Cildinize Zarar Vermeden Sivilceleri ve Siyah Noktaları Nasıl Çıkaracağınızı Öğrenin

Sivilceleri ve siyah noktaları manuel yöntemlerle kendi başınıza çıkarmamak en iyisidir. Yine de buna başvuruyorsanız, bunu doğru şekilde yapmanız önemlidir.
Cildinize Zarar Vermeden Sivilceleri ve Siyah Noktaları Nasıl Çıkaracağınızı Öğrenin
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 27 Mart, 2022

Sivilceleri ve siyah noktaları sıkmak kesinlikle sorunu çözmek için en iyi seçenek değildir. Bununla birlikte, birçok insan bu tekniğe zaman zaman başvurmuştur. Cilde zarar vermeden bunu yapmak mümkün mü?

Gerçekte, yukarıdaki sorunun kesin bir cevabı yoktur. Doğru tekniği kullanarak sivilceleri ve siyah noktaları temizlerken cilde zarar verme olasılığı çok daha düşüktür. Ancak, mutlak bir garantisi yoktur.

Sivilceleri ve siyah noktaları parmaklarınızla sıkarak patlatmanın iyi olmadığı açıkça belirtilmelidir. Doğrudan el ile kaldırmaya başvurmadan bu sorunu çözmenin birkaç yolu vardır. Ancak, kişi elleriyle yapmayı tercih ediyorsa, doğru şekilde yapmak en iyisidir. Nasıl?

Bu yazımızın konusu bu!

Sivilceler ve siyah noktalar

Akne ile ilişkili kusurların fiziksel görünümü etkilediği bir gerçektir. Bu nedenle, herkesin bu kusurlardan hızlı ve kolay bir şekilde kurtulmak istemesi mantıklıdır.

Ancak sorunun kendi kendine çözülmesi zaman alacaktır. Bu arada, göze çarpan cilt lekelerine sahip olmak kolay değil. Bu yüzden birçok insan sivilceleri ve siyah noktaları çıplak elleriyle patlatmayı tercih ediyor.

Sorun şu ki, onları sıktığınızda, bir kısmı irin dışarı çıkar, ancak bir kısmı gözeneklere geri itilir. Basıncın, cildin altındaki gözeneklerin genişlemesine neden olması da mümkündür.

Sivilcelerin ve siyah noktaların elle toplanması cilde zarar verme riskini artırır. Aynı nedenle akne izi kalma riskini de artırır. Başka yöntemlere başvurmak en iyisidir.

banyodan sonra sivilcesini sıkan kadın
Sivilceleri parmaklarınızla çıkarırken, bir kısım irinin deri altına yayılma riski vardır.

Bir seçenek: Sivilceleri ve siyah noktaları çıkarmayın

Dikkate alınması gereken ilk şey, sivilceleri ve siyah noktaları elle sıkmanın gerçekten iyi bir fikir olup olmadığıdır. Genel bir kural olarak, aşağıdaki durumlarda buna teşebbüs edilmemelidir:

  • Sivilce kırmızı olduğunda ve beyaz bir kafası olmadığında, bu bir lekedir ve onu çıkarmak iyi bir fikir değildir.
  • Sivilce çok büyük, iltihaplı ve derinse. Basınç uygulamamak daha iyidir.
  • Ciltte dokununca hassasiyet yapan büyük bir nokta olduğunda. Bir çıban olması mümkündür ve hiçbir şekilde çıkarmaya çalışmamalısınız.

Benzer şekilde sivilceleri ve siyah noktaları kendi ellerinizle çıkarmaya çalışmadan önce mevcut seçenekleri değerlendirmeye değer. Bazı alternatifler şunlar olabilir:

  • Sıcak kompres, sivilce üzerine ılık suya batırılmış yumuşak bir bez koymaktan oluşur. Soğuyunca tekrar ılık suda yıkayın. Bu, doğal olarak boşalmasına yardımcı olabilir. Büyük beyaz başlı sivilceler için bir tane uygulayın, ancak siyah noktalar için değil.
  • Profesyonel temizleme: Bir dermatolog veya estetisyen, sivilceleri ve siyah noktaları herhangi bir zarar vermeden nasıl çıkaracağını bilir.
  • Reçetesiz lokalize tedavi: Bu amaçla piyasada çeşitli ürünler mevcuttur. Sadece onları uygulayın ve çalışmalarını bekleyin. Her biri talimatlarla birlikte gelir.

Bu yazımızı ilginç bulabileceğinizi düşünüyoruz: Diyetin Cildi Nasıl Etkilediğini Keşfedin

Cilde zarar vermeden sivilce ve siyah noktaların giderilmesi

Sivilceleri ve siyah noktaları elle temizlemeyi seçerseniz , hasar riskini en aza indiren bir teknik uygulamak en iyisidir. Yapılacak ilk şey, ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkamaktır. İkinci olarak, tedavi edilecek alanı alkolle dezenfekte edin.

İğne ile çıkarma

Bir iğneyi alkolle dezenfekte edin. Ardından, sivilcenin üst kısmını çok nazikçe delin.

Amaç, oradaki yumruyu kaldırmaktır. Bu, ağrıya veya rahatsızlığa neden olmamalıdır. Acı veriyorsa yanlış yapılıyor demektir.

Ardından parmaklarınızı bir peçeteye sarın ve sivilcenin iki yanına koyun. Sonra, irini akıtın, dışa doğru bir hareket yapın – yani, basıncın aksine.

En sonunda bölgeyi sabunla yıkayın ve alkol uygulayın.

Pamuklu çubuklarla

Sivilceyi iğne ile açtığınızda drenaj yoksa, yapabileceğiniz şey iki pamuklu çubuk alıp sivilcenin kenarlarına hafif basınç uygulamaktır. Hafif basınç kavramını vurgulamak önemlidir. Hiçbir zaman yoğun olmamalıdır.

Bu prosedürle sivilce boşalabilir. Daha sonra bölge yıkanmalı ve alkol uygulanmalıdır.

Sivilceleri çıkarmak için parmaklarınızı kullanın

Sıcak ve buhar gözenekleri açtığından, sivilceleri ve siyah noktaları temizlemek için iyi bir zaman duştan sonradır. Bu drenajı kolaylaştırır. Bu durumda parmaklarınızı temiz bir beze veya pamuğa sarın.

Ardından, sivilcenin her iki tarafına hafifçe bastırarak yukarı doğru itme hareketi yapın. Bu sürekli olmamalı, daha çok bir sallanma hareketi gibi olmalıdır: hafif yukarı doğru baskı ve duraklamalar.

Bu biraz zaman alabilir, ancak işe yarayabilir. Yavaş yavaş, drenaj gerçekleşecek.

Daha fazla irin çıkmayana kadar tekrar etmek ve asla sertçe itmemek gerekir. En sonunda yıkayın ve bir antiseptik uygulayın.

duştan akan suyun altına ellerini koymuş kadın
Sivilceleri manuel olarak çıkarmak için ideal zaman duştan sonradır, çünkü hasar bırakma riski daha azdır.

Akılda tutulması gereken ipuçları

Sivilceleri ve siyah noktaları yok etme tekniklerini uygulamak işe yaramazsa, her şeyi olduğu gibi bırakmak en iyisidir. Bu, bir nedenden dolayı kaldırılmaya hazır olmadıkları anlamına gelir. Durumu zorlamak sadece cilde zarar verir.

Sivilceler ve siyah noktalar, elle çıkarmaya gerek kalmadan genellikle 5 ila 7 gün içinde iyileşir. Bu arada, kötü uygulanan bir teknik istenmeyen etkilere yol açabilir.

Bir sivilce, yumru ucunun beyaz veya sarı olduğu kritik bir noktaya ulaştığında çıkarılmaya hazırdır. Öte yandan, kistik akne, başka renkli ucu olmayan kırmızı yumrular oluşturur. Çok daha derindir ve bir dermatolog tarafından tedavi edilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Javier, L., & Cardiel, C. (2004). Reflexiones acerca del lavado de manos. Rev Med IMSS, 42(6), 519-524.
  • Olivera, M. E., García, M. C., & Manzo, R. H. (2020). El alcohol como antiséptico y desinfectante.
  • Fisiológico, E. Elección del mejor tratamiento para el acné activo y sus cicatrices en Medicina Estética (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Barcelona).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.