Bu 6 Doğal Çözüm Sayesinde Diş Plakları ile Savaşın
Diş plakları, gıda parçacıkları, şeker, tükürük ve mikroplardan kaynaklanır. İstenmeyen tartar oluşana kadar diş üzerinde kalabilir. Dişlerimize verdiği bakımsız ve kirli görünüm nedeniyle estetik bir sorun olarak kabul edilir. Dolayısıyla, doktorunuzu ziyaret etmeden de diş plaklarını azaltabilirsiniz.
Bununla birlikte, estetikten öte, enfeksiyonlara, kokuya ve diş sağlığımızı etkileyebilecek diğer semptomlara neden olabilecek bir sorundur. Neyse ki, ilişkili herhangi bir komplikasyona gerek olmadan, diş plaklarını azaltmak için aşağıdaki doğal çözümleri aklınızda tutabilirsiniz.
Bu fırsatı kaçırmayın. Aynı zamanda normal fırçalama alışkanlığınıza ek olarak kullanmakta tereddüt etmenize gerek yoktur. Diş plakları, dişlerin minesi üzerinde oluşan sarı bir artık katmantır. Bu bulaşıcı mikroorganizmaların büyümesine yardımcı olur. Bununla birlikte, uygun ağız hijyeni için diş plaklarını azaltmak önemlidir.
1. Ceviz Ağacı Kabuğu Çayı
Ceviz ağacı kabuğu çayı, mikrobik ve beyazlatıcı etkileri sayesinde artıkları yok etmeye ve diş plağını azaltmaya yardımcı olabilir. Ana maddeleri bakteri üremesini durdurur ve zamanla bazı gıdaların neden olduğu sarı lekeleri en aza indirir.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı ceviz ağacı kabuğu (5 gr)
- 1/2 bardak su (125 ml)
Hazırlık
- Ceviz ağacı kabuğunu yarım bardak kaynar suya ekleyin, bekletin.
Bu nasıl kullanılır?
- Çayı süzün. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalayın.
Şu da ilginizi çekebilir: Bruksizm (Diş Gıcırdatması) için Ev Yapımı Çözümler
2. Ceviz kabuğu çayı
Ceviz kabuklarının özellikleri dişlerinizi temizlemeye yardımcı olur, bu nedenle plak oluşumunu ve sarı lekeleri azaltır.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 mi)
- Ceviz kabuğu
Hazırlık
- İlk önce bir bardak suyu kaynatın ve kaynamaya başlayınca ceviz kabuğunu ekleyin.
- Ardından ateşin üzerinde 5 dakika bırakın ve bu süre geçince alın.
- Sonra soğuyana kadar bekletin.
Bu nasıl kullanılır?
- Diş fırçasını çay içine daldırıp dişlerinizi 3 dakika boyunca fırçalayın.
- Bu tedaviyi günde iki kez, her gün tekrarlayın.
3. Hindistan cevizi yağı ve nane yağı
Hindistan cevizi yağı, bileşimi nedeniyle, dişin minesini bozan bakterilerin ve diğer artıkların temizlenmesine yardımcı olan % 100 doğal bir diş macunudur. Diş plakları ile savaşabilir. Bu durumda, antimikrobiyal ve beyazlatıcı etkilerini arttırmak için onu biraz nane yağı ile birleştirebiliriz.
Malzemeler
- 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı (30 g)
- 1/2 çay kaşığı nane yağı (2 g)
Hazırlık
- Hindistan cevizi yağını bir kaba koyun ve nane yağı ile karıştırın.
Bu nasıl kullanılır?
- Diş fırçanıza az miktarda koyun ve normal şekilde fırçalayın.
- Günde iki defa, her gün kullanın.
4. Elma sirkesi
Yüksek miktarda organik asitler ve antimikrobiyal bileşenleri nedeniyle, elma sirkesi ağzınızın pH seviyesini düzenlemek için mükemmel bir malzemedir. Ayrıca, diş plakasını azaltmaya yardımcı olur.
Malzemeler
- 1/4 bardak elma sirkesi (62 ml)
- 1/2 bardak su (125 ml)
Hazırlık
- Elma sirkesini yarım bardak ılık suyla inceltin.
Bu nasıl kullanılır?
- Sabah ve yatmadan önce ağzınızı bu sıvı ile çalkalayın.
- Her gün tekrar edin.
5. Bira mayası ve tuz
Biraz bira mayasını tuzla karıştırarak doğal bir diş macunu elde edebiliriz. Bu diş macunu dişlerimizin yüzeyinde plak oluşturan bakteri ve kalıntıları yok eder.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı bira mayası (10 g)
- 1/2 çay kaşığı tuz (2 g)
- Su (gerekli miktarda)
Hazırlık
- Mayayı bir kaba ekleyin ve tuz ile karıştırın.
- Macun kıvamına gelene kadar malzemeyi biraz su ile nemlendirin.
Bu nasıl kullanılır?
- Diş fırçanızı bu karışıma batırın ve dişlerinizi fırçalayın.
- 3 dakika bekletin ve süre geçince durulayın.
- Her gün günde iki defa kullanın.
Bu yazımıza da bir göz atın: 3 Ev Yapımı Diş Ağrısı Tedavisini Deneyin
6. Ayçiçeği tohumu çayı
Ayçiçeği çekirdeği, içerdiği antioksidan ve besin maddelerinden dolayı plak ve ağız kokusunu tedavi etmek için mükemmel ve sağlıklı bir yöntemdir.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 mi)
- 1 çorba kaşığı ayçekirdeği tohumu (yaklaşık 15 tohum)
- 1/2 çorba kaşığı ıhlamur çiçeği (5 g)
Hazırlık
- Suyu kaynatın ve ayçiçeği tohumlarını ve ıhlamur çiçeklerini ekleyin.
- Ateşi kısın ve 2 ya da 3 dakika daha bekletin.
- Ateşten alın ve soğuyana kadar bekletin.
Bu nasıl kullanılır?
- Sıvıyı süzün ve günde 3 kez durulama için kullanın.
Dişlerinizin fırçalamanıza rağmen kirli ve bakımsız gözüktüklerini fark ettiniz mi? Diş plakları göstergeleri varsa, anlattığımız tariflerden birini yapın ve kurtulmak zorlaşmadan önce plakla savaşın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rosan, B., & Lamont, R. J. (2000). Dental plaque formation. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(00)01316-2
- Lim, T. K. (2012). Juglans regia. In Edible Medicinal And Non Medicinal Plants. https://doi.org/10.1007/978-94-007-2534-8_4
- Preedy, V. V., Ross Watson, R., & Vinood, P. (2011). Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/C2009-0-01960-6
- DebMandal, M., & Mandal, S. (2011). Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): In health promotion and disease prevention. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine. https://doi.org/10.1016/S1995-7645(11)60078-3
- Axe, A. S., Varghese, R., Bosma, M., Kitson, N., & Bradshaw, D. J. (2016). Dental health professional recommendation and consumer habits in denture cleansing. Journal of Prosthetic Dentistry. https://doi.org/10.1016/j.prosdent.2015.08.007
- Wang, X., Cheng, C., Ge, C., Wang, B., & Gan, Y. H. (2016). Consumption of baked nuts or seeds reduces dental plaque acidogenicity after sucrose challenge. American Journal of Dentistry.