Beyin Epifizi: Döngülerinizin Düzenleyicisi ve Üçüncü Göz

Beyin epifizi kireçlenmeye ve yaşlandıkça işe yaramaz olmaya eğilimlidir, zaman zamana uyku problemi yaşamamızın sebebi budur.
Beyin Epifizi: Döngülerinizin Düzenleyicisi ve Üçüncü Göz

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Pineal bez veya beyin epifizi, şekli ananas gibidir (ismi de buradan gelmektedir) ve uyku düzeninizi, günlük ve mevsimsel döngüleri düzenlemede önemli bir rol oynar.

Küçüktür (yaklaşık 8 mm) ve beyinde talamusun iki parçasının bir araya geldiği alanda sıkışan iki hemisfer arasında bulunan çok özel bir küçük noktada bulunur. Onunla ilgili ilginç olan başka bir şey ise; beyin epifizi bütün maneviyat, sihir ve gelenek dünyası ile ilgilidir.

Bu yeni bir çalışma konusu değildir. Aslında, Descartes zamanında epifizin insan ruhunun ve yani mistik geleneklere göre “üçüncü gözümüzün” bulunduğu yerde olduğunu söylemiştir.

Bununla birlikte, bu daha az bilimsel yaklaşımların dışında, bu küçük bezin arkasındaki gerçek, bize söyleyebildiklerinin çok ötesine geçmektedir. Sağlığınız için gerekli olan ve daha derin bir anlayışa layık bir bezdir.

Döngülerimizi düzenleyen beyin epifizi

beyindeki bir bez

Melatoninden ve bunun vücuttaki rolünden daha önce bahsettik. Bu hormon, dinlenmemizi, uykuyu tetiklememizi, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizi sağlayan ve beynimizin erken yaşlanmasını önleyen şeydir.

  • Bilinmesi gereken önemli bir nokta da, epifiz, karanlıkta olduğunuzda melatonin üretmekle yükümlüdür ve ışık olduğunda da durmaktadır.
  • İşlem, retinanın ışığa duyarlı hücreleri tarafından düzenlenir. Bunlar, ışığı algılayan ve bu bilgileri epifize gönderenlerdir.

Oldukça mükemmel ve harika bir süreçtir. Ayrıca, melatoninin düzgün bir şekilde düzenlenmesinin, daha fazla enerjiye ve daha iyi sağlığa sahip olduğunuz anlamına geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte, epifizin problemi hızlı yaşlanmasıdır.

Aşağıdaki bazı gerçeklere bir göz atalım.

Epifiz ve kireçlenme

Epifiz, değişen mevsime uyum sağlamamıza, gece daha iyi uyumamıza ve doğanın döngüleri ile senkronize olabilmemize yardımcı olan mükemmel bir biyolojik saat gibi çalışır. Günümüzün yoğun ve sürekli olarak yapay ışık altında geçen dünyasında ışık, epifizin iç dengesini etkileyen bir durumdur.

  • Göz önünde bulundurmamız ve unutmamız gereken bir şey bu bezin kirlilik, elektrik ışığı, stres ve D vitamini eksikliği gibi faktörlere karşı çok hassas olmasıdır.
  • Ayrıca, epifize beynin diğer herhangi bir bölümünden daha fazla kan gelmektedir. Hemen hemen böbreklerin aldığı kan miktarının aynısını almaktadır.
  • Ancak, büyüme çağına girildiğinde işlevselliğini kaybeder.
  • Olgunlaştıkça, epifiz kireçlenme eğilimi gösterir.
  • Kireçlenmiş bir pineal bez de işe yaramaz, yani sadece uyku sorunu değil, yorgunluk, hafıza problemleri de yaşarsınız, aynı zamanda yaşlılığa daha az çevik bir beyinle ulaşma konusunda büyük bir risk altındasınız demektir.

“Üçüncü gözünüz” veya ruhunuzun yönetici koltuğu

elde üçüncü göz

Başta söylediğimiz gibi, birçok manevi felsefelerde epifiz; en hassas kapasitelerinizin ve yükselmiş bir bilinç halinin yanı sıra ruhsal uyanış kabiliyetine sahip üçüncü gözü temsil eder.

Yoga gibi uygulamalar beyninizin bu alanını vurgular. Gerçekten de bu “üçüncü göze” sahip hayvanlar da vardır. Örneğin tuatara, Yeni Zelanda’da çok özel rollerle, kafasında küçük bir göz taşıyan küçük bir sürüngen türüdür: biri hormonal, diğeri de termoregülasyon.

Epifizime nasıl daha iyi bakarım?

Beyin epifizi karşısında en kötü düşman olarak kireçlenme vardır.

Yıllar geçtikçe bunun olmasını engellemek çok zordur, ancak belirli aktivitelerle ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olan bir yaşam biçimiyle onu erteleyebilirsiniz.

İşte bazı ipuçları:

  • Doğa ve güneş ışığı döngüsü ile uyumlu yaşayın.

Veya başka bir deyişle, güneş ışığı saatlerinden faydalanarak yürüyüşe çıkmanız, güneş “banyosu” almanız şiddetle önerilmektedir. Ama her zaman güvende olduğunuzdan ve en şiddetli UV ışınlarının olduğu saatlerden kaçındığınızdan emin olun.

  • Bilgisayarınız, cep telefonunuz ve televizyonunuzun verdiği ışık, epifize çok zararlıdır.
  • Eğer çalışmasına izin vermek istiyorsanız, yatmadan bir saat önce tüm cihazlarınızdan uzaklaşın.
  • Tam karanlıkta uyuyun.
  • Bu beze bakmak istiyorsanız D vitamini idealdir.
  • Kirlilik, özellikle de florür, epifize çok zarar vermektedir. Fazla florürden kurtulmanın bir yolu taze meyve, özellikle demirhindi yemektir.

Yaşam tarzınızı iyileştirin ve beyninizdeki bu küçük beze biraz dikkat etmeyi öğrenin. Çünkü o, sizin sağlığınız için çok şey yapmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.