Aç Karnına Zencefil Suyu İçmenin 7 Faydası
Zencefil suyu, yüksek temel besin ögeleri ve birçok farklı sağlık problemine iyi gelen güçlü bileşikleri sayesinde, yüzyıllardır kullanılan doğal bir üründür.
Zencefil, bazı kültürlerde sık sık mutfakta kullanılır, fakat aynı zamanda çeşitli doğal reçetelerin de vazgeçilmez bir bileşenidir. Buna ek olarak, zencefil, ağrı kesici ve anti-emflamatuar özelliklere sahiptir.
Yüksek antioksidan konsantrasyonu sayesinde zencefil, hücrelerin zarar görmesini engeller ve toksinleri yok eder.
Zencefili beslenme düzenimize çeşitli yöntemlerle dahil edebiliriz. Ayrıca, aç karnına tüketildiği zaman çok daha faydalıdır.
Bu makalemizde, zencefil suyu içmenin 7 faydasından bahsediyoruz. Ayrıca, yazının sonunda her gün tüketebileceğiniz basit bir tarif paylaşacağız.
1. Kan dolaşımını arttırır
Aç karnına zencefil suyu içmek, kan dolaşımını arttıran sağlıklı bir alışkanlıktır. İçeriğinde bulunan magnezyum, çinko ve potasyum dolaşım sisteminde problemlere neden olan iltihaplanmalara karşı savaşır. Ayrıca, atar damarlardaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
2. Sağlıklı sindirimi teşvik eder
Her sabah zencefil suyu tüketen insanlar hazımsızlık ve kabızlık problemlerini, genele kıyasla daha az yaşama eğilimindedirler. Çünkü zencefil, bağırsaklardaki atıklardan kurtulmayı kolaylaştıran bir besin maddesi olan lif içerir.
Zencefil, mide asitlerinin artmasını ve bağırsakta gaz birikmesini kontrol altına almaya yardımcı olur.
3. Su toplanmasına iyi gelir
Zencefil suyunun idrar söktürücü ve anti-emflamatuar özellikleri, onu ödemle başa çıkmak için doğal ve sağlıklı bir seçenek haline getirir. Günlük tüketimi, dokulardaki sıvı birikimini ortadan kaldırır.
4. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Zencefil suyunu günlük olarak tüketmek, vücudunuzun bağışıklık tepkisini artıran besin maddelerini elde etmenin kolay bir yoludur.
Bu sağlıklı alışkanlık, mikroorganizmaların ve bakterilerin zararlı etkilerine karşı koyan antikorların üretimini teşvik ederek, vücut savunmanızı iyileştirmenize yardımcı olur.
Zencefil suyunu aç karnına içmek aşağıdakileri önleyebilir:
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Öksürük ve soğuk algınlığı
- Grip
- Vajinal enfeksiyonlar
- Doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıkları
Ayrıca bakınız: Vajinal Enfeksiyonlar: Türleri ve Sebepleri
5. Eklem ağrılarını hafifletir
Zencefil, yüzlerce yıldır kas ve eklem ağrısı için doğal bir reçete olarak kullanılmıştır. Başlıca bileşeni olan gingerol, ağrıyı hafifleten anti-enflamatuar ve ağrı kesici etkilere sahiptir.
6. Kramp oluşumunu önlemeye yardımcı olur
Kas kramplarına eğilimi olan kişilerin zencefil suyu içmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni, vücudun elektrolit seviyesini düzenleyen ve bu tür tepkileri önleyen çok miktarda mineral içeriyor olmasıdır.
7. Erken yaşlanmayı önler
Yüksek antioksidan, vitamin ve mineral içerikleri sayesinde, zencefil suyu, serbest radikallerin dokularınız üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek için mükemmel bir içecektir.
Bu maddeler hücre hasarını engeller ve kanser, Alzheimer ve eklem iltihabı gibi kronik hastalıkları önler. Çünkü zencefil vücudunuza detoks uygulamaya yardımcı olur, etkileri cildinizin sağlığına da fayda sağlar.
Evde zencefil suyu nasıl yapılır?
Zencefil suyunu hazırlamak çok basittir ve pahalı ya da elde edilmesi zor herhangi bir bileşen gerektirmez. Tüm yapmanız gereken bu avantajlardan yararlanmak için günde birkaç dakikanızı ayırmaktır.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil kökü (10 g)
- 3 bardak su (750 ml)
- ½ limon suyu
- 1 çorba kaşığı organik bal (25 g)
Yapılışı
- Önce bir çorba kaşığı elde edene kadar zencefil kökünü rendeleyin. Ardından, üç bardak suyla birlikte tencereye ekleyin.
- Sonra, kaynama noktasına getirin ve limon suyunu eklemeden önce 15 dk düşük ısıda kaynamasına izin verin.
- Ardından,ocaktan alın,soğumasına izin verin ve tatlandırmak için bir çorba kaşığı bal ile servis yapın.
- Aç karnına bir bardak için ve isteğinize göre bunu günde üç kez tekrarlayın.
Artık zencefilin vücudunuz için ne kadar iyi olduğunu biliyorsunuz, kendinizi sağlıklı hissediyor olsanız bile sık sık tüketmeyi denemelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.
- Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaborací on de condimento en polvo, infusí on filtrante y aromatizante para quema directa. Revista Politècnica.
- Siedentopp, U. (2008). El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)72011-8
- Bode, Anne. Dong, Zigang. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7: The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
- NCBI. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
- Singletary, K. Ginger. http://herbanatura.mk/ref/gumbir/gumbir-koristi%20za%20zdravjeto.pdf