Çocuklar Isırarak Tepki Verdiğinde Ne Yapmalısınız?

Çocuklar genellikle negatif duygularını nasıl yöneteceklerini bilemedikleri için ısırarak tepki gösterirler. Bu durumla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için makalemizi okuyun. 
Çocuklar Isırarak Tepki Verdiğinde Ne Yapmalısınız?

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocukların iki ile üç yaş arasında oldukları bir dönemde ısırarak tepki vermelerine yaygın olarak rastlanır. Bu durum daha önce hissetmedikleri duyguları (öfke, hayal kırıklığı veya kıskançlık) hissetmeye başladıklarında ve bunu düzgün bir şekilde yönlendiremediklerinde ortaya çıkar.

Ciddi bir sorun olmasa da oldukça yaygındır. Çocuklar ne hissettiklerini doğru bir şekilde ifade etmesini bilmedikleri için bunu ısırma yoluyla yaparlar.

Neden çocuklar ısırarak tepki verirler?

Bu tepkinin arkasında ne olduğunu anlamak çocuğunuzun bu agresif davranışını durdurabilmenin anahtarıdır. Bu durum genellikle çocuk bir yabancının gözetimi altındayken veya ebeveynlerinin gözetimi altında değilken gerçekleşir.

Ancak bazen çocuklar ebeveynlerini veya kardeşlerini de ısırabilirler. Isırmak bir şeyin ifadesidir ve o şeyin ne olduğunu bulmak önemlidir. Çocuklar evdeki bir durum nedeniyle ısırmak gibi bir tepki veriyor olabilirler. Bu tür bir duruma örnek vermek gerekirse:

  • Yakın bir akrabanın veya bir ebeveynin kaybı
  • Yeni bir bebeğin doğuşuyla kıskançlığın tetiklenmesi
  • Boşanma
  • Tanıdık olmayan yeni bir çevre veya hareket
  • Aile içinde şiddete tanıklık etmek
  • Üzgün, öfkeli veya çaresiz hissetmeleri
  • Sevgiye veya daha fazla özgürlüğe ihtiyaç duymaları
  • Canlarının sıkkın olması veya aşırı uyarılmış olmaları
  • Isırılmaya karşı ısırarak tepki vermeleri
  • Sevgilerini ifade etmek için de ısırmayı tercih edebilirler
  • Isırmak aynı zamanda öfke veya korkunun ifadesi olabilir

Çocuğunuz birini ısırmaya çalıştığında ne yapmalısınız?

bebekler ısırma

Çocukların küçükken birilerini ısırmaları yaygındır. Büyük ihtimalle yaşları ilerlediğinde bu huylarını bırakacaklardır. Bunun yaygın rastlanan bir sorun olduğunu bilmek bu davranışı gösteren bir çocuğun anne babasını rahatlatmayabilir. Isırılan çocuğun ailesini ise neredeyse hiç rahatlatmayacaktır.

Çocuğunuzun birini ısırdığını görürseniz veya bir öğretmen size çocuğunuzun böyle bir davranış gösterdiğini söylerse aşağıda paylaşacağımız tavsiyelerden bazılarını uygulamanızı öneriyoruz.

Çocuğunuzun bu dönemi olabildiğince hızlı bir şekilde atlatmasına yardımcı olmanız en iyisidir.

Isırılmış çocukla ilgilenin ama ısıranı da görmezden gelmeyin

Eğer çocuğunuz başka bir çocuğu ısırdıysa sakin ve nazik bir şekilde ısırılan çocuğu kontrol edin ve bu davranıştan sorumlu olan çocuğunuzu da görmezden gelmeyin. Tıbbi yardıma ihtiyacı olmadığından emin olmak için önce kurbanla ilgilenin.

Bu davranışı gösteren çocuğun ısırma gibi bir tepki vermesinin sizin dikkatinizi çekmesine yardımcı olmayacağını anlamasını sağlayın.

Ayrıca ısıran çocuğu da kurbanla ilgilenme sürecine dahil edin ki birine zarar verip onun acı çekmesine sebep olduğunu görebilsin.

Onlara zalim bir şekilde davranmayın. Bu onların kendilerini size karşı kapatmalarına ve neden bu şekilde davrandıklarını açıklamaktan kaçınmalarına neden olur.

Sakin olun ve onları cezalandırmaya kalkışmayın

Öfkeye kapılmak kolay olsa bile bu agresif davranışı gördüğünüzde sakin kalmalısınız. Şiddetli bir tepki, aşırı azarlama veya ceza verme yalnızca ısırma davranışını tetikleyen öfkeyi ve hayal kırıklığını daha fazla beslemeye yarayacaktır.

Sakince, nazik sözlerle çocuğa ısırmanın acıttığını ve ne kadar kızgın hissederse hissetsin bu davranışı bir kez daha tekrarlamaması gerektiğini açıklamalısınız.

Kızgın hissettiğinde nasıl davranması gerektiği konusunda çocuğunuzla konuşun

Çocuğunuza kendini kızgın hissettiğinde yakınlarındaki bir yetişkinden yardım istemesi gerektiğini öğretin. Bugün ısırma davranışı bakım evlerinde ve çocuk yuvalarında çok yaygındır. Bu yüzden çocuğunuz önce öğretmenine hislerini ifade etmeyi öğrenmelidir.

Örneğin başka bir çocuk onun bir oyuncağını aldığında o çocuğa yaptığı bu davranıştan hoşlanmadığını söylemeyi öğrenmelidir. Sonra sorunu çözebilmesi için konuyu öğretmenlerine anlatmalıdır.

Sizin de öğretmenle veya yöneticiyle konuşmanız çok önemlidir. Gözetimleri altındaki çocukların içine düştükleri agresif veya öfke dolu durumlarla ilgilendiklerinden emin olmalısınız.

Pozitif pekiştirmeyi kullanın

Pozitif davranışı pekiştirmek agresif davranışa odaklanmaktan çok daha etkilidir. 3 yaşından sonra çocuklar akranlarıyla birlikte vakit geçirmekten keyif almaya başlarlar. Sessizce arkadaşlarıyla oynarken bu davranışlarını mutlaka övün.

“Bak arkadaşınla ne kadar da güzel oynuyorsun! Harikasın!”

Aynı zamanda ısırma konusu hakkında da onlarla konuşun. Yemek yerken onlara ekmek ve meyve gibi şeyleri neden ısırdığımızı ve neden arkadaşlarını ısırmamaları gerektiğini anlatın.

Bir çocuğu asla ısırmayın

Bazı insanlar çocuklarını geri ısırırlarsa çocuğun ısırmanın acı verici bir şey olduğunu anlayacağını sanırlar. Bu tamamen gerçekten uzak bir düşüncedir. Tam tersine çocuk ısırmanın öfkesini boşaltmak için başvurabileceği kabul edilebilir bir yöntem olduğunu öğrenecektir.

Sizin çocuğunuza nasıl örnek olduğunuz, ona öğretebileceğiniz şeylerden çok daha önemlidir. Şaka yapmak için bile olsa asla çocuğunuzu ısırmayın.

İzleyin ve müdahale edin

çocuklar oyun tartışma anne

Çocuklar kendilerini kontrol etmeyi öğrenirlerken ısırmayı tetikleyen davranışlarla ilgili uyanık olmalısınız. Böylece bu durumu neyin ortaya çıkardığını görebilir ve meydana gelmesini en başından nasıl önleyebileceğinizi anlamış olursunuz.

Çocuğunuzun birini ısıracağını anladığınız anda kararlı olmalısınız. Sükunetinizi kaybetmeden bu durumun içinden onu uzaklaştırmalı ve yaptığı davranışın neden yanlış olduğunu ona anlatmalısınız.

“Isırmak yanlış bir şey ve senin arkadaşını ısırmana izin vermeyeceğim.”

Sonuç

En önemlisi çocuğunuza onu sevdiğinizi hatırlatın.

Çocuğunuza gösterdiğiniz sevgi onu ısırmaya ve kontrolünü kaybetmeye iten hisleri ifade etmesine yardımcı olacak. Bu davranışlarını onaylamadığınız konusunda net olmalı ama ne olursa olsun onları sevmekten vazgeçmeyeceğinizi de onlara hatırlatmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.