Cinsel İstismar Ve Tecavüz Arasındaki Farklar
Cinsel istismar ve tecavüz sıklıkla yerleri değiştirilerek kullanılan iki terim. Ancak bu iki terim arasındaki farklı anlamak bu iki güncel soruna biraz olsun ışık tutmamıza yardımcı olacak.
Hem cinsel istismar hem de tecavüz durumunda, kurbanlar, travma sonrası stres sendromu ve öz-saygı eksikliğinin yanı sıra hayat boyu güçsüz hissetme gibi bozukluklar yaşayabilirler.
Haydi cinsel istismarın ve tecavüzün ne anlama geldiğine birlikte bakalım.
Bunu da okuyun: Çocuk İstismarını Tespit Etmeyi Öğrenin
Tecavüz: Cinselliğe zorlamak
Tecavüz penetrasyonu da içeren bir cinsel ilişkiye zorlama davranışıdır. Kurban, iradesi hiçe sayılararak, baskı ve tehdit yoluyla cinsel ilişkiye zorlanır. Tecavüzün üç türü vardır: Oral, anal ve vajinal.
Gerçekleşebilecek tek penetrasyon genital penetrasyon değildir. Başka objelerle veya parmaklar gibi vücudun başka bölgeleri ile de penetrasyon gerçekleştiriliyor olabilir.
Tecavüz, kişinin izni dışında gerçekleştirilen bir davranıştır ancak tecavüzcünün amacı illa ki cinsel tatmin sağlamak olmayabilir.
Bazı durumlarda tecavüzcü, güç gösterisi yapmak, kontrolde olmanın verdiği hazzı yaşamak istiyor olabilir. Başka bir insana iradesini hiçe sayarak hakim olma hissi de tecavüzcünün ilgisini çekiyor olabilir.
Seks tecavüz yoluyla gerçekleşir ve tecavüzcü kendi isteğini gerçekleştirmek için seksi alet eder. Tecavüzcünün amacı cinsel haz elde etmek, birine hakim olmak veya güç gösterisi yapmak olabilir.
İlişkilerde cinsel istismar
Kulağa oldukça şok edici gelse de, cinsel istismar bazen ilişkinin yolunu açabilir. Bu tür durumlarda, görünürde fiziksel bir zorlama veya şiddet yoktur. Bunun yerine ilişki, hilelerle ve manipülasyonla doludur.
İstismarcılar, kişinin kendilerinin istediği yönde hareket etmesini sağlarlar. Örneğin istismarcı kurbanı telefonla bir fotoğraf yollaması için ikna edebilir. Cinsel istismarcı, kurbanını ona dokunarak ve onu okşayarak da korkutabilir. Ne şekilde olursa olsun bunun adı istismardır.
Cinsel istismar ve ilişkiler arasında nasıl bir bağlantı vardır?
Bir örnek vermek gerekirse, bir kişi, partnerini, istemediği halde, belli bir cinsel davranışı yapması için manipüle edebilir.
Ayrıca bir de “el altından” denen bir şey vardır. İngilizce’de “stealthing” olarak adlandırılan bu davranış kişinin birliktelik esnasında, partnerinden habersiz kondomunu çıkarması anlamına gelir.
Bu da bir cinsel istismar örneğidir.
Cinsel istismar ve tecavüz her zaman parafili değildir
Çoğu zaman yapılan cinsel istismara ve tecavüze cinsel sapkınlık (parafili) gözüyle bakılır. Ancak durum çok daha ciddi olabilir.
Tacizcilerin çocukluk çağında yaşadıkları travmalar veya istismarlar onların başkalarına karşı hakimiyet kurmak ve şiddet uygulamak istemelerine neden olabilir.
Bir başka açıdan bakmak gerekirse kişilerin sorunları su yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu sorunları sağlıklı bir şekilde çözmek için psikoloğa gitmek gibi doğru bir karar veremediklerinden yanlış yollara sapıyor olabilirler.
Bu sıklıkla olan bir şeydir çünkü pek çok insan onları derinden etkileyen, acı veren olumsuz anıları inkar etme eğilimi gösterirler. Ancak ne kadar unutmak isterlerse istesinler sorunlar sürüp gider.
- Şu anda tecavüz suçu için 6 ile 12 yıl arasında hapis cezası veriliyor.
- Ancak cinsel istismar için, istismarın türüne bağlı olarak, verilen hapis cezası 4 ile 12 yıl arasında değişiyor.
Burada kesin olan bir şey varsa o da en çok zarar görenin kurban olduğu.
Bu tür bir şiddete maruz kalınması durumunda ortaya çıkan korku ve güvensizlik kurbanların başka insanlarla ilişki kurma biçimlerini değiştirebilir. Cinsel istismar veya tecavüz kurbanı olan kişi, farklı tedaviler de görse, bir psikologdan yardım da alsa, iyileşme süreci yıllar alabilir.
Bazı kurbanlar hiçbir zaman yaşadıkları şeyi tamamen atlatamazlar. Maruz kaldıkları cinsel şiddet onlarda o kadar büyük bir yara açar ki, bu yara, hayatları boyunca sızlamaya devam eder.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pereira, A., & Zubiaur, M. (2011). Sobre el origen de la violacion. ReCrim.
- Vallejo, A., & Córdoba, M. (2012). Abuso sexual : tratamientos y atención. Revista de Psicología.
- Beltran, N. P. (2010). Consecuencias psicológicas a largo plazo del abuso sexual infantil. Papeles Del Psicologo. http://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100006