Boşanmanın Üstesinden Gelmek İçin Önemli İpuçları

Herkes boşandıktan sonra bir gün gözünü açıp tüm acıları geride bıraktığını hayal eder. Ancak her şeyde olduğu gibi kişi sonunda boşanmanın üstesinden gelebilmek için zamana ihtiyaç duyar. 
Boşanmanın Üstesinden Gelmek İçin Önemli İpuçları
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Herkes evliliğinin sonsuza dek süreceğini düşünerek evlenir. Bu nedenle boşandıktan sonra, “başarısızlığı” kabullenmek oldukça zordur. Boşanmayı istemeniz veya istememeniz önemli değildir. Boşanma, bir rüyanın sembolik anlamda sonudur ve bu nedenle acı verir. Boşanmanın üstesinden gelmek hiçbir zaman basit değildir ve iyileşmek zaman alacaktır.

Bir ilişkiyi bitirirken ortaya çıkan karmaşanın seviyesi, ilişkinin önemine, iki kişiyi bağlayan bağların köklerinin derinde olup olmamasına bağlıdır. Ayrıca beraber olunan zaman, ilişkinin kalitesi, iki kişinin birbirine duyduğu bağlılık ve çocuk, hayvan, mal v.b. ortaklıklar gibi faktörlere de bağlıdır.

İyileşmenizde yaşınız, durumunuz ve sosyal ilişkileriniz bile rol oynayacaktır. Birbirinizle olan bağlarınız ne kadar fazlaysa onları çözmeniz o kadar zor olacaktır. Aynı şey başka herhangi bir ilişki için de geçerlidir.

Gördüğünüz gibi boşanmanın üstesinden gelmek için mucizevi bir çözüm yoktur. Bunu aklınızda tutun. Şimdi size yardımcı olabilecek genel birkaç ipucu vereceğiz.

Boşanmanın üstesinden gelmek

Bilim ne diyor?

ortadan ikiye ayrılmış çift resmi

Duygusal bir ayrılığın kabullenme dönemi ve sonrasında gelen boşanma çifte bağlıdır. Bu dönem daha uzun ya da daha kısa sürebilir, ucuza veya pahalıya mal olabilir.

İnsanların duygularını ölçmek zor olsa da, hem de boşanma sürecini hem de boşanmanın üstesinden gelmek için ne kadar zaman gerektiğini anlamaya çalışan sosyal bilimciler vardır.

New York’ta Binghampton Üniversitesinde yapılan bazı çalışmalar, pek çok kişinin boşanmayı, ayrılıktan sonraki 6 ay ile 2 yıl arasında atlattığını gösteriyor. Bu araştırmaya göre kadınlar duygusal etkileri daha şiddetli bir şekilde yaşıyor ancak erkeklere göre daha hızlı iyileşiyorlar. Hatta erkekler bir ayrılığı tamamıyla atlatmakta daha çok zorlanıyorlar.

Bu çalışmada boşanmanın üstesinden gelme sürecinin 6 aşamasının olduğundan bahsediliyor:

  1. Depresyon ve kişilerin birbirine duyduğu öfkenin birbirine karışması ve ayrılıkla ilgili anksiyete anları.
  2. Değişim ve belirsizlik nedeniyle ortaya çıkan yönelim kaybı (dezoryantasyon).
  3. Acı ve üzüntü, kişinin sahip olabileceği değerli şeyle ilgili ağıtı.
  4. Derin düşünme. Evliliğin neden yolunda gitmediğini anlamaya çalışarak sebepler ve açıklamalar aramak.
  5. Asimilasyon. Bu aşamada boşanmayı kabullenmeye ve geçmişle bağları koparmaya başlarsınız.
  6. Açılış. Bu, sonunda boşanmanın üstesinden gelip yeni insanlarla tanışmaya hazır olduğunuz andır. Kızgınlık duymadan, geçmişte takılı kalmadan geleceğe bakmaya başlarsınız.

Boşanmanın üstesinden gelmek için ipuçları

kadın dost dertleşme boşanmanın üstesinden gelmek

Kabullenme sürecinde, duyguların doğru yönetilmesi kendinize duyduğunuz saygı, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeniz, olgunluk ve karar verme açısından faydalı olabilir.

Ne yapılmalı

Birinden boşandığınızda, değerli bir destek sistemini ve bağlantıyı kaybetmiş olursunuz. Ne kadar kendi kendinize yetebilen biri olsanız da, boşanmak, kendinizden bir parçayı kaybetmek gibidir.

Boşanmanın üstesinden daha iyi bir şekilde gelebilmek için takip edebileceğiniz pek çok adım vardır:

  • Birine hislerinizden bahsedin.
  • Sizi anlayabileceğini düşündüğünüz birinden yardım alın. Duygularınızı veya üzüntünüzü bastırmayın ve onları maskelemeye çalışmayın. Eğer samimi ve objektif bir şekilde konuşursanız, yakında bu durumla baş etmenize yardımcı olacak cevapları bulacaksınız.
  • Anlatabileceğiniz pozitif bir hikaye bulun. Sürekli ayrılıktan, reddedilmeden ve mutluluğunuzu nasıl kaybettiğinizden bahsederseniz, iyileşme süreciniz yavaşlayacaktır. Ancak kişisel tarihinize bakmak için pozitif bir yaklaşım ararsanız, daha hızlı iyileşeceksiniz. Geçmişteki ilişkilerinizden ve sonrasında gelen ayrılıklardan dersler çıkarın. Çıkardığınız herhangi bir kişisel ders, geleceğiniz açısından iyi bir derstir.
  • Kendinizi bulun. Ayrıldığınızda kaybettiğinizi düşündüğünüz tarafınıza odaklanmayın. Yerine kendinizi yeniden tanımlayın ve ilişkilerinize rağmen kimliğinizi inşa edin.
  • Geçmişteki ilişkileriniz için kurban ettiğiniz kısımlarınızı iyileştirin. Kendinizi partneriniz olmadan eksik biri gibi değil de, eksiksiz biriymiş gibi görmeye başlayın.
  • Kendi yolunuzu bulun. Arayın ve ilginizi çeken her şeye yaklaşın. Hedefler ve bu hedeflere ulaşmanıza yardım edecek yollar belirleyin ve o rotayı takip edin. Kendinizi o rotada giderken bulduğunuzda, kendinizle ve yeni insanlarla bağlantı kurun.

Ne yapılmamalı

yağmurlu araba camından bakan kadın

Kendinizi izole etmeyin ve ayrılığınızla ilgili duygularınızı dışa vurmakta tereddüt etmeyin. Böylece sonunda göstereceğiniz kabulleniş daha dayanılabilir olacak.

Terapist Susan Pease’e göre kaçınmanız gereken durumlar ve davranışlar şöyle:

  • Kendinizi izole etmeyin veya duygularınızı kendinize saklamayın. Yardım arayın ve nasıl hissettiğinizi paylaşmayı deneyin.
  • Ancak başkalarından, ne yapmanız gerektiğini söylemelerini beklemeyin. Evet başka insanlarla konuşmalısınız ancak unutmayın eninde sonunda çözümü kendiniz bulacaksınız.
  • Ayrıca iyileşmenin spontane bir şekilde gerçekleşmesini beklemeyin. Boşanmanın üstesinden gelmek için harekete geçin.
  • Bunun yanında, kendinizi iyi hissetmiyorken iyiymiş gibi numara yapmayın. Kötü hissettiğiniz için kendinizi kötü hissetmeyin. Kızgın ve üzgün hissetmek normaldir. Bunu iyileşme sürecinizin bir parçası olarak kabul edin.
  • Son olarak mükemmeliyetçi olmayın ve hata yapmadığınızı düşünmeyin. Bir ilişkide iki taraf vardır ve iki taraf da hatalar yapar. Kendi hatalarınızı kabullenin ama kendinizi suçlayarak ve suçlu hissederek çok fazla zaman harcamayın. Bunu bir öğrenme deneyimi olarak görün.

Bazı uzmanlar, boşanmanın üstesinden gelmesi iki yıl veya daha fazla süren kişilerin, bu süreçte, yapmamaları gereken bir veya birden fazla şey yaptıklarına inanıyor.

Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz her şeyi aklınızda tutun ve acınızın üstesinden gelebilmek için kendinize zaman verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Morris, C. E. (2015). The Breakup Project: Using Evolutionary Theory to Predict and Interpret Responses to Romantic Relationship Dissolution.
  • Larson, G. M., & Sbarra, D. A. (2015). Participating in research on romantic breakups promotes emotional recovery via changes in self-concept clarity. Social Psychological and Personality Science, 6(4), 399-406.
  • Gadoua, S. P. (2007). Contemplating divorce: A step-by-step guide to deciding whether to stay or go. New Harbinger Publications.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.