Çatlayan Kuru Eller: Soğuktan Koruma

Çatlayan kuru eller kış mevsiminde yaygın rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni, vücudun diğer kısımları gibi ellerin de düşük sıcaklıklara maruz kalmasıdır. 
Çatlayan Kuru Eller: Soğuktan Koruma

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2020

Daha önce hiç çatlayan kuru eller sorunuyla karşılaştınız mı? Cevabınız evetse ne kadar can sıkıcı ve acı verici bir şey olduğunu biliyorsunuz demektir. Özellikler eller kış havasına karşı hassastırlar ve ellerini kullanarak çalışan kişilerin her zaman eldiven kullanarak çalışma imkanları yoktur. Peki, onları korumak için yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

Ellerimizi koruyan cilt tabakası genellikle kurur ve çatlar. Bunun nedeni arkasında kıl folikülleri ve minimal yağ üretimi olmasıdır. Bu nedenle ellerin arka kısmında, onu soğuk havaya karşı koruyacak çok az element vardır. Böylece daha kolay susuz kalırlar.

Avuç içlerimiz için durum tamamen farklıdır. Çünkü onlar kötü hava koşullarına karşı korumalıdırlar. Örneğin sayesinde ısının regüle edildiği terin üretimini yapabilirler.

Çatlayan kuru eller, soğuk hava nedeniyle oluşur çünkü eller kurumaya ve hücreler susuz kalmaya meyillidirler. Kuru cilt, hücrelerin birleşim yerlerinin kırılmasına ve bu çatlak görünümün oluşmasına neden olur.

Çatlayan Kuru Eller: Sebepleri Nelerdir?

Çatlayan kuru ellerin tek sebebi soğuk havalar değildir. Havayla ilgisi olmayan koşullarla birlikte, kış mevsiminde çatlak ciltle ilişkisi olabilecek başka durumlar da vardır.

Ani sıcaklık değişimleri çok yaygındır. Çoğumuz aşırı ısıtılan ortamlarda yaşarız ve dışarı çıktığımızda cildimiz termal şoka girer. Sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşen bu değişim, cildimiz için oldukça kötüdür.

Yukarıda da söylediğimiz gibi, soğuk havaya maruz kalınması kuruluğa yol açar. Ayrıca, ellerinizi sık sık yıkamanın onları nemlendireceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak durum kesinlikle böyle değildir. Tam aksine, üzerine soğuk bir ortam eklendiğinde nem, ters etkiye yol açabilir. Bu da cildi daha fazla kurutabilir.

ellerine krem süren kadın
Ani bir sıcaklık değişimi, tıpkı bazı tahriş edici maddelerle temas gibi, aşırı kuruluğa ve ellerde çatlamalara neden olabilir.

Kış mevsiminin yanında, deterjan, böcek öldürücü ve hatta sabun ve losyon gibi evde bulunan kimyasallar da cildimizin kuruyup çatlamasına neden olabilir.

Bunu aklımızda tutarak, bazı şirketlerin bugünlerde cildinizin kötüye gitmesine yol açmayan, tersine onu çatlamaktan koruyan ürünler geliştirdiklerini de ekleyelim. Örnek olarak yüzey aktif sabunları verebiliriz.

Halihazırda sahip olduğunuz dermotolojik durumlar ve oto-immün hastalıklar da, söz konusu cilt kuruluğu ve çatlaması olduğunda etki eden faktörlerdir. Örneğin sedef hastalığı olan kişiler her geçen yıl semtomlarının kötüleştiğini fark ederler. Hipotiroidizm ve diyabet gibi diğer hormonel koşullar da ciltte negatif etkiye yol açabilir.

Çatlayan Kuru Eller: Engellemek İçin Önlemler

Söz konusu cildinizse, kış mevsimiyle ilgili endişelenmenize gerek yoktur. Bunun nedeni çatlayan kuru ellerin önüne geçmek için alabileceğiniz belli tedbirlerin olmasıdır. İşte onlardan bazıları:

  • Ellerinizi ılık suyla yıkayın. Hava koşulları ne olursa olsun onları sık sık yıkamalısınız. Yıkarken ılık su kullanmanız en iyisidir.
  • Hem soğuk havadan hem de zararlı maddelerden korumak için mümkün olduğunca eldiven kullanın. Cildinizin toksik maddelerle doğrudan temas etmediğinden emin olun. Ayrıca parmaklarınızı sıcak tutun.
  • Nemlendiriciler: Her losyon, kış boyunca çatlayan kuru eller sorununun önüne geçmek için faydalı değildir. Bu nedenle, kuru ciltleri nemlendirmek üzere formüle edilenleri kullanmanızı öneririz. Yulaftan türetilmiş bazı maddeler içeren bir losyon bulabilirseniz daha da iyi olur. Yalnızca cildinize uygulamayın. Tırnaklarınıza da sürün.
soğuk hava ellerini ısıtmaya çalışan adam
Kış boyunca ellerinizi eldivenlerle korumalısınız. Bunun yanında onları ılık suyla yıkamayı alışkanlık haline getirin.

Faydalı Ev Yapımı Tarifler

Çatlayan kuru eller, bakteriler nedeniyle oluşmazlar. Bu nedenle onları iyileştirecek herhangi bir ilaç yoktur. İhtiyacınız olan şey önleyici tedbirler almak ve daha iyi alışkanlıklar edinmektir. Rahatlatması için deneyebileceğiniz bazı ev yapımı karışımlar mevcuttur.

Bu formüller cildinizi nemlendirmek için harikadırlar. En iyi yanları da hiçbir zararlı madde içermemeleridir. 

Faydalı ev yapımı karışımlar şöyledir:

Vazelin

İçine herhangi bir şey eklemeden olduğu gibi kullanın. Vazelin ciltte yalıtkan bir bariyer oluşturacaktır ve soğuk havaya maruz kaldığında onu koruyacaktır. Haftada bir uygulamanızı tavsiye ederiz.

Buğday

Ilık buğday kepeği, elleriniz için kullanabileceğiniz bir başka harika üründür. Suda kaynatın ve sonra soğumaya bırakın. Ellerinizi tekrar tekrar içine batırın ve bunu yapmadan önce suyun çok sıcak olmadığından emin olun.

Bal

Bu malzeme, kapsamlı olarak sağlık açısından faydalı özelliklere sahiptir. Özellikle de cildimiz için faydalıdır. Ellerimizde yalıtkan bir tabaka oluşturacaktır. Bir miktar erimiş tereyağı ile karıştırın ve soğumaya bırakın.

Tek sorun bu karışımı elinize sürdüğünüzde, dokunduğunuz yerlerin lekelenecek olmasıdır. Bu nedenle bu tedaviyi ellerinizi kullanmayacağınız zaman uygulamanızı tavsiye ederiz.

Yumurta sarısı

Doğal bir nemlendiricidir. Hafifçe karıştırın ve 10-20 dakika boyunca doğrudan ellerinize uygulayın. Bu tedaviyi haftada üç kez uygulayın.

Soğuk havaya maruz kaldığı için çatlayan ellerinizi korumak için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Sonuç

Soğuk hava ellerin çatlamasına ve kurumasına yol açan özelliklere sahiptir. Mümkün olduğunca eldiven giymek, bundan kaçınmak için harika bir yoldur. Yukarıda da açıkladığımız gibi nemlendirici olarak kullanabileceğiniz pek çok doğal ürün de mevcuttur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.