Böbreklerdeki Ağrı Neden Olur?
“Böbreklerdeki ağrı neden olur?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Söylememiz gereken ilk şey, bu organdaki ağrının yaygın bir şey olmadığıdır. Bu yüzden bu semptom her zaman ciddiye alınmalıdır.
Fakat böbreklerdeki ağrı ile ilgili söylenen birçok efsane vardır. En yaygın olanlarından biri, sırtınızı iyice kapatmamanız sebebiyle “vücudunuza soğuk almanız” ve bunun ağrıya sebep olmasıdır. Bu ve buna benzer diğer inanışlar yanlıştır.
Ek olarak, genelde insanlar rahatsızlık duyduğu bölgeyi tam olarak belirlemekte sıkıntı yaşar. Bazen kişi böbreğinin neden ağrıdığını merak eder, fakat ağrı aslında başka bir yerdedir.
Böbreklerdeki Ağrı Neden Olur?
Böbrekler vücutta yaşamsal fonksiyonları olan bir organdır. Basitçe, kanı temizlemekten ve kimyasal açıdan dengede tutmaktan sorumludurlar. Günde yaklaşık 190 litre kanı işler ve 2 litre atığı yok eder.
Böbrekler karnın arkasında, omurganın her iki tarafındaki kaburgaların hemen altında bulunur. Bu organ ağrıdığında, kişi sırtın orta kısmında veya yan bölgelerde bir his yaşar. Bazen sadece tek taraf ağrır. Fakat, bütün sırt ağrıları böbrek ağrısından kaynaklanmaz.
Çoğu böbrek hastalığı aşırı ilerlemeden önce fark edilmez. Böbrek ağrısının sebepleri böbrek taşlarından, böbrek kanserine kadar uzanır. Aşağıda bu rahatsız edici ağrının bazı yaygın sebeplerinden bahsedeceğiz.
Böbreklerdeki Ağrı: Böbrek Taşı
“Nefrolityaz” veya “ürolityaz” olarak da bilinen böbrek taşı yoğun bir renal ağrıya veya kalın bağırsak ağrısına sebep olur. Ürindeki maddelerin birikmesinden oluşur. Bu taş bazen kum kadar küçüktür, bazen ise inci tanesi büyüklüğüne erişebilir.
Taşlar çok küçük olduğunda, idrar yolunda rahatça dolaşırlar ve vücut genelde herhangi bir semptom olmadan geçişlerine izin verir. Fakat, taş büyük olduğunda dalgalar halinde gelen yoğun bir ağrıya sebep olur ve kişi genellikle hareket ettikçe kötüleşen bu ağrıyı sırtında veya alt karın bölgesinde hisseder.
Genellikle ağrı tek bir tarafta yaşanır. Fakat zaman geçtikçe bu ağrı kasıklara ve genital bölgeye inebilir. Hiçbir pozisyon bu ağrıyı rahatlatmaz ve genellikle bu ağrı ile birlikte mide bulantısı, kusma ve idrar yaparken kaşıntı ve yanma görülür.
Enfeksiyon
Böbreklerin ağrımasının bir diğer sebebi enfeksiyon olabilir. Genellikle, enfeksiyon üretrada veya idrar kesesinde başlar ve böbreklere ulaşır. Bu organlarda kalıcı hasara sebep olabilir veya kana karışabilir ve bunlar da hayatı tehdit edicidir.
Semptomlardan bazıları yoğun ve sürekli sırt ağrısı ve idrar çıkışının acı verici ve yanma hissi ile olmasıdır. Kişinin sık sık tuvalete gitme ihtiyacı olur ve idrar çok keskin bir kokuya sahiptir. Ek olarak mide bulantısı, kusma, ateş veya üşüme de yaygındır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kadınlarda Böbrek Enfeksiyonunun Belirtileri
Polikistik Böbrek Rahatsızlığı veya Kistler
Böbrek kisti belli bir boyuta oluşana kadar hiçbir semptom göstermeyebilir. Bu olduğunda, yoğun bir sırt ağrısı veya sırtın alt, yan taraflarında ağrı görülür. Ayrıca, kişinin baş ağrısı yaşaması ve idrarında kan görülmesi de yaygındır.
Polikistik böbrek rahatsızlığı kistlerin gruplar halinde büyüdüğü ve vücudun düzgün fonksiyonunu engelleyen genetik bir durumdur. Sırtta ve yan bölümlerinde ağrıya, böbrek taşlarına ve sık sık enfeksiyon yaşamaya sebep olur.
Bu yazımızı da okuyun: Beslenme ve Böbrek Yetmezliği: Bilmeniz Gereken Her Şey
Böbrek Ağrısının Diğer Sebepleri
Ayrıca böbrekler, idrarın birikmesinden ötürü oluşan böbrek enflamasyonu olan hidronefroz sebebiyle de ağrıyor olabilir. Yoğun sırt ağrısına, idrarda kana ve ateşe sebep olur. Bu ağrı renal ven trombozundan (RVT) dolayı da görülüyor olabilir. Bu, sırtta, kaburganın alt kısmında ve kalçalarda ağrıya yol açan ciddi bir problemdir.
Yaralanmalar, darbeler ve hamilelik de böbreklerdeki ağrıya sebep olabilir. Hamilelikte, hamile kadının karın bölgesindeki ağırlıktan dolayı meydana gelen omurgasal değişimden kaynaklanır. Hematüri (idrarda kan) eşliğinde görülen sırtın ve karnın tek bir tarafındaki ağrı ise böbrek kanserinin işaretçisi olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Doublet, J. D. (2017). Pielonefritis no complicadas y complicadas del adulto: diagnóstico y tratamiento. EMC-Urología, 49(1), 1-14. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1761331016819933
- Duquesne, I., Roux, S., & Peyromaure, M. (2023). Quistes renales simples: diagnóstico y tratamiento. EMC-Urología, 55(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1761331023477067
- Quiroga Matamoros, W., Rangel, J. I., Godoy Pérez, G. F., Fernández, F., Camargo Zuluaga, P., Pérez Garavito, C. P., & Orrego Rojas, P. A. (2021). Guías carcinoma de células renales (SCU-2020). Revista Urología Colombiana, 30(1), 080-086. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0041-1726077
- Orquera Ayala, N. C., Ortiz Roncallo, L. M., Murgueytio Salazar, M. E., & Villalba Paredes, E. (2020). Clasificación de hidronefrosis congénita. RECIAMUC, 4(4), 22-34. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/567
- Pereira-Arias, J. G., Gamarra-Quintanilla, M., Urdaneta-Salegui, L. F., Mora-Christian, J. A., Sánchez-Vazquez, A., Astobieta-Odriozola, A., & Ibarluzea-González, G. (2017). Estado actual de la litotricia extracorpórea por ondas de choque en la litiasis urinaria. Archivos Españoles de Urología, 70(2), 263-287. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5877783
- Pérez Cruz, C. A., Flores Mata, A. G., González Vergara, C., & Hidalgo Pérez, L. (2022). Trombosis de la arteria renal. Acta médica Grupo Ángeles, 20(1), 108-110. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1870-72032022000100108&script=sci_arttext
- Sethi, S., De Vriese, A. S., & Fervenza, F. C. (2022). Acute glomerulonephritis. The Lancet, 399(10335), 1646-1663. https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(22)00461-5/abstract