Zinde ve Genç Bir Beyin İçin 6 Egzersiz

Egzersiz yapmak sadece beyninizin iyi durumda olmasını sağlamaz, aynı zamanda bizi iyi hissettiren serotonin hormonunu üretmeye de yardımcı olur. Bu 6 egzersizi deneyin!
Zinde ve Genç Bir Beyin İçin 6 Egzersiz

Son Güncelleme: 29 Mart, 2019

Zihniniz ve bedeniniz başa baş gider. Sonuçta, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”! Bu, beyin için de doğrudur. Bu, birkaç bilimsel çalışma tarafından da desteklenmiştir. Fiziksel egzersizin, daha sağlıklı bir beyine sahip olmamıza katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.

Buna ek olarak, düzenli fiziksel egzersiz, bilişsel gelişimin yanı sıra gelecekteki hastalıkları ve beynin yaşlanmasını önler. Ayrıca, felçlere, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı da etkilidir.

Egzersizin, beynin normalden daha fazla faaliyete sahip alanlarında yeni hücrelerin oluşumuna yardımcı olduğu da ortaya çıkmıştır. Beyninizi şekillendirmek ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak istiyorsanız aşağıdaki egzersizleri uygulayın:

Beyninizi iyi durumda tutacak 6 egzersiz

1. Ağırlık kaldırmak

beyin

Haftada bir kez ağırlık kaldırma rutini uygulamak, beyninizi iyi durumda tutmaya yardımcı olabilir. Bilim adamları, ağırlık kaldırmanın demanslı yaşlı yetişkinlerin beyinlerinde bulunan enflamatuvar bir molekül olan homosistein düzeyini düşürdüğünü doğruluyor.

Ağırlık kaldırma rutini egzersizin çok kapsamlı bir şeklidir. Beyin hücrelerini yenilemenin yanı sıra sırt kaslarını ve bisepsleri de sıkılaştırmaya yardımcı olur. Şınav aletlerini kullanmak için bir spor salonuna gidebilir veya kendi ağırlıklarınızı ayarlayarak ve evde bir egzersiz rutini tasarlayabilirsiniz.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: İp atlamanın 6 harika yararı

2. Dinç bir şekilde yürümek

Yürümenin, vücudun ve zihnin sağlıklı kalmasını sağlayan bir egzersiz olduğunu her zaman biliyoruz. Şimdi, Ageing In Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma, haftada üç kez en az 40 dakika yürüyüş yapmanın beyin bağlantısını önemli derecede geliştirdiğini ortaya koydu.

Bu fiziksel aktivite aynı zamanda bilişsel görevlerdeki performansı artırır ve yaşlanma ile gelen zihinsel kapasitenin azalmasıyla mücadele eder. Günlük egzersiz rutininize yürümeyi dahil etmeniz şiddetle tavsiye edilir, çünkü kardiyovasküler hastalıkları ve stresi de engeller.

3. Sörf yapmak

Araştırmacı Arthur Kramer, Illinois Üniversitesi Beckman Enstitüsü müdürü, dengenizi düşünmeniz ve tutmanız gereken herhangi bir fiziksel egzersizin beyniniz için iyi olduğunu keşfetti. Örneğin sörf, farkındalık duygusunu destekler. Vücudumuzun farklı bölümlerinin farkında olmak ve nerede olduklarını bilmekle ilgilidir.

Kişisel farkındalık, zihninizi kaslarda bulunan, kas duyu lifleri olarak bilinen reseptörler aracılığıyla çalıştırmaya iter. Kaslarınızın uzunluğunu ve esneme kapasitesini beyninize bildirirler.

4. Çocuklarla oynamak

Çocukken keyif aldığınız herhangi bir fiziksel aktiviteyi yapmak, çalışan hafızanızı harekete geçirir. Çalışan hafızanız, bilgileri önceliğine göre sıraya koyar, işler ve göz ardı etmeniz gereken konulardan uzak kalmanızı ve gerçekten önemli olana odaklanmanızı sağlar.

Ağaçlara tırmanmak, çıplak ayakla dolaşmak gibi fiziksel aktiviteler beyinde güçlü bir etkiye sahiptir. Hatta bu ikisini birleştirerek daha da iyi sonuçlar alabilirsiniz.

5. Dans etmek

Zihninizi şekillendirmeye yardımcı olan başka bir fiziksel egzersiz ise dans etmektir. Dans, sağlık ve mutluluk hormonları olarak bilinen endorfin ve serotonini salmaktadır. Ayrıca kortizol seviyelerini stabilize eder, bunun sonucu olarak doğal bir antidepresan ve duygudurum düzenleyicidir.

Ancak hepsi bu kadar da değil. Dans ayrıca, hipokampüsün (hafıza) hacim kaybetme sürecini geciktirmeye yardımcı olur ve zihinsel netliği korur. Ayrıca dansın zekayı önemli ölçüde artırdığı da ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, her yaştan insana yönelik en ılımlı fiziksel aktivite önerileri arasında yer almaktadır.

6. Eskrim oynamak

Eskrim, hızla hareket etmek, anında tepki vermek ve neredeyse milisaniyede karar almak zorunda olduğunuz bir spordur. Bütün bu davranışlar, yaşlanmanın şu etkilerini tersine çevirir:

  • Hafıza problemleri
  • Öğrenmede zorluk
  • Tepki verme süresi

Beyindeki ani tepkileri de tetikleyen diğer sporlar ise futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, hokey vs.dir. Bu fiziksel egzersiz formları beyninizi harekete geçirirken inanılmaz derecede etkilidir. Bunları günlük yaşamınıza dahil edin ve beyninizin iyi durumda olmasını sağlayın!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.