

Kontrolümüz altındaki yönleri kontrolümüz dışındaki diğerlerinden ayırt etmek için bir durumu araştırmakla ilgilidir. Bu alçakgönüllülük noktasından başlamak gerekir; bu aynı zamanda hayal kırıklığını daha iyi tolere etmemize de yardımcı olacaktır.

Belirsizliği yönetmenin bazı anahtarları aşağıdaki gibidir.

1. Tahmin edin ama endişelenmeyin

Belirsizliği tolere etmek için bir tavsiye, çabalarımızı öngörebileceğimiz ve tahmin edebileceğimiz yönlere odaklamaktır. Bu sayede dikkatimizi sadece kaygı ve endişe yaratan olası durumlardan uzaklaştırırız.

Meşgul olmak bizi proaktif yapar. Endişelenmek bizi durgun ve endişeli yapar.

Belirsizlikten kaynaklanan kaygı bizi felç eder ve kısır bir endişe döngüsünü besler.

2. Neyden korktuğunuzu hayal edin ve kaynaklarınızla ilişkilendirin

Elbette, sizi endişelendiren bir durum, zihninizde tekrar tekrar dolaştı, endişeye ve kontrol kaybı hissine neden oldu. Şimdi bir adım daha denemeli ve kendinize bununla yüzleşmek için hangi kaynaklara ve güçlü yönlere sahip olmanız gerektiğini sormalısınız.

Olumlu bir çözüm hayal etmek, rahatsızlığı azaltmanın bir yoludur. Buna karşılık, soruna çözümler bulmak için kapıyı açar.

3. Duygularınızı tanımlamayı ve kabul etmeyi öğrenin

Belirli konular hakkında nasıl hissettiğimizi ve belirli duyguları hangi şeylerin tetiklediğini bilmek gereklidir. Gerçekten ihtiyacımız olan şey çevreleme olduğunda, başkalarının önünde güçlü olmayı sunmamız şart değildir.

Duygulardan kaçınmak veya onlardan kaçmak yerine onları ifade etmeyi ve ustalaşmayı öğrenmek, daha iyi hazırlanmamızı ve kendimize daha fazla hakim olmamızı sağlar.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca okumak da hoşunuza gidebilir: Otofobi: Yalnız Kalma Korkusu ve Sonuçları

4. Zorlayıcı davranmaktan kaçının

Bunun çok açık bir örneği pandemi sırasında birçok yerde yaşananlardır. Aniden dünya, hakkında çok az şey bilinen olumsuz, eşi görülmemiş bir durumla karşı karşıya kaldı.

İlk tepkilerin belirsizlik ve ıstırap olması mantıklıydı. Ancak, hastaneye kaldırılan insan sayısını kontrol etmek için tüm gün televizyonun açık olması ters etki yaptı: sadece daha fazla endişe ve sıkıntı yarattı.

Bu nedenle rebound etkisi yaratan reasürans davranışlarından kaçınmak önemlidir. Buna karşılık, bilgi kaynaklarımızı çok iyi seçmek gerekiyor.

5. Belirsizliği tolere etmek için bazı bağlantı noktaları bulun

Çoğu zaman bir yola ya da bir karar verdiğimizde körü körüne adım atabiliriz. Ancak, bizi destekleyecek demirleme noktaları ve temeller aramak mümkündür. Bağlantı noktalarının bazı harika örnekleri şunlardır:

  • Aile
  • Arkadaşlar
  • Yaptığımız şey için bir tutku
  • Bir meslek

Herkes kendileri için neyin önemli olduğunu ve belirsizlik ortaya çıktığında nerede sığınacaklarını bilmelidir.

6. Gevşeme tekniklerini uygulayın

Örneğin, sakin kalmanıza yardımcı olan nefes egzersizleri ile bunu yapabilirsiniz. “Burada ve şimdi” sloganıyla mindfulness pratiği de bunda çok önemli bir rol oynuyor.

7. Belirsizliği tolere etmek için düşüncelerinizle tartışın

Düşüncelerimizin gerçek olmadığını, zihnin bir inşası olduğunu bilmeliyiz. Bu nedenle, onlarla tartışmaya cesaret etmeli, bu ifadelerin altında saklandığı varsayılan gerçeği sorgulamalı ve tehditkar olarak sunulanı görelileştirmeliyiz.

Çoğu zaman, belirli olumsuz yönleri büyütme ve onların yararını ve olasılığını abartma eğilimindeyiz. Bir başka olası yol da kendimize belirli bir konu hakkında çok düşünerek neyi kaçırdığımızı veya neyi bir kenara bıraktığımızı sormaktır.

Belirsizliği tolere etmek için düşüncelerinizi inceleyin
Meditasyon yapmayı ve düşüncelerimizi gözlemlemeyi öğrenmek, kaygıyı azaltan çok sağlıklı ve düzenli bir uygulamadır.

Belirsizliği tolere edememenin sonuçları

Kesinlik arayışı içinde yaşamak bizi sadece şimdinin zevkinden mahrum etmekle kalmaz, aynı zamanda geleceği korkulacak bir şeye dönüştürür. Bizi kronik stres durumlarına maruz bırakır ve bizi aşağıdakiler gibi karmaşık koşullara yönlendirebilir:

Kesin cevapları olmayan bazı sorunlar var. Bu durumlarda, her zaman istediğimiz sonu elde edemeyebiliriz. Bununla birlikte, bir şeyi ne kadar çok arar ve saplantı haline getirirsek, o kadar güvensiz hissederiz çünkü bilişsel önyargılar tarafından yönlendiriliriz.

Son olarak, Rebecca Solnit’in Kaybolmak İçin Alan Rehberi adlı kitabında belirttiği gibi, bilmediğiniz ve bilinmeyen bir arazide hareket ettiğiniz gerçeği, farklı bir çıkış yolu bulmanın, olaylara farklı açılardan bakmayı ve kendimizi bulmayı öğrenmenin yolu olabilir. Bu şekilde belirsizlik, yaratıcılığımızı geliştirmenin harika bir yolu olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moscoso, M. S. (2010). El estrés crónico y la Terapia Cognitiva Centrada en Mindfulness: Una nueva dimensión en psiconeuroinmunología. Persona: Revista de la Facultad de Psicología, (13), 11-29.
  • García-Diex, Gustavo, & García-De-Silva, Rafael, & Moñivas, Agustín (2012). MINDFULNESS (ATENCIÓN PLENA): CONCEPTO Y TEORÍA. Portularia, XII( ),83-89.[fecha de Consulta 3 de Julio de 2022]. ISSN: 1578-0236. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=161024437009

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.