4 Kolay Öneri İle Sigarayı Bırakmak
Sigarayı bırakmak zor bir süreçtir ve herkes bununla biraz farklı şekilde başa çıkar. Kademeli bırakanlar, ileri-geri gidenler, tek seferde bırakabilenler ve “şok politikası” uygulayıp bir daha sigaraya dokunmayan insanlar vardır.
Bunu yapmak kolay bir şey değil. Sigarayı bırakmak güçlü bir azimden daha fazlasını gerektirir. Sağlıklı bir hayat yaşamak için net bir arzuya ve takip edebileceğimiz daha iyi alışkanlıklara ihtiyacımız var.
Ayrıca çevremizin desteğini de almamız gerekir. Bir sigara yakmak için bizi tetikleyen şeyleri kontrol altına almayı öğrenmemiz çok yararlı olur.
Sigarayı bırakmak bize sadece daha iyi bir sağlık kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda yaşam kalitemizi geliştirmek için yardımcı olur ve refah hissi verir.
Bu, çabaya kesinlikle değer.
Sigarayı bırakmak için öneriler
Sigarayı bırakmak için karar verirken, akılda tutulması gereken birkaç şey vardır. Hatırlaması önemli olan şeylerden biri de beynimizin almaya alışık olduğu nikotin dozunu özleyeceğidir.
Nikotin yokluğunda, vücudumuz yoksunluk belirtileri geliştirmeye başlayacaktır. Aslında, bu bir sigara içtikten sadece 20 dakika sonra başlayan bir şeydir.
Tüm sigara içenler sabah ilk uyanma anından sonra 7 ila 9 saatleri arasında sigara içmemenin günün en kritik anlarını oluşturduğunu bilir.
Fiziksel değişiklikler ortada: kalp atışlarında hızlanma ve kan basıncında artma, ağızda kuruluk, anksiyete ve yemek yeme ihtiyacı.
Sigarayı bıraktıktan sonraki gün vücuttaki karbonmonoksit ve nikotin düzeyleri azalacaktır.
İşte bu zamanda beyniniz kalp ve akciğerlerde tütünün yarattığı zararı değiştirmek için emir vermeye başlar.
İlk üç hafta boyunca değişimleri daha belirgin şekilde fark edersiniz. Hiç şüphesiz, bu en karmaşık zamandır ve bu süre içinde beslenme alışkanlıklarınıza çok dikkat etmelisiniz.
Gelin sigarayı bırakmak için 4 öneriye bakalım:
1. 1 ay boyunca sabahları kahve içmekten uzak durun
Kafein tütün arzusunu uyarır. Kaçınılması kolay olmayan doğal bir aktive edicidir, en azından geri çekilme ile mücadele ettiğiniz ilk aylarda önemlidir.
İşte kahve yerine tüketebileceğiniz bazı faydalı içecekler:
- Tarçın çayı
- Meyan kökü infüzyonu
- Zencefil çayı
- Çarkıfelek infüzyonu
Bu süreçte ayrıca C vitamini alımınızı artırmalısınız. Bu akciğerlerinizi arındırmak için gereklidir. Bunu çilek, portakal, kivi, mango gibi meyvelerle lezzetli smoothieler hazırlamak için bir bahane olarak kullanın…
2. Tam tahıllı gıdalar sigarayı bırakmak için gereklidir
Sigarayı bıraktığınız zaman, kanınızdaki glukoz seviyelerini azaltırsınız. Bu küçük miktardaki hipoglisemi; stres ve rahatsızlık hissi verir.
Tatlı yeme gibi hata yaparsanız, tütün içmek için güçlü bir arzu oluşturabilirsiniz. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler tüketmek çok önemlidir.
Tam tahıllarla dolu bir beslenme programı uygulamanın size mükemmel sonuçlar vereceğini bilmekten mutlu olacaksınız. Değişikliği hem ruh halinizde, hem de tatmin olma duyunuzda fark edeceksiniz ve her şeyden öte vücudunuzun hipoglisemi çekmediğini göreceksiniz.
Burada diyetinize eklemeniz gereken tahılları bulabilirsiniz:
- Yulaf
- Karabuğday
- Çavdar
- Esmer pirinç
- Kırmızı pirinç
- Keten tohumu
3. Rahatlamanıza yardımcı yiyecekleri seçin
Bu kulağa garip gelebilir, ama rahatlatıcı ve tütünden çekilme belirtilerini hafifletme yeteneğine sahip gıdalar vardır.
Ayrıca okuyun: Sigarayı kesin olarak bırakma kılavuzu
Beslenme uzmanları bunlara “zen gıdalar” adını veriyor. Bunun en iyi isim olmadığını biliyoruz, ama bu gıdaları tüketmek akıllıca yemek yemek ve bizi iyi hissettiren şeyleri seçmek anlamına geliyor.
İşte bazı harika zen gıdaların bir listesi:
- Balkabağı çorbası
- Fırında limonlu hindi
- Beyaz balık
- Sebzeler (brokoli, çiğ soğan, şalgam, havuç, pırasa, biber, kereviz, pazı)
- Fındık
- Muz
- Sarımsak
- Bira mayası
Sigarayı bırakırken, toksinleri ortadan kaldırmak ve vücudunuzu nemli tutmak için bol sıvı içmek son derece önemlidir.
Kesinlikle dikkate değer ev yapımı harika bazı çareler vardır.
Bizden çok basit bir tavsiye:
- Bir çorba kaşığı bal ile ılık bir bardak su içiniz. Bu çözüm, antibakteriyel bir temizleyicidir ve vücudun savunma mekanizmalarını yükseltir, size enerji verir, akciğerleriniz için çok yararlıdır ve aynı zamanda rahatlatır ve tatmin duygusu verir. Bunu günde iki kez yapın. Bu hiçbir maliyeti olmayan ve kişiye kendini iyi hissettiren çok basit bir hiledir.
Sonuç olarak, bu önerinin sadece tutarlı olursanız işe yarayacağını ve sigarayı bırakmak için ne kadar önemli olduğunu hatırlayın.
Ayrıca yeni bir spor ya da hobi edinmenizi öneririz. Yeni bir oyalanma yoluna sahip olursanız bunlar ilginizi tütünden uzaklaştıracaktır. Bunu yapmak için bir kursa gidebilirsiniz, yüzmeye, egzersize ya da dans derslerine gitmeye başlayabilirsiniz.
Bu çabaya kesinlikle değer.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Thoracic Society. [Internet]. Abstinencia y recaída en el tabaquismo. 2013. Disponible en: https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/spanish/withdrawal-and-relapse-from-tobacco-use.pdf
- Campos Vásquez, N. Alimentación para superar el tabaquismo. Rev Costarr Salud Pública 2014; 24: 63 – 66
- Lara-Rivas, G., Ramírez-Venegas, A., Sansores-Martínez, R., Espinosa, A.M. y Regalado-Pineda, J. Indicadores de síntomas de abstinencia en un grupo de fumadores mexicanos. Salud Pública de México, 2007; 49(2): 257 – 262.
- Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica. [Internet]. Te ayudamos a dejar de fumar. 2016. Disponible en: http://www.codajic.org/sites/www.codajic.org/files/Te%20ayudamos%20a%20Dejar%20de%20fumar.pdf