Kıskanç İnsanların Yaptığı 5 Hata

Hepimiz bir miktar kıskancız ancak farkında olmamız gereken birkaç nokta vardır. Bu yazıda bunları öğrenin!
Kıskanç İnsanların Yaptığı 5 Hata

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok kişi, kıskançlık yaptıklarında eşlerine olan sevgilerini gösterdiklerini düşünüyor. Bununla birlikte, bazı kıskanç insanlar size zarar verebilir.

Hepimiz hayatımızın bir döneminde kıskanç davranmışızdır. Kardeşiniz varsa, büyük ihtimalle anne ya da babanızın kardeşinizi daha çok sevdiğini ya da onunla daha çok ilgilendiğini düşündüğünüz garip kıskançlık krizleri geçirmişsinizdir.

Kardeşleriniz varsa, muhtemelen çocukken bu tarz garip duygular yaşamışsınızdır. Anne-babanızın kardeşinize daha fazla ilgi gösterdiğini veya ona daha fazla övgüde bulunduğunu düşünmüşsünüzdür.

Ancak kıskançlık sorunları genellikle romantik ilişkilerdeki sevgiyle ilişkilendirilmektedir. Örneğin, “eğer seni kıskanıyorsa, bu seni sevdiğini gösterir” gibi cümlelerin doğru olduğunu düşünürüz.

Bununla birlikte, kıskançlık normal olsa da, insanlara ve ilişkilerine zarar verebilecek bu duygu abartıldığında insanı hataya sürükleyebilir. Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?

1. Kıskanç insanlar eşlerini yıpratırlar

kavga eden sevgililer

Kıskanç insanlar düşük özgüvene sahiptir ve bu da eşlerini her zaman kontrol altında tutmak istemelerine neden olur. Sadece kendileriyle ilgilenilsin isterler ve başka birinin ön planda olması fikrine dayanamazlar.

Bu, diğer kişinin kendisini mutsuz hissetmesine ve ilişkide biraz mesafe istemesine neden olabilir. Bu durum da, şüphesiz ki kıskanç olan tarafı üzecektir.

İki taraf da mutsuz olduğunda bu istenmeyen şeylere yol açabilir ve çiftler ayrılabilir. Ancak buradaki sorun, kıskanç kişinin partnerinin ne hissettiğini anlamıyor olmasıdır.

Kıskançlık, empati kurmayı engeller.

2. Sürekli kanıt ararlar

Pygmalion etkisi” adı verilen bir şey vardır. Bu, kişinin bir olayın gerçekleşeceğine inanıp sonradan da gerçekleşmiş gibi davranmasıdır. Bu durum, sürekli eşlerinin kendilerini aldattığını düşünen kıskanç insanlarda çok görülür.

Biriyle gerçekleştirilen herhangi bir telefon görüşmesi ya da gönderilen bir mesaj “Sen beni sevmiyorsun!” tarzında cümlelere dönüşebilir ve tartışmalara yol açabilir. Bu tür davranışlar, onlar için aradıkları ihanetin kanıtı olur ve kendilerini şüphelenmekte haklı olduklarına inandırırlar.

3. Yardım istemeyi reddederler

kadın ve erkek

Kıskanç insanların olumsuz tarafı, normal olduklarını ya da eşlerini sevdikleri için böyle davrandıklarını düşünmeleridir çünkü buna inanarak ilişkilerinde problemler olduğunu reddetmiş olurlar.

Bu, ilişkinin büyük ölçüde bozulmasına neden olur ve zamanla ilişkinin her iki tarafa da zarar vermesine neden olur. Böyle durumlarda partnerinizle dayanışma içinde olmak iyi olabilir. Bu şekilde iki taraf arasındaki iletişim güçlenir ve kıskançlıkların korkudan ve asılsız fikirlerden kaynaklandığını anlaşılır.

4. Kıskançlık bir günde kaybolmaz

İnsanlar romantik ilişkiler söz konusu olduğunda değişebileceklerini düşünüyorlar ancak gerçek şu ki bu bir süreçtir ve çoğunlukla değişim için profesyonel bir yardım gerekir.

Kıskanç insanlar, artık baskılardan yorulmuş partnerleri ayrılmayı ima ettiğinde değişeceklerine dair sözler verirler ancak bu sürecin uzun olacağını göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

İlişkide kıskançlığın “normal” olduğu fikrinden kurtulmalısınız ve buna neden olan güvensizlikleri ve korkuları bulmalısınız.

5. Aniden sinirlenirler

kavga eden çift

Kıskanç insanlar, güvensizliklerinden dolayı değişken bir ruh hali içerisindedirler. Dolayısıyla, bir şey için küçük bir “delil” bulurlarsa, bu kıskançlıklarını körükleyebilir ve gizledikleri öfkeyi açığa çıkarmalarına  neden olabilir.

Bu şekilde, bir süredir içlerinde tuttukları kıskançlığı dışarı vururlar ve küçük bir olayda bile patlayabilirler. Karşı taraf ne olduğunu anlayamaz ve durum giderek kötüleşir.

Eğer kıskanç kişiler, partnerlerinin davranışlarını belirlemek istemekten vazgeçerse ve ilişkiye ve kıskançlığa olan bakış açılarını değiştirirlerse bu problemler çözülebilir. İlişkiyi sağlıklı hale getirebilecekleri tek yol budur.

Aksi takdirde, ilişkideki aşırı kıskançlık ayrılıklara neden olacaktır çünkü bu durum katlanılamaz bir hal alacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
    https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605

  • Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
    https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

  • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
    http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100

  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
    https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

  • Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
    https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.