Çiftlerin Kavgalarının Ana Sebepleri

Çiftler için, iletişim kavgaların önlenmesinde hayati bir önem taşır. Bu kavgaların çoğu, yanlış anlaşılmalardan kaynaklanır ve çözümü ise her bir insanın ilişki için verdiği çabaya bağlıdır.
Çiftlerin Kavgalarının Ana Sebepleri

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çiftlerin kavga etmeninin birçok nedeni vardır. Yine de bugün, bu kavgaların ilişkilere daha fazla zarar vermesini engellemek adına çözülmesi gereken nedenler üzerinde duracağız.

Çiftler, iletişim eksikliği sebebi ile genellikle kavga eder. Diğer zamanlarda ise, sorunlarını çözmek yerine göz ardı ettikleri için kavga edebilirler.

Her durumda, içinde bulunduklara duruma neden olan soruna bir çözüm bulmak için durum konuşmaları hayati önem taşır. Aynı sebeplerden ötürü tekrar ve tekrar kavga etmeyi kimse istemez.

Büyük Bir Neden: Kıskançlık

kadın adama bakıyor

Çiftlerin kavga etmelerinin ardındaki nedenlerden biri kıskançlıktır. Kıskançlık yeni bir arkadaştan, sosyal medyada birini eklemekten, eski sevgili ile dostane ilişkilerden ve sokakta birine bakmaktan kaynaklanabilir.

Birçok durumda kıskançlığın sağlam bir temeli yoktur. Kıskanılması gereken bir durum da yoktur. Yine de içinde büyüdüğümüz kültür, bizlere bir ilişki içerisinde kıskanmanın normal olduğunu ifade etmiştir.

Peki bunun nedeni nedir?

Sahip olduğumuzu düşündüğümüz şeyleri kıskanırız da ondan. Halbuki durum hiç de öyle değildir.

‘Kendimize’ ait olduğunu düşündüğümüz birini kaybedeceğimizi düşündüğümüz zaman kıskanırız. Bu sebeple, herkes bir rakip haline gelir.

Bu durum aynı zamanda, hem kendimize hem de partnerimize karşı duyduğumuz güveni ve saygıyı da sarsar. Yine de öğrenilmiş tavırdır.

Kıskançlığın romantik bir ilişkide olması ima edilir.

Bu problemin üzerinden gelmenin en sağlıklı yolu, kendinize duyduğunu saygı ile ilgili bir sorununuzun olup olmadığına bakmaktır. Ek olarak, kıskanma nedeninin gerçekliğine bakmalı, bu durumun başka çiftlerden (ebeveynler, büyük anne-baba, kardeş, akraba…) görülen öğrenilmiş bir davranış olup olmadığına bakmanız gerekir.

Durumu analiz ettiğiniz zaman, partneriniz ile konuşmanız gerekir. Akabinde partneriniz, durduk yere kıskanmanızı gerektirecek bir durum olmadığı konusunda sizi rahatlatarak, kendisine güvenmeniz gerektiğinde sizi telkin edecektir.

Ailesel Farklılıklar

gelin damat ve anne

Çiftlerin kavga etmelerinin ardındaki bir başka neden ise ailedir. Birisi ile bir ilişkiye başladığımız zaman, ailesini değil o kişiyi seçiyoruz.

Birçok durumda, partnerimizin ailesinden kaynaklanan farklılıklar farklı düşüncelerimizden kaynaklanabilir.

Klasik bir örnek vermek gerekirse, kayın valideniz ile kavga edebilirsiniz.

Tabi böyle olmasına gerek yok. Aslında, bu tür bir ilişkiyi genellemek, kendimizi savunmak gibi bir durum ile karşı karşıya kalmamıza neden olup, partnerimizin annesi ile kuracağımız iyi bir ilişkiyi engelleyebilir.

Yine de, bir çift olarak konuşularak halledilebilecek belirli ailesel farklılıklar olabilir. Örneğin, partnerinizin ebeveynlerinden biri evinize geldiği zaman, her şeyin yerini değiştirmeye kalkar ve hangi tür halıyı almanızı gerektiğini söylerse, bu bir sorun oluşturabilir.

Diğerleri ise, anne ve babalar çocuklarına çok bağlı olduklarında ve her şey için çocuklarını aradıkları zaman ortaya çıkabilir. Ya da, haber vermeden kapınızı çalar ya da çocuklarınızın ilişkisini onaylamadıkları zaman düşmanca bir tavır takındıkları zaman bir sorun var demektir.

Kendinizi savunmak yerine, partneriniz ile sizi üzen konu hakkında konuşmanız gerekir. Bu durumun partnerinizi üzüp üzmediğine de bakmanız gerekir. Bunu yaparak, sorunu en iyi şekilde çözebilirsiniz.

Kişisel Alan Sorunları

kadın evde ağlıyor

Bazen ilişkilerde sadece kıskançlık sorunları almaz ama aynı zamanda kişisel alan sorunu da baş gösterir.

Çiftlerin kavga etmesinin nedenlerinden biri kişisel alandır.

Yıllar içerisinde bazı çiftler her şeyi beraber yapmaya başlar. Aşık olduğunu zaman partneriniz ile beraber olmayı istemek gayet normal olsa da, her bir insanın kendi ilgi alanlarının ve arkadaşlarının olması gayet normaldir.

Bir ilişki içerisinde olmak, kişiliğinizi kaybetmeniz manasına gelmez.

Eğer tak başınıza yürüyüşe çıkmayı seviyorsanız, bir ilişki içerisinde olduğunuz için bunu değiştirmenize gerek yoktur. Yine de, şu tipik  sözü duymuşsunuzdur “Sen benimle hiç bir şey yapmak istemiyorsun, sen benimle hiç bir etkinliğini paylaşmıyorsun.

Yine de gerçekte insanlar bir ilişki içerisinde kendi alanlarına ihtiyaç duyarlar. Sorun, çiftlerden her biri kendi istediğini yapmaya çalışınca, kıskançlık ortaya çıkar ve ilişkiye zarar verebilir.

  • Bir ilişki içerisinde olmak, yaptığınız ya da yapmak istediğiniz her şeyi bırakmayı veya arkadaşlarınızı ve ilgi alanlarınızı paylaşmayı gerektirmez.
  • Her ikinizde, bir ilişki içerisinde olan iki farklı birer insansınız. İlişkidesiniz diye tek bir insana dönüşmüyorsunuz.

Bazen ilişkinin en başlarında kişisel alan ihtiyacını hissedebilirsiniz. Diğer durumlarda, bu istek sonradan ortaya çıkabilir. Sözün özü, birbirinizin kişisel alanına saygı duymanız gerektiği herkesin ihtiyacı olan bir şeydir. Bazen aksini düşünseniz de durum böyledir.

Bu sebeplerden hangisi size daha yakın? Listeye bir neden daha eklemek ister misiniz? Her iki kişi de istekli ve sorunlarına çözüm arayışı içerisinde ise, konuştuğumuz her bir konunun çaresi var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.