Bira Mayası: Sağlık Ve Güzellik İçin Nasıl Kullanılır

Bira mayası, özellikle de glüten parçalandığında ortaya çıkan bir üründür. Fermente edilmiş bir bileşendir.
Bira Mayası: Sağlık Ve Güzellik İçin Nasıl Kullanılır
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bira mayası, özellikle bira, şarap ve ekmek üretiminde fermantasyonda kullanılan bir mantardır. Bol miktarda vitamin (özellikle B kompleksi) ve protein içerir, bu nedenle saçlarınız ve genel sağlığınız için şaşırtıcı faydalar sağlayabilir.

Genellikle insanlar bira mayasını kapsül şeklinde takviye olarak tüketir. Bununla birlikte, bira mayasından faydalanmanın en iyi yolu, tadı harika olmasa da onu toz halinde tüketmektir.

Yoğurt, meyve suyu, smoothie, tahıl ve hatta salatalara ekleyip tüketebilirsiniz. Mutfakta bira mayanız bulunması halinde, haftada birkaç kere yemeklerinize az miktarda bu mayadan ekleyip bütün sunduklarından faydalanabilirsiniz.

bira mayası

Bira mayasındaki besin ögeleri, onun biyolojik açıdan yüksek değerlere sahip olduğu anlamına gelir; aslında, diğer birçok gıdadan, hatta etten bile daha fazla protein içerir.

B kompleks vitaminleri, bira mayasında bulun çok değerli bir diğer besin maddesidir. Bu vitamin grubu, vücudun besin maddelerini metabolize etmesi ve sinir ve bağışıklık sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması için hayati önem taşır. Aynı zamanda kolesterolü ideal seviyede tutmaya yardımcı olan yağ asitlerini içerir.

Bira mayasındaki diğer besin maddeleri:

  • Çinko
  • Kalsiyum
  • Krom
  • Demir
  • Potasyum
  • Lesitin
  • Karbonhidratlar

Bira mayası nasıl kullanılır

Bira mayasındaki besin ögelerinden yararlanabilmenin birçok yolu vardır.

Tırnaklarınız için

sağlıklı tırnaklar

Daha güçlü saçlar

Yüksek miktarda B1 ve B6 vitamini içermesi nedeniyle saçınıza olağanüstü bir parlaklık ve güç kazandırır. Bu vitaminler, saçınızın doğal yapısında bulunan keratini sağlıklı seviyelerde tutar ve istenmeyen saç dökülmelerini önleyerek yerine parlak ve yumuşacık saçlara sahip olmanızı sağlar.

Kolesterolü düşürür

kan hücreleri

trigliseridleri

Sağlıklı cilt

Bira mayası, vücudun kendi enzimini ve hormonlarını ideal miktarlarda üretmesi için ihtiyaç duyduğu enzimleri içerir. Ayrıca, biyotin içerir. Biyotin, doğal bir doku yenileştirici bileşene benzer, bu da onun yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Buna ek olarak, cildinizin genç ve sağlıklı görünmesini sağlayarak erken yaşlanmaya karşı koyar.

bağırsak florası

Bir lif ve probiyotik kaynağı olarak, bira mayası bağırsak florasını sağlıklı tutmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Sık sık tüketilmesi tavsiye edilir, özellikle de aç karnına başka herhangi bir yiyecek olmadan. Bu şekilde, sindirim sisteminizin bağırsak hareketlerini ve uygun sindirim için ihtiyacınız olan enzimatik işlevleri normalleştirmesine yardımcı olacaktır.

Gebelik

Bira mayasında yüksek düzeyde folik asit olması onu hamile kadınlar için çok değerli bir besin kaynağı yapar. Bebeğiniz için de çok besleyicidir. Tam olarak da bu yüzden emzirirken folik asit tüketmeniz ve çocuklarınıza takviye olarak vermeniz önerilir.

Kronik yorgunluk

yorgunluğa karşı bira mayası

baklagil

Sporcular her gün bira mayası tüketmeyi tercih ederler. Onlara ekstra enerji verir ve ne kadar yoğun bir gün geçirecek olsalar da günü tamamlamalarını sağlar.

Yine de, bira mayası sizin için çok iyi olsa da, mucize takviyeler diye bir şey olmadığını size hatırlatmak isteriz. Sağlıklı bir hayat yaşamanın en iyi yolu, vücudunuza ihtiyaç duyduğu besin maddelerini verebilecek, doğal ve taze gıdalardan oluşan, çeşitli ve dengeli bir beslenme planını takip etmektir.

İlginizi çekebilir ...
Tatlı Patates: 7 İyileştirici Ve Besleyici Özelliği
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Tatlı Patates: 7 İyileştirici Ve Besleyici Özelliği

Yer elması, tatlı patates olarak bilinen bir kök sebzedir ve lezzetlidir. Yemeklere özel bir dokunuş yapmak istediğinizde yer elması ekleyebilirsin...



  • Bekatorou, A., Psarianos, C., & Koutinas, A. A. (2006). Production of food grade yeasts. Food Technology and Biotechnology.
  • Pérez-Bibbins, B., Torrado-Agrasar, A., Salgado, J. M., Oliveira, R. P. de S., & Domínguez, J. M. (2015). Potential of lees from wine, beer and cider manufacturing as a source of economic nutrients: An overview. Waste Management. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2015.03.009
  • Lund, M. N., Hoff, S., Berner, T. S., Lametsch, R., & Andersen, M. L. (2012). Effect of pasteurization on the protein composition and oxidative stability of beer during storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf303044a

Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.