Kalsiyum Almak İçin Bu Tohumları Daha Fazla Tüketin
Susam yağında süt ürünlerindekinden çok daha fazla kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz? Benzer tohumlarla çok daha kaliteli kalsiyum almanız mümkün.
Her ne kadar süt ve süt ürünlerini tek kalsiyum kaynağı olarak düşünmeye alışık olsak da, sütten gelen kalsiyumdan tam anlamıyla gerçekten faydalanabiliyor muyuz?
Beslenme uzmanlarının da belirttiği gibi süt ve süt ürünlerinin içinde magnezyum olmaması kalsiyumun da kemiklere yeterli şekilde bağlanamamasına yol açıyor.
Ayrıca çoğu kişinin laktoz intoleransından muzdarip olduğunu da unutmamalıyız, çünkü bu hayvansal enzim vücudumuzda her zaman düzgün şekilde işlenemez.
Peki, bu konuda ne yapabiliriz?
Kadınlar kemikleri için bu takviye dozlarına daha çok ihtiyaç duyduğuna göre, beslenmenize daha fazla kalsiyum eklemenin ilginç bir alternatifi olan tohumlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Ayrıca bakınız: Bolca Kalsiyum İçeren Bitki Kökenli Gıdalar
Kalsiyum takviyesi görevi gören tohumlar
1. Yabani Hardal Tohumu
Yabani hardal tohumunu aktarlardan satın alabilirsiniz. İçerdikleri kalsiyum yüzdesi aşağıda verdiğimiz listedeki tüm gıdalar arasında en yükseğidir. Herkes için faydalıdır ve hiçbir yan etkisi bulunmaz.
- Yabani hardal tohumları vitamin, tanin ve antioksidan deposudur.
- Tüketmeden önce 10 dakika boyunca kaynatın. Güzel bir tatları vardır ve bu tohumlarla lezzetli çaylar yapabilir ve hatta birçok yemeğinize katabilirsiniz. Aslında en çok hardal ile karıştırılarak tüketilirler.
- Enfeksiyon ve hatta ses kaybı gibi boğaz problemlerinde de etkili olurlar.
2. Susam Tohumu
En fazla kalsiyum içeren ikinci tohumdur, ancak unutmayın, bu tohumdan fayda almak için her zaman çiğ olarak tüketmelisiniz.
- Susam tohumları kalsiyum ve demir deposudur. Küçük boyutlarına aldanmayın, çünkü günlük yaşantınızda sağlığınızı korumak ve doğal vitamin ve minerallerden faydalanmak için birebirdir.
- Yüksek miktarda protein, çoklu doymamış yağ ve birçok besin maddesi içerirler.
- Salata veya herhangi bir yemeği tatlandırmak ve süslemek için rahatlıkla kullanabilirsiniz; ama unutmayın, susam tohumlarını pişirmemeli, daima çiğ olarak tüketmelisiniz.
Ayrıca bakınız: Bolca Kalsiyum İçeren Bitki Kökenli Gıdalar
3. Chia Çekirdeği
Sağlığa Bir Adım olarak Chia çekirdeğinin faydaları hakkında sıkça konuşuyoruz. Gerçekten harikalar. İşte size en müthiş özelliklerinin bir listesi daha:
- Chia çekirdeği mutlaka almanız gereken doğal vitamin, mineral, antioksidan ve bitkisel besin maddesi hazinesidir.
- Öyle ki chia çekirdeği süper gıda olarak tabir edilir çünkü bize bol miktarda enerji, bitkisel kaynaklı besin maddeleri, protein ve yağ asitleri sağlar. Bütün bu besin maddeleri günlük yaşantımızda sağlığımızı korumak için ihtiyaç duyduğumuz maddeler olup bize kilo aldırma gibi bir yan etkileri bulunmamaktadır!
- İçeceklerinize istediğiniz gibi chia çekirdeği ekleyebilirsiniz. Böylelikle her gün harika ve doğal bir kalsiyum kaynağı almış olacaksınız.
4. Keten tohumu
Evde keten tohumunuz var mı? Yoksa hemen bir aktara gidin ve keten tohumu almayı ertelemeyin.
Keten tohumu kemiklerinizi güçlendirecek, sağlığınıza iyi gelecek ve aynı zamanda kilo almanızı önleyecek eşsiz bir kalsiyum kaynağıdır.
- Lif ve vitamin deposudur.
- İltihap ve ödeme karşı savaşır.
- Cilt, saç ve tırnak sağlığınızı korur.
- Keten tohumunu yoğurda, smoothielere ve hatta salatalara kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Pasta ve hamur işi yapmayı seviyorsanız bu tohumu ekmeklere veya pastalara eklemeyi unutmayın.
5. Lotus Tohumu
Lotus tohumunu daha önce hiç duymuş muydunuz?
Gerçekten harika bir besindir. Son derece lezzetli ve etli bu tohumlar bol miktarda kalsiyum içerirler.
- Yaşlanmayı önleyici özellikleri vardır.
- Protein, magnezyum, potasyum ve fosfor kaynağıdırlar.
- Kötü kolesterole karşı savaşırlar ve aynı zamanda yüksek miktarda diğer oligoelementlerle beraber demir ve çinko içerirler.
- Doğu tıbbı bu tohumu özellikle kemik ve kalp sağlığı açısından oldukça şifalı olarak değerlendirir.
- Lotus tohumlarından faydalanmak için yalnızca 100 gram alın ve 20 dakika boyunca pişirin. Bu tohumları tıpkı badem gibi yiyebilirsiniz: biraz daha acımsı bir tatları olmasına rağmen son derece faydalıdırlar.
6. Ayçekirdeği
Günde kaç tane ay çekirdeği tüketebilirsiniz? Biz size bir veya iki yemek kaşığı, yani 20 ile 40 gram arası tüketmenizi öneririz.
Ay çekirdeğinde bulunan kalsiyumu almak için en iyisi çiğ ve kurutulmuş şekilde tüketmektedir.
Üzerine tuz eklememelisiniz, çünkü bildiğiniz üzere sağlığınız için faydalı değildir.
Ay çekirdeğinin faydalarını biliyor musunuz? Not almaya başlayın:
- Yüksek miktarda yağ asidi içerir.
- Ayçekirdeği fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller yönünden zengindir.
- Kan dolaşımınızı arttırır.
- Potasyum ve magnezyum deposu olduğu için özellikle yorgun ve stresli zamanlarınızda çok faydalı olur.
- Beyin sağlığınız için birebir olan yüksek fosfor ve magnezyum düzeylerini de dikkate almalısınız.
- Folik asit deposudur.
- Ayçekirdeği savunmanızı güçlendirdiği için bağışıklık sisteminiz için de faydalıdır.
- Ayrıca B1 vitamin içerdiklerini de biliyor muydunuz? Bu sayede, yorgunluğu önleyebilir ve sinirlerinizi gevşetebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetliler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bewley, J. D., & Black, M. (1994). Seeds. In Seeds. https://doi.org/10.1007/978-1-4899-1002-8_1
- Luque Guillen, M. V. (2014). Estructura Y Propiedades de las Proteínas. Bioquímica Médica. https://doi.org/10.1007/s00213-006-0474-4
- DIANA C. CHAPARRO, REMIGIO Y. PISMAG, A. D. D. E. C. (2011). EFECTO DE LA GERMINACIÓN SOBRE EL CONTENIDO DE HIERRO Y CALCIO EN AMARANTO, QUINUA, GUANDUL Y SOYA. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial. https://doi.org/1692-3561